Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Yön uutiskooste: Maahanmuuttoasenteet muuttuvat pikkuhiljaa myönteisemmiksi, ajokeli on vaarallinen suuressa osassa maata sateiden takia

Liike Nytin johtohahmo Harkimo haluaa työmarkkinajärjestöt pois vallan kahvasta

Entinen kokoomuspoliitikko, Liike Nytin perustaja ja johtohahmo Harry ”Hjallis” Harkimo haluaa lisätä paikallisen sopimisen mahdollisuutta työpaikoilla vähentämällä työmarkkinajärjestöjen valtaa. Harkimon mielestä työnantajapuolta edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja työntekijöiden SAK ovat kaksi vanhaa dinosaurusta ja niiden johtohenkilöt käyttävät kaikki keinot säilyttääkseen valta-asemansa.

Harkimo lisäisi joustavan sopimisen mahdollisuuksia erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, eli säännöt voisivat olla erilaiset yrityksen koosta riippuen.

 

Isis-taistelijoiden tuomitseminen oikeudessa voi olla hyvin vaikeaa

Suomeen mahdollisesti palaavien Isis-taistelijoiden tuomitseminen oikeudessa voi olla vaikeaa.

Jihadismiin erikoistuneen tutkijan Juha Saarisen mukaan syy tähän on, että Suomen laissa näyttökynnys terrorismirikoksista on hyvin korkea.

Saarisen mukaan Suomen lainsäädäntö on kehittynyt hitaasti ja usein vasta ulkoisten tekijöiden sysäämänä. Esimerkiksi vierastaistelijaksi lähteminen kriminalisoitiin vasta, kun iso osa vierastaistelijoista oli jo lähtenyt alueelle.

Suomen lakia ei sovelleta taannehtivasti, ja matkustaminen terroristisessa tarkoituksessa tuli rangaistavaksi vasta joulukuussa 2016. Sitä ennen lähteneitä ei voi asettaa syytteisiin.

 

EVA: Maahanmuuttoasenteet muuttuvat pikkuhiljaa myönteisemmiksi

Suomalaisten asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat muuttuneet 2000-luvulla hieman myönteisemmiksi, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) teettämästä tutkimuksesta. Viime kuukausina julkisuuteen tulleet epäilyt maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista eivät juuri näytä vaikuttaneet yleisiin asenteisiin.

Hieman yli puolet suomalaisista on kuitenkin sitä mieltä, että nykyisen suuruinen maahanmuutto on liikaa. Voimakkain erotteleva tekijä maahanmuuttoasenteissa on poliittinen kanta. Maahanmuuttomyönteisimmät väestöryhmät ovat vihreitä, vasemmistoliittoa ja RKP:tä äänestävät.

 

Liikennemelu lisää stressiä, Suomessa rakennusten hyvä eristys suojaa melulta

Jopa 600 000 ihmistä altistuu Suomessa kotonaan EU:n määrittelemillä mittareilla korkealle tieliikennemelun tasolle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan todellisuudessa altistuneiden määrä on pienempi, koska Suomessa rakennukset ovat viileän ilmaston vuoksi hyvin eristettyjä ja vaimentavat liikennemelua tehokkaasti.

Tieliikenne on merkittävin ympäristömelun lähde Euroopassa. Altistuminen melulle voi aiheuttaa muun muassa stressiä, vähentää viihtyvyyttä ja häiritä unta.

 

Yo-kirjoituksissa vuorossa toinen kotimainen kieli

  

Kevään ylioppilaskirjoitukset jatkuvat tänään toisen kotimaisen kielen pitkän ja keskipitkän oppimäärän kokeilla.

Ylioppilastutkintoon ilmoittautui tänä keväänä kaikkiaan liki 40 300 kokelasta. Määrä on noin 600 pienempi kuin vuotta aiemmin.

Yo-kirjoitukset päättyvät 28. maaliskuuta, jolloin ovat vuorossa uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemian, maantieteen ja terveystiedon kokeet.

 

Suomi mukana Ruotsissa alkavassa Northern Wind -harjoituksessa

Pohjois-Ruotsissa alkaa tänään Northern Wind 2019 -sotaharjoitus, johon myös Suomi osallistuu yli 1 500 sotilaalla ja 500 ajoneuvolla. Suomalaisjoukkojen kalustoon kuuluu muun muassa Leopard-taistelupanssareita ja BMP 2M -rynnäkköpanssareita.

Harjoituksessa puolustaudutaan kuvitteellista vihollista vastaan, joka hyökkää Pohjois-Ruotsiin idän ja pohjoisen suunnalta.

Puolustuksesta vastaa ruotsalainen prikaati, jonka vahvistuksena on suomalainen pataljoona. Hyökkäävä prikaati koostuu pääosin Norjan maavoimien sotilaista. Heidän tukenaan on merijalkaväkeä Yhdysvalloista ja Britanniasta.

 

Ajokeli on vaarallinen suuressa osassa maata lumi- ja räntäsateiden takia

Ajokeli on tänään huono tai erittäin huono suuressa osassa maata lumi- ja räntäsateiden vuoksi, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Etenkin maan keskiosissa lumisateet voivat olla runsaita. Monin paikoin sateet muuttuvat kuitenkin päivän mittaan vesi- tai räntäkuuroiksi. Lämpötila on enimmäkseen nollan ja muutaman plusasteen välillä.

Pohjois-Lappiin on luvassa pilvistä tai puolipilvistä ja poutaa. Päivällä pakkasta on kahdesta kahdeksaan astetta.

Kaikkiaan alkavasta viikosta on tulossa varsin lauha.

 

Australian poliisi on ratsannut koteja Uuden-Seelannin terrori-iskuun liittyen

Australiassa poliisi on tutkinut kaksi asuntoa, jotka liittyvät Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäiltyyn mieheen. Ratsatut asunnot sijaitsevat Australiassa lähellä kaupunkia, jossa teosta syytetty mies varttui.

Australian poliisin mukaan ratsioissa on etsitty materiaalia, joka voisi auttaa Uuden-Seelannin poliisia terrori-iskun tutkinnassa.

28-vuotias australialaismies on saanut murhasyytteen Uudessa-Seelannissa perjantaina tapahtuneesta moskeijaiskusta, jossa kuoli 50 ihmistä. Mies on vangittuna epäiltynä joukkoampumisista. (Lähde: AFP)

 

Teini sai syytteen Christchurchin terrori-iskun somevideon levittämisestä

Uudessa-Seelannissa 18-vuotiasta syytetään Christchurchin terrori-iskun videon levittämisestä. Hän kuuli syytteet oikeuden edessä. Teiniä syytetään myös loukkaavan kuvan julkaisemisesta. Hänellä ei kuitenkaan epäillä olevan osallisuutta iskuun.

Iskusta epäilty ampuja kuvasi Facebookiin 17-minuuttisen live-videon iskustaan, ja myöhemmin videota jaettiin muun muassa Youtubessa ja Twitterissä.

Facebook kertoi sunnuntaina, että se on poistanut jo puolitoista miljoonaa kyseistä videokopiota palvelustaan. Asiasta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

 

Boeing kertoo päivittävänsä turmakonemallin ohjelmistoa

Yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja Boeing kertoo viimeistelevänsä parhaillaan turmakonetyypin ohjelmistopäivitystä ja lentäjien koulutusta järjestelmän käyttöön.

Boeingin 737 Max 8 -konemallissa on epäilty järjestelmävikaa sen jälkeen kun kaksi mallin konetta on syöksynyt maahan tuhoisin seurauksin.

Etiopian liikenneministeri sanoi sunnuntaina, että Etiopian turmakoneen mustasta laatikosta saadut tiedot viittaavat yhtäläisyyksiin viime viikon sunnuntain lento-onnettomuuden ja lokakuussa Indonesiassa tapahtuneen turman välillä. Yhtäläisyyksiä tutkitaan tarkemmin onnettomuustutkinnan aikana, ministeri jatkoi menemättä yksityiskohtiin.

Etiopian lento-onnettomuuden jälkeen konetyyppi on määrätty laajaan käyttökieltoon. (Lähde: AFP)

 

Mosambikissa ja Zimbabwessa riehuneessa hirmumyrskyssä kuollut yli 120 ihmistä

Mosambikissa ja Zimbabwessa viikonloppuna riehuneessa hirmumyrskyssä kuolleiden määrä on noussut yli 120:een. Uhriluvun pelätään yhä kasvavan, sillä viranomaisten mukaan satoja ihmisiä on edelleen kateissa.

Mosambikin ympäristöministeri luonnehti myrskyä suurimmaksi luonnonkatastrofiksi, jonka maa on koskaan kohdannut. Ida-niminen sykloni iski Mosambikiin torstai-iltana ja jatkoi edelleen matkaansa Zimbabween.

Myrsky nostatti pahoja tulvia, ja vesi vei mukanaan rakennuksia ja siltoja.

Syklonia edeltäneissä rankkasateissa kuoli aiemmin tässä kuussa yli sata ihmistä Mosambikissa ja Malawissa. (Lähde: AFP)

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa