Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Hoivakodista potkut saanut ex-johtaja: Attendon aluejohto on ollut tietoinen ongelmista

Montosen mukaan koulutettua henkilökuntaa oli ylipäätään vaikea saada palkattua, koska Joroinen sijaitsee sen verran syrjässä. LEHTIKUVA / TIMO HARTIKAINEN Montosen mukaan koulutettua henkilökuntaa oli ylipäätään vaikea saada palkattua, koska Joroinen sijaitsee sen verran syrjässä. LEHTIKUVA / TIMO HARTIKAINEN
Hoivayritys Attendon aluejohto on ollut tietoinen eri epäkohdista, joita Itä-Suomen aluehallintovirasto listaa tuoreessa tarkastuskertomuksessaan. Tätä mieltä on hoivakoti Jalavan johtajan paikalta viime viikolla potkut saanut Virpi Montonen.

–  Olen johtajana toiminnan alusta lähtien jatkuvasti raportoinut hoivakodin arjesta omalle esimiehelleni eli aluejohtajalle. Olen viestinyt ongelmista, pyytänyt toimintaohjeita sekä apua, Montonen kertoo STT:lle. Hoivakoti aloitti toimintansa viime vuoden huhtikuussa.

Montosen mukaan koulutettua henkilökuntaa oli ylipäätään vaikea saada palkattua, koska Joroinen sijaitsee sen verran syrjässä. Myös sijaisten hankkiminen osoittautui työlääksi ja usein mahdottomaksi tehtäväksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun Montonen ehdotti kertomansa mukaan koulutetun hoitajan hankkimista rekrytointiyrityksen kautta, Attendon vastaus oli yleensä se, että tämä on liian kallista.

–  Yleisin vastaus oli se, että tee itse, jos ei ketään sijaista saanut.

Kun hoivakodista irtisanoutui sairaanhoitaja viime syyskuussa, sairaanhoitajan koulutuksen saaneen Montosen edellytettiin tekevän osittain myös sairaanhoitajan töitä. Näin siitä huolimatta, että hoivakodin toimiluvassa on merkitty sekä Montosen että ammattijärjestö Tehyn mukaan johtamiseen yhden henkilön työpanos. Puitesopimuksessa on myös vaadittu, että hoivakodissa on kokopäiväinen sairaanhoitaja.

Montonen sanoo, että hän hyppäsi jatkuvasti roolista toiseen.

–  Välillä hyppäsin laboratorioon tai syöttämään ihmistä, sitten puhelin soi ja hyppäsin hallintoon ja taas kohta hoivan pariin. Kokonaisvaltainen ote kumpaankin rooliin rupesi lipsumaan.

"Motkotusta liiasta työntekijöiden määrästä"

Kun Montonen toi esille epäkohtia, Attendosta ihmeteltiin yleensä, miksei teillä toimi, kun muualla toimii.

–  Toinen tyypillinen selitys oli, että kun on vajaatäyttötalo niin talouspuoli täytyy huomioida, ei saa sairaanhoitajaa ja henkilöstömitoitus tulee olla heidän ohjeidensa mukainen. Viikonloppuun jatkuvasti pyydetty ylimääräinen hoitaja evättiin järjestelmällisesti.

Työvuorosuunnitelmat hyväksytettiin Attendon palvelupäälliköllä. Montosen mukaan motkotusta tuli liiasta työntekijöiden määrästä, mutta muutoin hänelle ei huomautettu epäkohdista ennen potkuja.

–  Ainoa oli jatkuva motkotus mitoituksista, että kun minulla oli heidän mielestään siellä liikaa henkilöstöä. Muun muassa kokkia ei olisi saanut olla kuin osa-aikaisena. Kokin työosuuden väheneminen olisi lisännyt hoitajien keittiötyön osuutta.

Montosen mukaan esimerkiksi vielä viime kuussa hänen työpanostaan kehuttiin. Useiden aluehallintoviraston ja Varkauden kaupungin tekemien tarkastusten jälkeen viime viikon torstaina Montosen työsuhde purettiin. Perusteita työsuhteen purkamiselle oli lukuisia, niihin kuului muun muassa potilas- ja asiakasturvallisuuden vaarantaminen.

Tehy on ilmoittanut riitauttavansa irtisanomisen. Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri kertoo, että työnantajalle lähti maanantaina vaatimuskirje, jossa Attendoa vaaditaan maksamaan korvauksia Montosen työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Lähtökohtana korvaukselle on 24 kuukauden palkkaa vastaava summa.

Jos Attendo ei suostu sopimaan asiaa, asia viedään pikavauhtia oikeuteen.

–  On tärkeää, ettei yksikön johtajista tehdä syntipukkeja sellaisiin asioihin, mitkä ovat olleet ylemmän johdon tiedossa, Okkeri painottaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi