Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Kulttuuri

Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm on kuollut 54-vuotiaana – laulajaa muistetaan Porissa ja Ässien ottelussa

  • STT

Yö-yhtyeen perustajajäsen ja laulaja Olli Lindholm on kuollut. Hän kuoli sairauskohtaukseen viime yönä, kertoo yhtye Facebookissa.

Lindholm oli kuollessaan 54-vuotias.

–  Meillä on teille surullisia uutisia, yhtyeen Facebook-päivityksessä kirjoitetaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Yö-yhtyeen perustajajäsen, keulakuva ja laulaja Olli Lindholm on poissa. Olli menehtyi maanantain ja tiistain 11.–12.2. välisenä yönä sairaskohtaukseen.

Yhtyeen mukaan Lindholm oli sen jäsenille sydänystävä, joka oli aina omiensa puolella.

–  Hän jätti meille lukuisia muistoja sekä laulut, jotka elävät aina. Omaisille haluamme esittää osanottomme. Toivomme heille voimia surutyöhön.

Yhtyeen oli määrä esiintyä Valkeakoskella perjantaina ja Lappeenrannassa lauantaina osana Yö akustisemmin -kiertuetta.

Viime vuosina Lindholm toimi muun muassa The Voice of Finland -tv-laulukilpailun tuomarina. Lindholmilla on kaksi aikuista lasta.

Lindholmia muistetaan Porissa ja Iskelmä-gaalassa

Porin kaupunki järjestää tänään suruliputuksen porilaissyntyiselle Lindholmille.

Jääkiekkoseura Porin Ässät pitää Olli Lindholmin muistoksi hiljaisen hetken ennen huomista otteluaan.

Lindholm oli Ässien jääkiekkojoukkueen näkyvä kannattaja. Porilaisseura sanoo tiedotteessaan, että muusikko tunnettiin "suurena Patasydämenä". Hän oli myös yksi Ässien maalilaulun esittäjistä.

Lindholmia muistetaan myös tulevana perjantaina Iskelmä-gaalassa Tampere-talossa. Hänen oli määrä esiintyä tapahtumassa. Yö on Iskelmä-gaalassa ehdolla Vuoden yhtye -palkinnon saajaksi.

Osa kotimaan suurta laulukirjaa

Lindholm teki pitkän päivätyön Yön pomona, ja taival johti vaikeuksien kautta menestykseen. Bändin tunnetummista kappaleista on tullut osa kotimaan suurta laulukirjaa: hittejä ovat muun muassa Joutsenlaulu, Likaiset legendat ja Rakkaus on lumivalkoinen.

Yhtyeen läpimurtoalbumi oli Varietee vuonna 1983. Alkujaan rockista ponnistanut Yö liitettiin sittemmin myös osaksi iskelmämusiikin laajempaa kontekstia. Lindholm voitti jopa Iskelmä Finlandia -palkinnon vuonna 2008.

Aikoinaan sanaa iskelmä käytettiin lyömäaseena Yötä vastaan.

–  Nykyään Cheek on ehdolla palkittavaksi iskelmäkategoriassa. Joten niiden, jotka aikoinaan lällättivät Iskelmä-Ollista, kannattaisi miettiä, mitä iskelmä oikeastaan on? Lindholm sanoi 50-vuotishaastattelussaan STT:lle vuonna 2014.

Rankka punkmies uran alussa

Kotimaisen rockin tuottajaveteraani Mika Sundqvist muistaa Olli Lindholmin jo ennen Yö-aikoja, kun tämä toimi porilaisessa Appendix-punkbändissä 1980-luvun alussa.

–  Hän oli silloin rankka punkmies, Sundqvist kertoo.

Hieman myöhemmin, vuonna 1983 Lindholm nauhoitti Yö-yhtyeensä kanssa Sundqvistin äänitysstudiolla Varietee-ensialbuminsa. Sundqvist muistaa, kuinka studiolle asteli "nuoria pirtsakoita poikia Porista".

–  He olivat hirveän energisiä.

Ensialbumi myi timanttia hittikappaleiden Likaisten legendojen ja Särkyneen enkelin myötä. Se oli lähtölaukaus Porirock-buumille.

Äänittäjä-tuottaja Sundqvist pitää jännittävänä, kuinka Olli Lindholmin musiikillinen ura eteni punk-ajoista rockbändi Yöhön, joka puolestaan lähentyi iskelmämusiikkia.

–  Yöhän on rockmusiikkia iskelmämelodioin, hän määrittelee.

Sundqvist sanoo Lindholmilla olleen paitsi temperamenttia myös tarmoa, aina kun sitä tarvittiin.

–  Silloin kun Yö-yhtye oli alamaissa, Olli otti bändin uuden levyn kainaloonsa, hyppäsi autoon ja kiersi paikallisradiot ympäri Suomen, "päivää, mää olen Lindholmin Olli Yö-yhtyeestä, ja tässä on meidän uusi levy". Ja sillä tavalla hän rakensi bändille uutta nousua. Pakko nostaa hattua, tarmokas mies.

Lisää aiheesta:

Kontiolahtelainen keikkajärjestäjä kertoo: Olli Lindholm viihtyi Joensuun Jääkarhujen saunalla

Olli Lindholmin Voice of Finland -tallissa ollut joensuulaislaulaja: Olemme hyvin järkyttyneitä

Olli Lindholmin Yö-yhtyeen oli määrä esiintyä Kiteellä tulevana sunnuntaina

54-vuotiaana menehtynyt Olli Lindholm teki pitkän päivätyön Yön pomona - kuuntele legendaarisen yhtyeen tunnetuimmat kappaleet

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi