Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Kotimaa

Runsas kolmannes suomalaisista uskoo ulkopuolisten pyrkivän vaikuttamaan äänestämiseen tulevissa vaaleissa, kertoo tutkimus

  • STT
Tukea äänestyspäätöksen tekemiseen eduskuntavaaleissa haetaan eniten sanomalehdistä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG Tukea äänestyspäätöksen tekemiseen eduskuntavaaleissa haetaan eniten sanomalehdistä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Useampi kuin joka kolmas (36 %) suomalaista uskoo, että ulkopuoliset tahot pyrkivät vaikuttamaan äänestämiseen tulevissa eduskunta- ja eurovaaleissa, ilmenee Sanomalehtien Liiton teettämästä tutkimuksesta.

Todennäköisimpinä ulkopuolisen tahon vaikuttamispyrkimyksiä pitävät miehet ja yli 45-vuotiaat.

Vaikuttaminen on vastaajien mielestä vaikeaa, sillä yli 62 prosenttia uskoo huomaavansa vaikutuspyrkimykset. Vahvinta usko omiin kykyihin on 25–34-vuotiailla (68 %).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka omia kykyjä pidetään hyvinä, muihin ei luoteta yhtä paljon: vain 35 prosenttia uskoi muiden huomaavan vaikutuspyrkimykset.

Tukea äänestyspäätöksen tekemiseen eduskuntavaaleissa haetaan eniten sanomalehdistä. Painettua tai digitaalista sanomalehteä hyödyntää äänestyspäätöksessään 69 prosenttia ja televisiota 63 prosenttia vastanneista. Kolmanneksi sijoittuivat radio (27 %) ja neljänneksi painetut tai digitaaliset kaupunkilehdet (23 %).

Tutkimuksen teki IRO Research Oy, ja sitä varten tehtiin tuhat haastattelua. Virhemarginaali on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi