Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Kotimaa

”Kaatrahovissa en päässyt, oli sepalus auki” – lukijat kertovat, mitkä vaatteet eivät kelvanneet ravintolaan

  • Anna Tenhu
  • Jouni Turunen
Kuvituskuva Kuvituskuva

Ravintoloiden pukeutumissäännöt vaihtelevat. Osa päästää Joensuussakin sisälle myös trendiverkkareissa eli popper pantseissa.

Joensuulainen Reetta, 18, oli menossa Bepopiin Teflon Brothersin keikalle. Kahden tunnin valmistautumissessio ja harkittu asukokonaisuus eivät kuitenkaan auttaneet, kun sisäänpääsy tyssäsi ”verkkareihin”. Aiheesta lisää tilaajille täällä.

Karjalaisen verkkokyselyssä tiedusteltiin, onko lukijoita käännytetty ravintolan ovelta vääränlaisissa vaatteissa ja millaisia käännytyskokemuksia lukijoilla on ravintoloiden pukukoodeista. Lisäksi kysyimme, valitseeko henkilö ravintolan sen perusteella, että hän pääsee sisään lempivaatteissaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alla verkosta poimittuja vastauksia:

Ei ole, pukeudun aina asiallisesti ravintolaan. Yleensä minulla on tumma puku, toisinaan kravatilla, toisinaan ilman. Minun lempiravintolani on sellaisia, joissa on tasoa, jotta sieltä käännytetään ovelta ne, jotka ei osaa pukeutua. Minun lempiravintolani on sellaisia, joissa on tasoa, jotta sieltä käännytetään ovelta ne, jotka ei osaa pukeutua.

Nimim. Nuori pukeutuja, 32.

Ei mutta poikaystävää ei päästetty kerran kesäkuumalla shortseissa yökerhoon. Parin minuutin päästä joku toinen pääsi kumminkin sisään vastaavanmittaisissa housuissa, eli taisi olla naamasta kiinni kuitenkin. Baarin valinta riippuu päivästä.

Tolppakorko, 32.

Elettiin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolta. Tulin ravintola Bepoppiin opiskelijabileisiin suoraan urheiluharrastuksestani, verkkareissa ja tuulitakissa. Portsari pysäytti ovella.  Jouduin kaivamaan repusta opiskelijahaalarit ja pukemaan ne kadulla päälleni, portsarin silmien edessä. Silloin minut päästettiin sisälle. Pääsen lempivaatteissani jokaiseen ravintolaan, sillä tykkään pukeutua tyylikkäästi.

Yle, 32.

Minulla oli jalassa juoksukengät, en päässyt sisään ravintolaan. Kyseessä Joensuun keskustassa sijaitseva nuorisonsuosiossa oleva paikka. En yleensä valitse.

Urheilija, 20.

Kyllä. Gigglin Marlin käännytti mustien siistien kankaisten kävelykenkien takia ja vaadittiin nahkaiset kengät. Vittuillessani kävin kotoa hakemassa roudarinteipillä korjatut maiharit jotka oli kärjestä nahka puhki ja ruosteessa. Ne kelpasivat. Valitsen ravintolan tunnelman mukaan ja niihin pääsee ihan omana itsenään.

Nimim. 33.

Yritettiin opiskelijahaalareissa sisälle, mutta ovella ilmoitettiin, että haalareissa ei ole nyt asiaa sisälle. Ilmeisesti paikasta oli hetki sitten heitetty ulos haalaripukuinen joukko, joten meidät liitettiin samaan sakkiin. Käyn niin harvoin, ettei juuri tarvitse valikoida.

Ensio, 33.

Minut on käännytetty nahkajakku päällä Gloriasta ja Lailasta. Jakun alla on ollut hihaton paita ja allien takia en ole suostunut nahkajakkua heittämään pois narikkaan. Eipä siinä mitään. Olen mennyt muualle ja näin teen jatkossakin. Sellaiseen paikkaan missä arvostetaan asiakasta ja hänen pukeutumistaan.

Nimim. Siististi ja asiallisesti pukeutuneena raflaan, 48.

Ilonan ovelta 23.2.2019 koska jalassa oli opiskelijahaalarit sekä niiden alla verkkarit. Kyllä valitsen.

Lauri, 24.

Ei minua, mutta ystäväni käännytettiin popper pants Adidas nappiverkkareissa Bepop-ravintolassa, koska verkkarit eivät kuulemma olleet soveliaat housut. Tästä eteenpäin valitsen.

Titta, 18.

Juankoskella 80-luvulla en päässyt sisään lenkkarit jalassa, täytyi hakea kaverin nappaskengät Kaavilta. Tietysti ne olivat pari numeroa liian isot.

Nimim. Mikko, 59.

Olin Tampereella. Kaverillani oli Adidaksen housut jalassa, eli mustat joissa on kolme raitaa. Hän ei päässyt yökerhoon sisälle. Samaan aikaan kuitenkin naiset pääsevät vaikka olisi Adidakset jalassa. En valitse, jos olisi ravintola, jonne vaatteet ei riittäisi, niin eiköhän siellä kävisi se väki joka haluaa käydä.

Nimim. Manse, 23.

Kyllä. Minulla oli päässäni raitapipo, ja se ei portsarin mielestä käynyt keikalle Kimmelissä. Ja selvin päin olin liikkeelläkin. Hermostutti aikalailla. Muutoin nuorekkaat vaatteet päällä farkuilla olisi kuulemma käynyt, mutta  pipo ei sopinut. Ja se taas oli osa illan tyyliä. En valitse.

Kikka, 44.

Lieksan Kaatrahovissa en päässyt, oli sepalus auki. Totta kai valitsen.

Nimim. Wade, 69.

On käännytetty flipfloppien tai reinojen vuoksi. Ei ole olleet tarpeeksi koreat kengät. Ei tapahtunut Joensuussa. Kyllä valitsen.

Nimim. Kusiluistimet, 29.

Kyllä 1986 Rauhalahdessa, kun oli keltainen italialainen merkkivillapaita, ei kuulemma ollut nukkavierun kerberoksen mielestä soveliasta. En valitse.

Petrus, 54.

Olin menossa Bepoppiin eräänä perjantai iltana, ja en päässyt sisään Adidaksen nappihousuissa (popper pants). Perustelu siihen oli että ne ovat verkkarit, vaikka ne ovat muotihousut. No tästä lähtien mennään aina vaan kerubiin, koska siellä ollaan nykymuodin ajalla.

Nimim. :D. 18.

Ei, mutta samassa seurueessa ollut käännytettiin mustien lenkkareiden takia. Harmitti silloin, mutta olen toisaalta sitä mieltä, että ravintolalla on oikeus profiloitua ja valita vaatimustasonsa. Joensuun kokoisessa kaupungissa valikoimaa kyllä riittää kaikkiin makuihin. En valitse. Jos olen lähdössä yökerhoon, yleensä silloin tulee myös laittauduttua. Jos haluan pieruverkkareissa parille, en tarjoudu yökerhojen oville.

Nimim. N31.

Lampsimme puiston poikki, minulla oli sandaalit jalassa, en päässyt ravintolaan, kaverilta pudonnut toinen kenkä - pääsi sisään! Tapahtui Madonnan ovella vuonna -87. Keskustan "päiväkerhoon" olemme aina päässeet tuulipuvuissa ja lenkkareissa, sinne puutaloon.

Nimim. 55.

Kyllä on, joskus -70 luvulla lauantaina klo 14 jälkeen kaveri pyysi töittensä jälkeen että käydään Karelian alabaarissa nauttimassa pari paukkua. Minulla oli verryttelypuku ja lenkkarit mutta eihän se käynyt portierille, olin kuulemma liian urheilullinen. No enhän minä siitä mieltäni pahoittanut mutta hymyilyttää vieläkin se portsarin kommentti. Kait sitä vähän täytyy asuaan tutkia mihin sillä pääsee.

Nimim. Ramparamppa, 74.

Ei ole, olen osannut aina pukeutua. Lökäpöksyt jotka eivät osaa pukeutua joutavatkin jäädä ravintolan ulkopuolelle. Kyllä, haluan istua iltaa paikassa missä ei Lökäpöksyjä näy.

Nimim. AdamM, 35.

On. Ilonassa käynti loppui siihen kun ei ollut oikean merkkiset sandaalit ja shortsit vaikka oli ihan siistit ja urheilun "merkkivaatteisiin" lukeutuvia. Helteillä ei kannata Ilonaan kenenkään mennä käymään. Totta munassa. Ravintola Mikkoon. Paras baari maailmassa. Tai sitten Feveriin.

Nimim. Patinoutunut Runomies, 23.

Muuten tyylikkäät chinot housut mutta vyön tilalla housuissa oli narutyyppinen kiristys-systeemi joten portsari tulkitsi ne verkkareiksi. Kyllä valitsen. 

Arttu, 21.

Ei ole. Verkkareissa ja lenkkareissa tai hupparissa ei todellakaan kuulukaan päästä ravintolaan sisään. Sylettää ihan nämä ”Kiitos Suomi 1939-1945” hupparit joissa joensuulaiset ”elämänkoululaiset” ravintoloissa kulkevat. Jos voisin valita, niin menisin ravintolaan jossa tällainen pukeutuminen ei ole sallittu. En todellakaan valitse.

Nimim. Nike, 22.

On. Oli 1970- luku. Joensuussa oli avattu uusi ravintola. Menimme mieheni kanssa katsomaan. Oli iltapäivä, ravintola täysin tyhjä. Hovimestari, nuori mies, ei päästänyt meitä istumaan saliinsa, koska minulla ei ollut sukkia. Oli kesä, olin pukeutunut uuteen housupukuun. Jalassa oli korkeakorkoiset sandaalit, joista paljaat varpaat pilkistivät. Olimme selvin päin, siististi pukeutunut nuori aviopari. En valitse.

Nimim. Se ravintola ei kannattanut, 72.

Aikoinaan ravintola Kareliaan yritin lenkkareissa, ei päässyt, piti olla kuulemma nappaskengät, ravintola Kemin Cumulukseen ei taas päässyt t-paidassa vaan piti käydä taksilla vaihtamassa päätäkaute kauluspaita, sitten pääsi, Helsingissä taas ei päässyt ravintolaan rikkinäisissä muotifarkuissa vaan piti olla kuulemma ehjät housut, sanoivat että heille ei pääse muotihousuissa, olihan ne kyllä aikalailla revitty. En valitse. Nimim.

Nuoruuden huuma, 53.

Kyllä on. Joensuun Ilonaan en päässyt Adidaksen legginseissä, joissa sivulla valkoiset raidat. En valitse.

Nimim. K, 27.

Gloria, lenkkareissa ei joskus päästetty sisään. Mentiin sitten kuuden hengen kanssa bar playhin mihin pääsi lenkkareissa. Vaikuttaa paljon baarivalintaan.

Nimim. Gloria, 30.

Vuosia sitten veljeni ei päässyt lenkkareissa joensuulaiseen ravintolaan. Näin ollen kysyimme portsarilta saako olla sukkasillaan ravintolassa, saa mutta kengät pitää olla jalassa kun menee sisälle. Kävin sukulaismieheltä kengät ravintolasta ja annoin ne veljelleni. Pääsi sisälle.

Nimim. Mummo, 54.

Siisteissä verkkareissa yritin mennä yhdelle, selvin päin. Ei päästetty, ja samaan aikaan päästettiin opiskelijoita haalarit päällä. Pääsisinkö minä pilkkihaalareissa sisään? Kyllä valitsen.

Nimim.. Siistimies, 30.

Kyllä Joensuun Bepop yökerhoon en päässyt mustat siistit verkkarit jalassani. Kyllä vaikuttaa.

Nimim. Jambi94.

Kouvolassa mentiin kaverin kanssa tanssiravintolaan 1969 ja minulla ei ollut pikkutakkia, kaveri asusteli lähimain ja käytiin hakemassa minulle hänen pikkutakki, hihat 15 senttimetriä liian lyhyet. Pääsin sisään ja kysyin vahtimestarilta voinko jättää pikkutakin narikkaan, joo totta kai. Että sillai ennen vanhaan. En valitse.

Nimim. Kunkku, 66.

Aikanaan Kareliaan ei päässyt sisään kun ei ollut ulkotakkia päällä mikä olisi pitänyt jättää kuitenkin narikkaan. En.

Nimim. R.I.P.Karelia, 34.

Gloriaan en päässyt viime syksynä Niken tennareissa. Välillä valitsen.

Nimim. HH, 26.

Aikoinaan en päässyt Kareliaan farkuissa. Nykyään pääsee pitämilläni vaatteilla minne vaan.

Nimim. Sari, 52.

Adidaksen housuissa ei pääse. Kyllä valitsen.

Nimim. Addumuija, 23.

Kesällä käännytettiin Kerubin ovelta, kun ei ollut kenkiä jalassa. Joskus kauan sitten en päässyt lenkkareissa Jokelaan. En valitse.

Marko, 36.

Kyllä nuorempana. Sanottiin että johtuu vaatetuksesta ja humalatilasta, mutta taisi olla syy vihastunut ovimies. Yleensä baarit valitaan viihtyvyyden ja palvelun tason mukaan. Kyrpä ovimies vie jo osan asiakkaista (puskaradio). Joensuussa palvelu on kyllä ollut hyvää verrattuna suurempiin kaupunkeihin.

Nimim. ExJoensuu, 29.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa