Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Perustuslakivaliokunnan sote-lausunnon valmistuminen tällä viikolla on epävarmaa – "yleiskeskustelu voi viedä päiviä"

Guzeninan mukaan valiokunnassa on tällä hetkellä mielipide-eroja, minkälainen painoarvo annetaan perustuslakiasiantuntijoiden valtiosääntöoikeudellisille näkemyksille. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Guzeninan mukaan valiokunnassa on tällä hetkellä mielipide-eroja, minkälainen painoarvo annetaan perustuslakiasiantuntijoiden valtiosääntöoikeudellisille näkemyksille. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Sote-uudistuksen perustuslakilinjausten valmistuminen tällä viikolla on epävarmaa. Lausunnon tekeminen voi viedä ainakin koko viikon, arvioi perustuslakivaliokunnan jäsen, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (r.) tiistaina.

Jättimäisen sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyyn ei ole enää paljon aikaa nykyisessä eduskunnassa, sillä istuntotauon pitäisi alkaa reilun kuukauden päästä. Vaaleihin on enää pari kuukautta.

Perustuslakivaliokunnan jäsenen Maria Guzeninan (sd.) mukaan valiokunnassa on tällä hetkellä mielipide-eroja, minkälainen painoarvo annetaan perustuslakiasiantuntijoiden valtiosääntöoikeudellisille näkemyksille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Se on tässä se olennainen asia, Guzenina sanoi kokouksen jälkeen.

RKP:n Henrikssonin mukaan kokonaisuus on laaja, ja kantoja ja näkemyksiä pitää sovittaa yhteen.

– Meidän pitää olla varmoja siitä, että ymmärrämme asiat samalla tavalla.

– Vaikea puhua toisten puolesta, mutta minä olen tottunut siihen, että kuuntelen valtiosääntöoppineita herkällä korvalla, Henriksson sanoi.

Yksityiskohtia ei ole päästy hiomaan

Guzeninan mukaan perustuslakivaliokunnassa on yhä yleiskeskustelu meneillään, eikä yksityiskohtien hiomiseen ole vielä päästy. Hän arvioi, että perustuslakivaliokunta pyrkii antamaan jatkovalmistelulle niin selkeät ohjeet, ettei tulkintaepäselvyyksiä enää tule.

–  Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei meidän edellisen lausunnon perusteella tehnyt kaikkia niitä korjauksia, joita edellytettiin ja se on tietenkin huono asia asioiden etenemisen näkökulmasta. Sen takia tässä nyt joudutaan jumppaamaan aika paljon.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei tiistaina tuonut lisävaloa siihen, kuinka pitkään sote-lausunnon käsittelyssä voi vielä mennä. Meneillään olevan yleiskeskustelun jälkeen edessä on yksityiskohtainen käsittely.

–  Jatkamme yleiskeskusteluvaihetta, sehän on ihan normaali käsittelyvaihe ja varsinkin tällaisessa suuressa esityksessä yleiskeskustelu voi hyvinkin viedä useita päiviä, Lapintie sanoi medialle.

Lavapuro epäilee, ettei kaikkia korjauksia ehditä tehdä

Maanantaina perustuslakivaliokunta käsitteli sotea kahdeksan tuntia kestäneessä ylimääräisessä kokouksessa. Valiokunnan tehtävänä on puntaroida, ovatko sote-esitykset yhteensopivia perustuslain kanssa ja millaisia muutoksia niihin vielä saatetaan tarvita.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta valmistelee lausunnon pohjalta lopullisen mietinnön. Korjaustarpeiden määrästä on kiinni, ehtiikö mietintö suureen saliin päätettäväksi vielä tällä vaalikaudella.

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro piti tiistaina epätodennäköisenä, että kaikki korjaukset ehditään tehdä vielä tällä vaalikaudella.

–  Käsitykseni mukaan sote- ja maakuntauudistuslakeja koskevat ongelmat ovat niin vaikeita ja hankalasti korjattavia, että pidän epätodennäköisenä, että kaikki korjaukset ehditään tekemään tämän vaalikauden aikana, Lavapuro sanoi STT:lle eduskunnassa.

Hän ei ottanut kantaa siihen, missä ajassa perustuslakivaliokunta saa oman lausuntonsa valmiiksi.

Sipilä: Iso pettymys, jos sote-uudistus kaatuu

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Politiikan toimittajien tentissä pitävänsä "isona pettymyksenä", jos sote-uudistuksen kangertelu johtaa koko uudistuksen kaatumiseen. Pettymys olisi erityisen suuri maakunnissa, joissa on tehty jo paljon valmisteluja.

Sipilä sanoi, ettei hänellä ole tarkkaa tietoa perustuslakivaliokunnan työn etenemisestä mutta arvioi, että valiokunta tarvitsee vielä päivän tai pari lisäaikaa saadakseen sote-lakeja koskevan lausuntonsa valmiiksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi