Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Kotimaa

Eläketurvakeskus: Työeläkemaksu mahdollista pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti

  • STT
Eläketurvakeskuksen mukaan eläkkeiden rahoitusta vaikeuttaa matala syntyvyys. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto Eläketurvakeskuksen mukaan eläkkeiden rahoitusta vaikeuttaa matala syntyvyys. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Suomen eläkejärjestelmä ei ole kriisissä, mutta väestökehitys kerää tummia pilviä kasaan pitkällä aikavälillä. Näin kiteytti kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki Eläketurvakeskuksen päivitetyn pitkän aikavälin laskelman eläkkeiden kehityksestä. Tikanmäen mielestä syntyvyyden aleneminen on syytä ottaa vakavasti ja yksi ratkaisu kompensoida tilannetta olisi tuplata nettomaahanmuutto nykyisestä. Se tarkoittaisi noin 15  000:tä työperäistä maahanmuuttajaa lisää vuodessa.

–  Väestökehitykseen voi ainakin yrittää vaikuttaa. En tiedä, voiko syntyvyyteen vaikuttaa ainakaan kovin paljon, mutta maahanmuuttoon varmaan voi. Keinojen tilanteen korjaamiseen ei välttämättä tarvitse löytyä eläkejärjestelmän sisältä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Laskelman mukaan työeläkemaksu TyEL voidaan pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti. Sen jälkeen työeläkemaksuun tulee useiden prosenttiyksiköiden korotuspaine. Lähtökohtana on Tilastokeskuksen viime vuoden väestöennuste, jonka mukaan työikäisten määrä laskee koko laskentajakson 2019–2085 ajan. Ennusteen mukaan syntyvyys on matala ja yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä jatkaa kasvuaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koko työeläkejärjestelmän tasolla sen sijaan ei ole maksunkorotuspainetta. Julkisella sektorilla eläkemenot suhteessa palkkasummaan laskevat vuosisadan puolivälissä muun muassa siksi, että aikaisemmista paremmista eläke-etuuksista aiheutuva maksurasite helpottaa.

–  Hieman yllättäväkin tulos voi olla, että koko työeläkejärjestelmän rahoitus on nykyisellä maksutasolla tasapainossa, arvioi Tikanmäki.

STTK ja SAK: Ei hätiköityjä päätöksiä

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK katsoi laskemien tultua julki, ettei syntyvyyden lasku aiheuta välittömiä muutospaineita eläkejärjestelmään.

–  Syntyvyyden lasku on huolestuttavaa, mutta se ei aiheuta välittömiä muutostarpeita työeläkejärjestelmään eikä hätiköityjä päätöksiä järjestelmän uudistamiseksi ole tarpeen tehdä. Syntyvyyden laskun syitä on kuitenkin analysoitava tarkasti, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo tiedotteessa.

Palolan mukaan maksuista neuvottelemista ei ole tarpeen aikaistaa. Työeläkemaksuista on sovittu vuoteen 2021 asti.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta myöntää, että syntyvyyden aleneminen koettelee eläkejärjestelmän kestävyyttä.

–  Ennusteen perusteella hätiköityihin ratkaisuihin ei ole tarvetta, mutta tilannetta on syytä seurata tarkkaan, Eloranta sanoo tiedotteessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa