Maanantai, 17.2.2020 
Väinö, Rita, Karita
Kotimaa

Eduskunta hylkäsi täpärästi kansalaisaloitteen Vaasan keskussairaalan laajasta päivystyksestä – sali kohahti, kun äänestysluvut ilmestyivät taululle

  • STT
Vaasan keskussairaalan laaja päivystys ei säily. Eduskunnan täysistunto hylkäsi laajaa päivystystä ajavan kansalaisaloitteen täpärästi entisten hallituspuolueiden äänin 92–91. Poissa oli 16 kansanedustajaa. Sali kohahti kuuluvasti, kun äänestysluvut tulivat taululle.

–  Ensimmäinen reaktio oli, että voi kun päästiin lähelle, mutta ei kuitenkaan tällä kertaa maaliin. Niukin mahdollinen äänestystulos, kommentoi tulosta heti tuoreeltaan RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson STT:lle.

–  Tässä oli paljon dramatiikka, mutta kyllähän tämä tarkoittaa, että ollaan lähempänä sitä, että Vaasan keskussairaala saa sen laajan päivystyksen, vaikka ei ihan vielä olla maalissa, hän jatkoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keskustan riveistä lipesi yksi edustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pekka Puska, joka on aiemminkin tuskaillut hallituksen vastaisen kantansa kanssa, mutta äänestänyt kuitenkin valiokunnassa hallituksen kannan mukaisesti. Myös kokoomuksen vaasalainen kansanedustaja Susanna Koski äänesti päivystyksen säilyttämisen puolesta. Lisäksi kolme sinistä oli laajan päivystyksen kannalla.

Perussuomalaiset äänestivät muun opposition rinnalla Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen säilyttämisen puolesta, vaikka olivat itse sitä hallituksessa muutama vuosi sitten lakkauttamassa.

Huolena on ollut ruotsinkielisten palveluiden saatavuus, Vaasan keskussairaala on ainoa aidosti kaksikielinen keskussairaala Suomessa.

–  Alueen palvelutaso romahtaa, mikäli päivystys Vaasassa lakkaa. Ei tämä ole vain kielikysymys, vaikka jopa perustuslakivaliokunta ja presidentti ovat huomauttaneet, että kielelliset oikeudet on turvattava, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen perusteli tiedotteessa puolueen kantaa heti äänestyksen jälkeen.

Juvonen toivoo, että seuraava hallitus voisi vielä vaikuttaa asiaan.

Iltalehti: Vihreiden Emma Kari äänesti päivystyksen puolesta, mutta kirjautui poissaolevaksi

Vihreiden kansanedustajan Emma Karin merkitseminen poissa olleeksi esti uusintaäänestyksen Vaasan keskussairaalan laajasta päivystyksestä.

Iltalehti kertoo, että Kari sanoo äänestäneensä päivystyksen puolesta, mutta hänet merkittiin äänestyspöytäkirjaan poissa olevaksi. Kari kertoo lehdelle olleensa istuntosalissa, mutta ei huomannut virhettä.

–  Eli mokasin, Kari totesi.

Karin mukaan äänestyskoneessa on ollut viime päivinä ongelmia ja siksi hänen olisi pitänyt olla tilanteessa tarkempana. Jos Karin ääni olisi rekisteröitynyt, olisi vuorossa seuraavaksi ollut lippuäänestys.

Monipolvinen prosessi

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi eilen hylkäämään kansalaisaloitteen toistamiseen. Aloite kuitenkin päätyi tämän päivän istuntoon äänestettäväksi, sillä valiokunnan RKP:läinen jäsen Veronica Rehn-Kivi teki asiasta vastalauseen.

Äänestyksen jälkeen tilannetta kommentoinut Rehn-Kivi harmitteli Henrikssonin tavoin, että puolueen toivoma lopputulos jäi uupumaan pienimmällä mahdollisella äänierolla.

Vaasan keskussairaalan päivystyksen tiimoilta on nähty eduskunnassa monipolvinen prosessi. Kansalaisaloite äänestettiin nurin sote-valiokunnassa jo viime vuonna. Sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisen jälkeen valiokunta kuitenkin otti aloitteen uudelleen käsittelyyn.

Kiista alkoi jo monta vuotta sitten, kun hallitus esitti laajaa päivystysvastuuta 12 sairaalalle. Siinä yhteydessä hallitus kertoi lakkauttavansa Vaasan keskussairaalan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa