Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Kotimaa

Kansainvälinen harjoitus vie yöunet mutta antaa lisämotivaatiota – "Nyt pitää näyttää ammattisotilaille"

  • STT
Suomalaisjoukosta suurin osa on varusmiehiä, monet vasta kaksi ja puoli kuukautta sitten palveluksensa aloittaneita. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN Suomalaisjoukosta suurin osa on varusmiehiä, monet vasta kaksi ja puoli kuukautta sitten palveluksensa aloittaneita. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Paljon hiihtämistä, tiedustelua ja enimmillään parin tunnin yöunia. Rankkaa on ollut, mutta niin pitikin olla. Tiedustelujoukkueen alikersantti Oona Seikkulalla on nauru yhä herkässä. Suuri kansainvälinen harjoitus antaa toimintaan lisäpotkua.

–  On vähän semmoista jännitystä, että nyt pitää näyttää ammattisotilaille. Motivaatio on kohdillaan, rovaniemeläinen vakuuttaa.

Vähillä unilla on joutunut selviytymään myös eversti Mats Ludvig, joka komentaa Northern Wind -harjoituksessa ruotsalais-suomalaista prikaatia. Se puolustautuu hyökkäävää norjalaisten johtamaa prikaatia vastaan, jota amerikkalaiset ja britit vahvistavat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensimmäisten kahden vuorokauden ajan vihollisen viivytys on sujunut mallikkaasti.

–  Olen vielä tässä puolustautumassa. Vihollinen toimi osapuilleen niin kuin arvelimme, Ludvig myhäilee Ängesånjoen ylittävällä sillalla Överkalixissa.

Harjoitusta ei ole tarkkaan käsikirjoitettu, vaan molempien prikaatien komentajilla on melko suuri vapaus toimia kuten parhaaksi katsovat. Onko siis todella mahdollista, ettei norjalaisten hyökkäystä saadakaan suunnitellusti pysäytettyä?

–  Ilman muuta, Ludvig sanoo.

Sotaa simulaattoreilla 4G-verkossa

Keskellä metsää pikkutien varressa norjalaisten hyökkäystä on jo viisi tuntia odottanut alikersantti Benjamin Wuite. Vaununjohtaja seisoo vaikuttavan kokoisessa Leopard 2A4 -taistelupanssarissa ja valvoo edessä oleva aukeaa.

Aurinko helottaa, mutta lunta on viime päivien sateiden jäljiltä kertynyt jo pitkästi toista metriä. Se pitää vaunukuskinkin ottaa huomioon.

–  Metri mennee vielä helposti, kääntyminen on vähän vaikeampaa, korpraali Jani Fält kertoo.

Tähän mennessä suomalaisten Leopardin tykki ei ole vielä puhunut.

–  Nyt on jo iso riski, että se tapahtuu, torniolainen Wuite arveli perjantai-iltapäivänä.

Tykin laukaus tarkoittaisi käytännössä ballistista lasersädettä, jonka vastustajan vaunussa olevat simulaattorit osuman onnistuessa rekisteröivät. Paukkupanoksella varmistetaan, että muutkin kuin ampuja ja kohde tietävät "ammuksen" lähteneen matkaan.

4G-verkkossa toimivat simulaattorit ovat Northern Windissä merkittävässä roolissa. Niitä löytyy 6  000 sotilaan asuista ja aseista, sekä myös sadoista ajoneuvoista.

Laitteistojen ansiosta harjoituksen johto kykenee tietokoneelta näkemään, mitä kummatkin prikaatit ovat komentajiensa käskystä tehneet.

–  Se on ihmeellistä, kehuu Northern Windiä johtava eversti Stefan Smedman.

Ulkomaille jo lyhyen koulutuksen jälkeen

Suomen panos Northern Windissä on historiallisen suuri. Harjoitusskenaarion mukaisesti Suomi saapui viime viikonvaihteessa hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ruotsin apuun 1  500 sotilaan ja 500 ajoneuvon voimin.

–  Koskaan sotien jälkeen ei ole yhtä suuri joukko suomalaisia sotilaita ylittänyt rajaa, suomalaisjoukkoja johtava eversti Jari Osmonen Jääkäriprikaatista suhteuttaa.

Norjalaiset panevat vielä paremmaksi: 4  600 sotilaan myötä Pohjois-Ruotsissa on käytännössä Norjan koko maavoimat.

Suomalaisjoukosta suurin osa on varusmiehiä, monet vasta kaksi ja puoli kuukautta sitten palveluksensa aloittaneita. Kaikki osallistuvat harjoitukseen länsirajan toisella puolen vapaaehtoisesti, suomalaiskomentajat korostavat.

Kysytään vielä eversti Ludvigilta, aikoo hän onnistua ruotsalais-suomalaisin voimin Nato-maista koostuvan vihollisen torjumisessa.

–  Totta kai!

-----

Korjattu klo 19.38: Korjattu kirjoitusvirheitä: Ensimmäisessä kappaleessa po. pitikin. Ennen toista väliotsikkoa po. ansiosta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa