Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Kolumni: Mani et Pedikyyr teki Miami Vicen värisen konkurssin

Suomessa alkoi 80-luvun puolessa välin Miami Vicen värinen aikakausi, joka kesti 90-luvun alkuun asti. Åsa Lövdahl valittiin Miss Suomeksi sinä vuonna, kun isä käyskenteli joka paikassa helmenhohtoinen puku päällä, salkku kädessä ja kraka kaulassa, kuten kaikki muutkin ”johtajat”.

Samana vuonna kun Miami Vice loppui, putosi isän mikroaaltouunin kokoinen radiopuhelin Puhoslahteen, se oli enne.

Auto vaihtui vähän väliä, ja äitikin olisi voinut laulaa, että ”on meillä stereot, kahvinkeitin, mikroprosessori ja pölynimuri”. Vaimo sai olla huoleton aina siihen asti, kun Tohmajärven Henna Meriläinen kruunattiin Miss Suomeksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rahaa kirjaimellisesti satoi suoraan pankista isän kukkaroon ja kukkarosta meidän mukuloitten päälle, kun isä palasi ”työmatkalta” kotiin ja heitti tukon seteleitä ilmaan.

Isä oli general managerina yrityksessään Mani et Pedikyyr, tekivät lehmien sorkkahoitoja. Toinen firma oli Tohmajärven Lumi et Kola Oy. Pudottivat lumia talojen katoilta ja vetivät kunnalle hiihtolatuja.

Lumi suli, konkka tuli.

Tuohon aikaan ei ollut minkäänlaista tolkkua sille, kenelle lainaa pankeista annettiin ja millä perusteilla. Kaiken maailman taula-Matit kelpasivat takaajiksi, kunhan osasivat söhertää takauspaperiin edes jonkinlaisen allekirjoituksen tapaisen.

En muista, kuinka monta oli konkursseja isällä, varmaan yhtä monta kuin yrityksiäkin. Eli monta.

Häpeää ei isä tuntenut koskaan, liekö tuo edes ymmärsi, mitä sana tarkoitti. Kun rahaa tuli, sitä ei peitelty, ja rahaa jaettiin avokädellä kaikille pyytäjille. Kun rahat loppuivat, vedettiin taskut esiin ja piileskeltiin velkojilta. ”Bisnesenkelit” kiersivät haulikon kanssa kotitaloa ympäri. Tai tv-lupatarkastaja, saattoi olla sekin.

Sorkkakärry hävisi pihasta, harmi, siinä kun oli niin mukava kiipeillä.

Veneet myytiin ja moottorikelkat, olisi mennyt talokin, jos olisi ollut oma. Monelta menivätkin talo ja henki, tekivät itsemurhia häpeissään.

Se sukupolvi, joka syntyi Miami Vicen tv-uusintojen aikakaudella, osaa tehdä konkan samaan tyyliin kuin kasarilla rikastuttiin, julkisesti ja häpeilemättä.

Ihminen, joka on reteesti rikas ja häpeilemättä köyhä, omaa henkistä pääomaa enemmän kuin lottovoittaja, joka piilottelee luksusautoa autotallissaan. Ei semmoista mukanöyristelyä kestä kukaan, kuten ei povekkaan naisen poolopaitaakaan.

Jos kaikki kuitenkin tietää, että siellä tallissa on Porsche, niin itsensä vaan nolaa, jos häpeän takia piilottelee.

Rahaan suhtaudutaan kuin tisseihin. Se kellä on varaa näyttää, ei saisi näyttää, koska se herättää kateutta. Vaan kyllä minä ainakin näyttelisin, rahaa ja tissejä, jos olisi kumpaistakaan. Ja jos olisi sitä ensimmäistä, sillä voisi ostaa ne toisetkin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi