Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Kotimaa

Kolumni: Miksi veritahra hameessa on yhä naisen häpeätahra?

Kuukautiset ovat joissakin kulttuureissa niin suuri tabu, että naiset eristetään niiden ajaksi yhteisöstä, jotta he eivät saastuttaisi ympäristöään ja muita ihmisiä.

Suomessa tällaista takapajuisuutta kauhistellaan, mutta samalla se auttaa tehokkaasti unohtamaan, että kuukautiset ovat meilläkin yksi yhteiskunnan vaietuimmista asioista.

Jokainen aikuinen tietää, että valtaosa hedelmällisessä iässä olevista naisista vuotaa verta vajaan viikon ajan joka kuukausi. Siitä ei kuitenkaan saa puhua eikä ylipäänsä antaa kenenkään huomata, vaan täytyy teeskennellä, ettei sitä tapahdu lainkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mainoksissakin korostetaan, miten superpienten ja -tehokkaiden siteiden ja tamponien ansiosta kuukautisten aikana voi elää niin kuin niitä ei olisikaan.

Kaikilla naisilla ei kuukautisia tietenkään ole. Joillakin vaihdevuodet alkavat niin aikaisin, että kuukautiset jäävät pois jo alle nelikymppisenä. Toisilla niitä ei fysiologisista syistä ole koskaan ollutkaan, kolmansilla hormonaalinen ehkäisy pitää ne tehokkaasti poissa.

Paljon on kuitenkin myös naisia, joiden elämään kuukautiset vaikuttavat enemmän kuin moni pitkäaikaissairaus. Kuukautiskivut saattavat olla niin kovat, että vahvoista särkylääkkeistä huolimatta ne pakottavat aina sängynpohjalle päiväksi tai kahdeksi. Tai vuodon määrä voi olla sitä luokkaa, että kuukautissuojaa on vaihdettava tunnin välein ja silti joutuu joka kerran tuolilta ylös noustessaan tarkistamaan, ovatko vaatteet veressä.

Tällaiset oireet ovat ikäviä jo itsessäänkin. Vielä pahemmaksi asian tekee se, että niitä joutuu piilottelemaan ja häpeilemään niin etu- kuin jälkikäteenkin.

Tätäkin kolumnia kirjoittaessani jouduin miettimään, onko järkeä nostaa aihe julkisesti esiin omalla nimellään ja kasvoillaan. Alkavatko esimerkiksi (miespuoliset) työkaverini tästä lähtien aina vessassa käydessäni miettiä, onko sillä nyt Ne Päivät.

Puhumattakaan siitä närkästyneiden lukijoiden joukosta, joka ilmoittaa lopettavansa tilauksensa, kun lehdessä kirjoitetaan sopimattomuuksista, joista ennen ymmärrettiin vaieta.

Ajat kuitenkin muuttuvat. Ei ole montaa vuosikymmentä siitä, kun telttamaisten äitiysvaatteiden päätarkoitus oli peitellä raskautta mahdollisimman pitkään. Raskaana oleminenhan paljasti, että nainen oli – herra paratkoon! – harrastanut miehen kanssa seksiä.

Nykyään raskaus nähdään normaaliin elämänkulkuun kuuluvana asiana, josta kerrotaan avoimesti ja ollaan jopa ylpeitä. Samoin voisi olla myös kuukautisten laita.

Ei anatomisia yksityiskohtia tietenkään pidä levitellä kaikkien eteen, mutta itse ilmiön olemassaolon voisi myöntää ja hyväksyä.

Elämässä saa olla yksityisasioita, eikä kaikesta tarvitse puhua julkisesti. Mutta onhan se vähän omituista, että neljännes ihmiskunnasta joutuu kuukausittain salailemaan asiaa, johon he eivät itse voi mitenkään vaikuttaa ja jossa ei pohjimmiltaan ole yhtikäs mitään hävettävää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa