Sunnuntai, 15.9.2019 
Sirpa
Kotimaa

Isis-taistelijoiden tuomitseminen oikeudessa voi olla hyvin vaikeaa

  • STT
Naisia ja lapsia pakeni Isisin viimeiseltä hallinta-alueelta Syyriassa aiemmin tässä kuussa. LEHTIKUVA/AFP Naisia ja lapsia pakeni Isisin viimeiseltä hallinta-alueelta Syyriassa aiemmin tässä kuussa. LEHTIKUVA/AFP
Suomen lainsäädäntö on kehittynyt hitaasti, minkä vuoksi Suomeen mahdollisesti palaavien Isis-taistelijoiden tuomitseminen oikeudessa voi olla vaikeaa. Suomen laissa näyttökynnys terrorismirikoksista on korkea, sanoo jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen STT:lle.

–  Rikoksiin suhtaudutaan samalla tapaa riippumatta, missä ne on tehty ja huolimatta siitä, että konfliktialueilta on huomattavasti vaikeampi kerätä tietoa.

Saarisen mukaan Suomen lainsäädäntö on kehittynyt hitaasti ja usein vasta ulkoisten tekijöiden sysäämänä. Esimerkiksi vierastaistelijaksi lähteminen kriminalisoitiin vasta, kun iso osa vierastaistelijoita oli jo lähtenyt alueelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen lakia ei sovelleta taannehtivasti, ja matkustaminen terroristisessa tarkoituksessa tuli rangaistavaksi vasta joulukuussa 2016. Sitä ennen lähteneitä ei voi asettaa syytteisiin.

Yhtenä ratkaisuna on pidetty kansainvälisen rikostuomioistuimen luontia, mitä myös Suomi on väläyttänyt tukevansa.

–  En henkilökohtaisesti usko, että sen luominen on niin läpihuutojuttu kuin poliitikkojen esityksistä voisi ymmärtää. Konfliktialueilta on palattu jo vuodesta 2012. Jos tällaisen tuomioistuimen luomiseksi olisi merkittävää poliittista tukea, sitä olisi esitetty jo vuosia aiemmin, Saarinen sanoo.

Avoimia kysymyksiä ovat muun muassa, missä taistelijat istuisivat rangaistuksensa ja mihin tuomioistuin luotaisiin.

Poliitikoilla on etenkin vaalien alla halua heitellä ilmaan helppoja ratkaisuja, vaikka sellaisia ei ole, Saarinen sanoo.

–  Aika harva on pysähtynyt sanomaan, että tässä ovat rajoitteet, joiden puitteissa asioita voidaan tehdä. Ei ole esimerkiksi käsitelty, onko hallituksen ehdottama kaksoiskansalaisen kansalaisuuden menetys terrorismirikoksista tehokas työkalu terrorismin torjunnassa, kun otetaan huomioon niitä rajoitteita, mitä ulkomailla tehtyjen terrorismirikosten toteennäyttämiseen liittyy.

Nyt palaavat aiempaa suurempi uhka

Konfliktialueilta on palattu Suomeen jo vuodesta 2012. Suojelupoliisin mukaan jo palanneita on noin 20.

Supon analyytikko Saana Nilsson arvioi, että Suomeen nyt mahdollisesti palaavat Isis-taistelijat ovat suurempi turvallisuusriski kuin aiemmin saapuneet.

–  Alussa palasi kalifaattiin pettyneitä. Nyt on henkilöitä, joille paluu on ainoa vaihtoehto kalifaatin romahduksen myötä.

–  Yksittäinen palaaja ei välttämättä itse muodosta terroriuhkaa, mutta he voivat levittää propagandaa, värvätä tai kannustaa iskuihin, hän lisää.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa