Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Kotimaa

Kolumni: Äänestämisen motiivi menee kylläkin uusiksi

Sinisten puolustusministeri Jussi Niinistö oli oikeassa, vaikka hänen sanavalintansa olivat vääriä. Suomea eivät johda hallitus ja eduskunta vaan niiltä etelän median suosiollisella myötävaikutuksella vallan kaapanneet lainoppineet.

Kenties ei sentään ole kyse niinistöläisttäin perustuslakitalebaneista, mutta silti kiistatta härskistä kansanvallan vastaisuudesta.

Vai oletko itse sitä mieltä, että kun pari juristia twiittaa mielpiteensä tiedustelulaeista, jo aiemminkin itse valiokunnassa kuultuina, niin eduskunnan on nöyrryttävä asian uusintakäsittelyyn?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Että äänestetään vaaleissa itselle mieluisa eduskunta, jota sitten johtaa kourallinen niin sanottuja perustuslakiasiantuntijoita!

Missä vaiheessa tämä lipsahti siihen, että kaikki uudistukset voidaan torjua perustuslakiin vedoten?

Ja siihen, että muutama oletettu asiantuntija pystyy kumoamaan eduskunnan tahdon.

Entä tämä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) harjoittama työpaikkakiusaaminen, jossa uudistuksen jarruttamiseksi marssitetaan kuultavaksi toistakin sataa asiantuntijaa?

Olennainen kysymys tässä on se, mikä tai kuka on asiantuntija.

Onko vain lakitekstin kirjoittamiseen erikoistunut virkamies minkäänlainen asiantuntija sosiaali- ja terveydenhuollon arjesta?

Onko tärkeämpää kirjoittaa lakiteksti kielipopillisesti pilkulleen oikein vai muotoon, jossa keskivertokansalainenkin ymmärtää lain hengen ja tarkoituksen?

Eduskunnasta on tullut hämmästyttävän voimaton tekemään uudistuksia.

Se voi osin johtua työskentelytavasta. Ensin väsätään laki, ja pannaan se sitten lausunnolle.

Saattaisi olla oikeampaa kuulla asiantuntijoita lakiluonnosten kirjoittamisvaiheessa. Sillä voitaisiin välttää ilmeisiä perustuslain vastaisuuksia ja muita virheitä.

Nykymenettelyssä kirjoitetaan ensin lait ja pannaan ne vasta sitten asiantuntijoiden arvioitaviksi.

Juuri tässä eduskunta on ulkoistanut päätösvaltaansa ulkopuolisille.

Ihan oikeasti mielessä kukkii kysymys, että miksi ihmeessä äänestää, kun eivät ne lopullisen sanan sanovat lainoppineet kuitenkaan ole ehdokaslistoilla!

Oikeasti tilanne on poliitikkojen itsensä aiheuttama.

Tässä hyvästä esimerkikstä käy yli kymmenen vuotta tahkottu sote-uudistus, joka on kerta toisensa jälkeen kaadettu perustuslaillisiin ongelmiin.

Kun muuta ei keksitä, osata tai haluta, kaivetaan esiin perustuslaki. Sen nojalla voidaan tulpata  muutoksia, joita itsekin kannatettaisiin, mutta kun politiikka!

Välttämättömiä päätöksiä ei saada aikaan, kun milloin kukin ei itse ole niistä kunniaa saamassa.

Hallitusta sopii aina arvostella. Itse olen tosin sitä mieltä, että nyt kauttaan päättävä eduskunta on kautta aikain luokattomin. Vaan kaipa sitä pitää vielä ainakin kerran innostua äänestämään.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa