Maanantai, 6.7.2020 
Esa, Esaias
Kotimaa

SDP lähtisi uudistamaan sotea maakuntauudistuksessa valmistellun 18 alueen mallin pohjalta

  • STT
Hallituksen ajaman sote-uudistuksen kaaduttua puolueet esittelevät uusia malleja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi ja vetävät yhteen vanhoja linjauksiaan.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan SDP ei ole esittelemässä vaalien alla uutta mallia soten uudistamiseen, vaan puolueen kaksi vuotta sitten esittelemän mallin linjanvedot ovat yhä ajankohtaiset. Malli kokoaisi sosiaali- ja terveyspalveluiden vastuuta kunnilta laajemmille harteille, mutta antaisi kunnille edellytykset tuottaa palvelut myös kunnallisesti.

Yhtymäkohtiakin kaatuneeseen malliin on, sillä Lindtmanin mukaan SDP:n mallissa vastuuta kantaisi 18 aluetta. Määrä vastaa kaatuneessa sote-mallissa linjattua maakuntien määrää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Maakunnissa on tehty paljon hyvää työtä ja on tärkeää, että sitä ei laitettaisi hukkaan, Lindtman sanoo STT:lle.

–  Hallituksen ajama laaja markkinamalli ja laaja maakunta-himmelimalli joutavat kuitenkin romukoppaan.

Kokoomuksen malli vielä valmistelussa

Hallituksessa sote-uudistusta ajanut kokoomus valmistelee omia linjauksiaan äänestäjille esiteltäväksi, kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen STT:lle. Linjausten esittelyn aikataulu on hänen mukaansa vielä auki, mutta se tapahtuu ennen vaaleja.

Päähallituspuolue keskusta ilmoitti heti hallituksen sote-uudistuksen kaaduttua, että puolue tuo oman vaihtoehtoisen sote-mallinsa julkisuuteen tällä viikolla. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitteli uutta maakuntamalliin ja julkiseen terveydenhuoltoon pohjaavaa mallia puolueen kenttäväelle jo perjantaina Hämeenlinnassa.

Linjauksia vedetään yhteen

STT:n eduskuntaryhmien puheenjohtajille tekemän soittokierroksen perusteella myös siniset aikoo julkistaa lähipäivinä omat keskeiset linjauksensa sote-palveluiden uudistamiseksi.

Vasemmistoliitto julkaisi oman sote-mallinsa vastikään omilla verkkosivuillaan ja myös vihreät sanoo seisovansa aiemmin julkistamansa sote-linjauksen takana.

RKP ei ole laatimassa uusia linjauksia, mutta puolue on kokoamassa eduskuntavaaliehdokkaiden tueksi yhteen aiemmin muodostetut kannat, sanoo ryhmäjohtaja Thomas Blomqvist.

Perussuomalaisilla ei ole esittää omaa kattavaa mallia, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.

–  Olemme miettineet tätä niin, että sama malli ei toimi joka puolella Suomea. Leveämmät harteet pitää olla, mutta eri puolilla sen voisi järjestää eri tavalla, Meri kuvailee.

---

Korjattu klo 19.27: SDP:n malli kokoaisi palvelujen vastuuta laajemmille harteille ja antaisi kunnille edellytykset tuottaa palvelut myös kunnallisesti. Aiemmin jutussa puhuttiin vastuun jakamisesta sekä palvelujen järjestämisestä myös kunnallisesti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi