Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Kauppakamarit toivovat tulevalta hallitukselta sosiaaliturvan ja verotuksen uudistusta

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Kauppakamarit toivovat seuraavan hallituksen uudistavan sosiaaliturvajärjestelmää niin, että työn vastaanottaminen olisi kaikissa tilanteissa kannattavaa. Lisäksi ansiotulojen verotusta tulisi keventää ja ylin marginaalivero asettaa 50 prosenttiin.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi katsoo, että seuraavan hallituksen tulisi asettaa tavoitteeksi 75 prosentin työllisyysaste, joka olisi ensi vuosikymmenenä hilattava lähemmäs 80:tä prosenttia.

–  Suomalaisesta työstä ja yrittämisestä kerättyjen verojen maksu ei saa jäädä liian kapeille harteille, ellemme halua tulevaisuudessa joutua leikkaamaan hyvinvointivaltiomme etuuksista, Romakkaniemi varoittelee tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ratkaisuja Suomelle -ohjelmassaan kauppakamarit esittävät myös paikallisen sopimisen laajentamista, jotta rakenteellista työttömyyttä saataisiin laskemaan. Kauppakamarien mielestä työlainsäädäntöä tulisi uudistaa niin, että työehtosopimusten yleissitovuus on perälauta, jos ei toisin sovita.

Oppisopimuksen alkupalkka voisi olla 30 prosenttia

Työllisyysastetta kauppakamarit nostaisivat myös edistämällä työvoiman liikkuvuutta, parantamalla liikenneyhteyksiä ja pitämällä asumiskustannusten hintakehityksen maltillisena.

Työvoimareservi pitäisi saada paremmin käyttöön kehittämällä työttömyysturvaa niin, että ihmisiä kannustetaan nopeaan työllistymiseen ja lyhyiden työsuhteiden vastaanottamiseen. Oppisopimuskoulutuksessa kauppakamarit ottaisivat käyttöön palkkaporrastuksen, niin että ensimmäistä tutkintoa suorittavan lähtöpalkka voisi olla 30–50 prosenttia ammattityöntekijän tasosta.

Työperusteista maahanmuuttoa saisi kauppakamarien mielestä sujuvoittaa, ja työvoiman saatavuusharkinnasta luopua. Oleskelulupahakemukset pitäisi saada käsiteltyä keskimäärin alle viikossa.

Ilmastonmuutosta kauppakamarit haluaisivat torjua kustannustehokkain ja pitkäjänteisin keinoin. Nopeat muutokset lainsäädännöissä ja tuissa luovat epävarmuutta ja haittaavat investointeja, kauppakamarit neuvovat. Eniten saastuttavien fossiilisten energianlähteiden käytön lopettamiselle on määriteltävä sitovat aikarajat selvästi ennen vuotta 2040.

Viinit ja itsehoitolääkkeet ruokakauppoihin

Alkoholilain vapauttamista keskuskauppakamarit jatkaisivat. Seuraavaksi vähittäiskauppojen pitäisi saada myydä mietoja, alle 22 prosentin alkoholijuomia. Myynnin kellonaikarajoituksista pitäisi luopua.

Apteekkisääntelyä kauppakamarit vapauttaisivat nykyisestä. Apteekkien määrää rajaavasta tarveharkinnasta pitäisi luopua ja apteekin perustaminen sallia ilmoitusmenettelyllä, kunhan perustaja ja apteekki täyttävät lain vaatimat edellytykset. Itsehoitolääkkeiden myyntiä pitäisi vapauttaa vähittäiskaupalle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi