Torstai, 19.9.2019 
Reija
Kotimaa

Ilmastobarometri: Äänestäjät haluavat ilmaston politiikan ytimeen

  • STT
Kyselytutkimuksen mukaan ilmastonmuutosta pidetään yhtenä suurimmista globaaleista uhkista. LEHTIKUVA / Mesut Turan Kyselytutkimuksen mukaan ilmastonmuutosta pidetään yhtenä suurimmista globaaleista uhkista. LEHTIKUVA / Mesut Turan
Suomalaiset haluavat nostaa ilmastoratkaisut seuraavan hallituskauden ja Suomen EU-puheenjohtajakauden kärkiteemoiksi, selviää Ilmastobarometri 2019 -tutkimuksesta. Peräti 70 prosenttia kyselyyn vastanneista toivoo seuraavalta hallitukselta ilmastonmuutosta tehokkaasti hillitsevää politiikkaa. Edellisten eduskuntavaalien alla luku oli 52 prosenttia. Vastanneista 44 prosenttia kertoo äänestävänsä vaaleissa ehdokasta, joka toimii aktiivisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Yli kaksi kolmasosaa vastanneista on sitä mieltä, että Suomen tulisi olla edelläkävijä uusien päästöjä vähentävien ratkaisujen käyttöönotossa. Lisäksi 75 prosenttia kokee, että EU:n tulee näyttää muulle maailmalle esimerkkiä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä – riippumatta mahdollisista vaikutuksista alueen kilpailukykyyn.

Ilmastobarometrin mukaan kolme neljästä katsoo, että päästöjen aiheuttajat myös maksavat saastuttamisesta verot. Lähes puolet vastanneista haluaa nostaa fossiilisten polttoaineiden, lihan ja maitotuotteiden veroja. Kolmasosa vastanneista on valmis myös uusien bensiini- ja dieselkäyttöisten henkilöautojen myynnin kieltämiseen vuonna 2030.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmastonmuutos aiheuttaa myös taloudellista uhkaa

Tutkimukseen vastanneista 83 prosenttia piti ilmastonmuutosta yhtenä suurimmista globaaleista uhkista. Aiempaa suurempi osuus vastanneista uskoo myös, että ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen rajojen ulkopuolella voivat aiheuttaa turvallisuusuhkia Suomelle. Vastanneista 59 prosenttia näkee, että ilmastonmuutos aiheuttaa Suomelle myös taloudellista uhkaa.

Valtaosa eli 80 prosenttia katsoo, että ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää uutta osaamista, esimerkiksi uusia teknisiä ratkaisuja, mikä taas voi luoda työpaikkoja ja parantaa Suomen kilpailukykyä.

Tiedot ilmenevät valtionhallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmän Kantar TNS:llä helmikuussa teettämästä kyselytutkimuksesta. Ilmastobarometri 2019 -tutkimuksella selvitettiin suomalaisten näkemyksiä ilmastonmuutoksesta ja ilmastopolitiikasta vaalien alla. Kyselyyn vastasi 1  013 ihmistä.

Kysely tehtiin edellisen kerran helmikuussa 2015.

WWF: Suunta on oikea

WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahusen mukaan suomalaiset ovat havahtuneet siihen, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa ja osaavat vaatia poliittisia päätöksiä. Rahusen mielestä poliittinen tahtotila muuttaa asioita laahaa kuitenkin vielä jäljessä. Medioille lähettämässään viestissä Rahunen kirjoittaa, ettei Suomessa ole vielä vastaavaa määrää päättäjiä, jotka olisivat sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen hillitsemisellä olisi kiire.

–  Kansalaiset ovat jo kantaneet vastuuta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, joten poliitikkojen olisi korkea aika toimia samoin. Tärkein hetki yksilön ratkaisuille tänä keväänä ovat eduskuntavaalit, jolloin valitaan päättäjät ja suunta Suomen ilmastopolitiikalle. On ilahduttavaa, että ilmastonmuutos vaikuttaa monen äänestäjän valintoihin, Rahunen kirjoittaa.

Ilmastobarometrin mukaan suurin osa suomalaisista haluaa, että päästöjen aiheuttajat myös maksavat saastuttamisesta verot. Rahusen mielestä saastuttaja maksaa -periaatteelle on barometrin tuloksien mukaan selkeä kansalaisten tuki.

–  Tämän tulisi näkyä myös seuraavassa hallitusohjelmassa. Tulevan hallituksen tärkeimpiä päätöksiä on luopuminen fossiilisten polttoaineidenkäytöstä. Muutos vähähiiliseen yhteiskuntaan tulee tehdä hallitusti reilun siirtymän kautta, Rahunen linjaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa