play

Lainsäädännön hitaus toi kieltäytymisbuumin, totaalikieltäytyjien määrä kasvoi rajusti alkuvuonna

Totaalikieltäytyjäksi kutsutaan asevelvollista, joka kieltäytyy vakaumuksensa vuoksi varusmies- ja siviilipalveluksesta. Jehovan todistajilla on ollut mahdollisuus kieltäytyä asepalveluksesta erivapauden turvin, mutta erivapauden kumoava lakiestys on tulossa tänä keväänä voimaan. Sen jälkeen totaalikieltäytyjät ja Jehovan todistajat ovat samassa asemassa ja kieltäytymisestä seuraa vankeusrangaistus.

Totaalikieltäytyjäksi kutsutaan asevelvollista, joka kieltäytyy vakaumuksensa vuoksi varusmies- ja siviilipalveluksesta. Jehovan todistajilla on ollut mahdollisuus kieltäytyä asepalveluksesta erivapauden turvin, mutta erivapauden kumoava lakiestys on tulossa tänä keväänä voimaan. Sen jälkeen totaalikieltäytyjät ja Jehovan todistajat ovat samassa asemassa ja kieltäytymisestä seuraa vankeusrangaistus. Kuva: Janne Laakkonen

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen

Varusmies- ja siviilipalveluksesta kieltäytyvien määrä on kasvanut alkuvuonna voimakkaasti. Totaalikieltäytyjät hyödyntävät lainsäädännön hitaudesta johtuvaa välitilaa, jonka aikana vakaumuksensa vuoksi ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytyvät saattavat nyt selvitä kokonaan ilman rangaistusta.