Torstai, 19.9.2019 
Reija
Kotimaa

Kolumni: Sipilän peliliike oli puoluetaktinen ja ilmeisen toimiva

Mitä useampi päivä dramaattisesta viime perjantaista on kulunut, sitä nerokkaammalta peliliikkeeltä vaikuttaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) päätös hallituksen erosta sote-uudistuksen ajauduttua umpikujaan.

Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeristönä vaalien jälkeen koottavan seuraavan hallituksen nimittämiseen saakka, mutta se on vapaa hallitusohjelman ikeestä.

Sillä ei katsota olevan enää poliittista mandaattia toimia, sen tulee pidättäytyä uusista poliittisista aloitteista eikä sen tule hoitaa kuin välttämättömät, juoksevat tai erityisen kiireelliset rutiiniasiat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liekö vain sattumaa, että oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi 5. maaliskuuta, siis viime viikon tiistaina lausuntonsa toimitusministeristön asemasta ja toimivallasta, kun siitä lausunnon johdatuslauseen mukaan ”on tullut tiedusteluja”?

Nämä tiedustelut – joiden tekijöitä oikeuskanslerinvirasto ei paljasta – oli siis tehty selvästi ennen kuin Sipilä ensin viime torstaina viritteli ja sitten perjantaina pudotti pomminsa.

Hallituksen heittäytyminen vapaaehtoisesti rammaksi ankaksi oli ennen kaikkea Sipilän päätös. Tämä on jo käynyt aivan selväksi, muun muassa keskustan hallituskumppanin kokoomuksen joukoista kuulluista happamista kommenteista.

Tätä päätöstä ei voi pitää erityisen ryhdikkäänä pääministeriltä, joka olisi joutunut joka tapauksessa noin kuukauden päästä tekemään saman – ei, vaikka hän on hokenut sote-uudistuksen yhteydessäkin tulos tai ulos -mantraansa.

Sen sijaan keskustan puheenjohtajalta tämä päätös oli briljantti. Keskustan kannatus on syvässä alhossa, ja sen johdon oli korkea aika ryhtyä toden teolla yrittämään voittaa vaalit tai edes selättää puolueen nykyiset gallupluvut.

Perjantain jälkeen tapahtunut muutos niin Sipilässä kuin koko hänen johtamassaan puolueessa on täydellinen. On kuin viime viikonlopun aikana keskustan kentällä olisi virottu syvästä koomasta. Apaattinen ja alakuloinen vaalitappion odottelu on muuttunut taistelutahdoksi.

Sipilä lupasi julkisesti kuutisen vuotta sitten, että häntä saa potkaista polvitaipeeseen, jos hänestä tulee tyypillinen poliitikko.

Viimeistään nyt olisi tällaisen kuvaannollisen potkaisun paikka, sillä Sipilän ratkaisu on läpeensä puoluepoliittinen ja häikäilemättömän taktinen mutta myös hänen puolueensa kannalta ilmeisen toimiva.

Keskusta oli hallituspolitiikan vanki ja pääministeripuolueena suorastaan vaarallinen eristysvanki. Nyt myös sille koitti vapaus.

Samalla SDP:ltä katosi purulelu, kuten kokoomuksen veteraanikansanedustaja Ilkka Kanerva puolueensa Verkkouutisille (11.3.) osuvasti kuvaili.

Luvassa on aiemmin ounasteltua mielenkiintoisempi vaalikamppailu.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa