Maanantai, 25.5.2020 
Urpo
Kotimaa

Lavrov näpäytti GPS-häirinnän tutkimisesta: Mielikuvituksellisia asioita ei voi tutkia

  • STT
Sergei Lavrov ja Timo Soini tapasivat Moskovassa. LEHTIKUVA/AFP Sergei Lavrov ja Timo Soini tapasivat Moskovassa. LEHTIKUVA/AFP
Suomen ja Venäjän viranomaiset valmistelevat jo presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin uutta tapaamista, kertoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Lavrov tapasi tänään suomalaiskollegansa Timo Soinin (sin.).

Lavrov kehui Venäjän ja Suomen suhteita hyviksi ja sanoi niiden kehittyneen "Brysselin asenteesta huolimatta".

Lavrovilta kysyttiin myös GPS-paikannussignaalin häirinnästä. Signaalia häirittiin Naton Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana viime vuonna, ja viikonloppuna Norja kertoi häirinnän jälleen aktivoituneen. Suomi kutsui viime vuonna Venäjän suurlähettilään Pavel Kuznetsovin keskusteluihin signaalin häiritsemisen takia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lavrovin mukaan asiaa ei ole tutkittu.

–  Tutkimuksia ei ole tehty, koska mielikuvituksellisia asioita ei ole mahdollista tutkia. Kyseessä on muoti, jonka Britannian pääministeri Theresa May aloitti ja johon muutamat Venäjän naapurimaat ovat lähteneet mukaan. Lavrov sanaili.

–  Olemme valmiit tutkimaan tosiasioita, mutta kun niitä ei ole, kyseessä ei ole vakava keskustelu.

Lavrovin mukaan tosiasia sen sijaan on, että sotilasliitto Nato on aktivoitunut Itämerellä ja sen ilmatilassa.

–  Sotaharjotusten aikana viime vuonna espanjalainen hävittäjä laukaisi vahingossa ohjuksensa Viroon. Onneksi se ei räjähtänyt. Mutta kuvitelkaa, mitä olisi tapahtunut, jos ohjus olisi osunut Venäjän puolelle ja räjähtänyt, Lavrov kyseli.

Soini kommentoi asiaa toteamalla, "ettei tilanne aikanaan ollut omiaan lisäämään alueen vakautta".

–  Lentoturvallisuus, ja turvallisuus yleensä laajemminkin, on vakava asia, eikä se saa olla uhattuna. Olemme keskustelleet tästä ja pyytäneet tietoa siitä, mistä tämä johtuu. Oletamme, ettei vastaavaa jatkossa tapahdu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa