Keskiviikko, 21.8.2019 
Veini, Soini
Kotimaa

Nettihuumekaupan perustaja tuomittiin vuosiksi vankilaan – kauppapaikka mahdollisti oikeuden mukaan anonyymin huumekaupan kaikille kiinnostuneille

  • STT
Huumeiden kauppapaikan perustaminen Tor-verkkoon toi luojalleen yli kolmen vuoden vankeustuomion. LEHTIKUVA / IRENE STACHON Huumeiden kauppapaikan perustaminen Tor-verkkoon toi luojalleen yli kolmen vuoden vankeustuomion. LEHTIKUVA / IRENE STACHON
Sipulikanava-sivuston perustaja ja ylläpitäjä tuomittiin kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen. Sivusto toimi Tor-verkossa, joka salaa käyttäjänsä sijainnin ja henkilöllisyyden.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että mies syyllistyi avunantoon huumausainerikoksissa ja törkeissä huumausainerikoksissa.

Mies perusti vuonna 2014 Sipulikanavan, jossa käytiin avointa huumekauppaa. Oikeus katsoi, että sivusto mahdollisti laajan ja helposti käytettävissä olevan keinon myydä ja hankkia huumausaineita täysin anonyymisti. Tor-verkkoon ei pääse tavallisella selaimella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syyttäjä vaati miehelle vähintään seitsemän vuoden vankeutta törkeästä huumerikoksesta. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että yhteys varsinaisiin päätekoihin oli etäinen.

Oikeuden mukaan syytetty ei pyrkinyt merkittävästi hyötymään huumekaupasta taloudellisesti. Tunnusmerkistö ei sitä edellytä, mutta oikeuden mukaan tämä silti jossain määrin vaikuttaa syyllisyyden arviointiin.

Oikeus kuitenkin huomioi, että Sipulikanavan ylläpitäjä perusti itse langan eli ketjun suurien huume-erien kauppailmoituksille.

–  Hänen on siten täytynyt ymmärtää ja varautua siihen, että minkä tahansa yksittäisten ilmoitusten perusteella toteutuvien kauppojen kohteena on voinut olla huomattavia määriä huumausaineita ja myös erittäin vaarallisia huumausaineita, oikeus katsoi.

Kim Hjalmar Holviala, 45, tuomittiin 7 avunannosta törkeään ja 11 avunannosta perusmuotoiseen huumausainerikokseen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa