Tiistai, 20.8.2019 
Sami, Samuli, Samu
Kotimaa

Oikeuskanslerilta moitteet sisäministeri Kai Mykkäselle – Tiedote antoi ymmärtää, että päätös Kriisinhallintakeskuksen siirrosta oli tehty ennen paikkakuntien vertailua

  • STT
Sisäministeri Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Sisäministeri Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Oikeuskansleri moittii sisäministeri Kai Mykkästä (kok.) Kriisinhallintakeskuksen siirron valmistelusta. Oikeuskanslerin mukaan valmistelussa pitää yleensä verrata useita paikkakuntia. Sisäministeriön tiedotteesta ennen paikkakuntien vertailua saattoi kuitenkin ymmärtää, että päätös oli jo tehty.

–  Päätöksenteon objektiivisuutta ja valmistelun asianmukaisuutta kohtaan tunnettavan luottamuksen kannalta olisi ollut parempi, että ministeri Mykkänen ei olisi jo valmistelun alkaessa ilmoittanut valmistelun lähtökohtana olevaa sijaintipaikkaa, oikeuskansleri toteaa päätöksessään.

Kriisinhallintakeskus perustettiin vuonna 2007 Kuopion Pelastusopistoon. Sisäministeriö tiedotti viime huhtikuussa, että Kriisinhallintakeskus siirtyy pääkaupunkiseudulle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kriisinhallintakeskus on siviilikriisinhallinnan ja kansainvälisen pelastustoiminnan osaamiskeskus, joka muun muassa kouluttaa asiantuntijoita kansainvälisiin tehtäviin.

Kantelija arvosteli sisäministeriön päätöstä Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä. Kantelijan mukaan sisäministeriö tiedotti siirrosta ennen asianmukaisia selvityksiä, kuulemismenettelyä ja käsittelyä alueellistamisen koordinaatioryhmässä.

Oikeuskanslerin päätöksen mukaan sisäministeriö antoi tiedotteessaan ristiriitaista tietoa päätöksenteon vaiheesta ja etenemisestä.

Asian valmistelu oli oikeuskanslerin mukaan hyvän hallintotavan vastainen, mutta ei rikkonut lakia.

"Täytyy ottaa vakavasti"

Mykkäsen mukaan oikeuskanslerin kommentit täytyy ottaa vakavasti, vaikka mitään lainvastaista päätöksessä ja sen valmistelussa ei tapahtunutkaan.

–  On syytä, että ministeriössä ollaan tarkkoina sen kanssa, että missä vaiheessa valmistelua viestitään milläkin tavalla, Mykkänen sanoi STT:lle eduskunnassa.

Mykkäsen mukaan sisäministeriö julkaisi viime vuoden kesäkuussa perusteellisen vertailun Kriisinhallintakeskuksen sijoituspaikkavaihtoehdoista. Selvityksessä verrattiin Helsinkiä, Säkylää ja Tamperetta keskuksen sijaintipaikkaan Kuopioon.

Kriisinhallinnan kansainvälisten osaajien keskittymän rakentaminen Kuopioon osoittautui Mykkäsen mukaan vuosien varrella hyvin vaikeaksi, minkä vuoksi keskuksen parhaimpana sijoituspaikkana päädyttiin pitämään Helsinkiä.

–  Sisällöllisesti meillä on ollut vain yksi tavoite – se, että kriisinhallintaosaaminen on sille kuuluvalla huipputasolla myös jatkossa, Mykkänen sanoi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa