Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Kotimaa

Kolumni: Väärinymmärtäjille väärinkäsitysten välttämiseksi

Kyllä hävettää, anteeksi.

Matkustin lentokoneella Thaimaahan ja takaisin. Siinä ei hiilijalanjälki paljon painanut, jos ymmärsi olla ajattelematta. Se ei ole vaikeaa, kun on mies ja lomalla.

Omatunto kolkuttaisi vähemmän, jos olisi käynyt vain laivaristeilyllä Virossa tai Ruotsissa. Laivathan eivät saastuta. Tietysti terveellisempää kaikille – koko maailmalle – olisi ollut pysyä kotona.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aina ei voi valita. Vapaaehtoisuuteen tulee rajoitteita, kun fiksu pomo sanoo, että kyllä pakko lomalle on lähteä. Thaimaahan pääsee Suomestakin laivalla, junalla, polkupyörällä tai vaikka soutamalla. Vielä ei tuollaisia pakettimatkoja ole tarjolla. Sitä paitsi viikossa, parissa ei ehtisi puoleenväliinkään, kun pitäisi kääntyä kotia kohti.

Jos välttää Thaimaassa muovipusseja ja pistää roskat roskiin, niin kyllä kai saa vähän anteeksi. Muuten on vain syntisäkkinsä kannettava.

Thaimaassa oli vaalit ja kieltolaki. Ensimmäiset parlamenttivaalit vuosiin sitten sotilasvallankaappauksen. Vaalien lopputuloksen saattoi aavistaa etukäteen. Mikään ei muutu. Järjestelmällistä vaalivilppiä epäillään. Ihmisoikeuksista ei ääneen puhuta. Demokraattinen sotilasvallan diktatuuri jatkuu. Kuningas on yhä jumalasta seuraava.

Kaikille hymyillään jatkossakin. Rahaa tuovat turistit ovat aina tervetulleita. Niinpä suomalaisille Thaimaa on yhä hieno maa mennä häpeämään.

Vaaleihin liittyi myös vuorokauden kestänyt kieltolaki viikkoa ennen äänestyspäivää ja heti äänestyksen päätyttyä. Kiellon aikana mitään alkoholijuomia ei myyty kaupoissa ja ravintoloissa. Matkanjärjestäjä ilmoitti kiellosta tekstiviestillä suomalaisille muutama tunti ennen kiellon voimaantuloa. Mitään perusteluja ei kerrottu.

Suomalainen ymmärtää, jos sille perustellaan. Ymmärtää, vaikka ei hyväksyisikään. Jos Suomeen julistettaisiin vaalipäiväksi vuorokauden kieltolaki, niin vallankumoushan siitä nousisi. Thaimaassa on totuttu, että kieltoja tulee, koska niitä vain tulee.

Sitä paitsi kiellolla ei haluttu, että thaimaalaiset äänestävät selvinpäin vaan että tulos otetaan vastaan pulloveden voimalla.

Suomessa oli kieltolaki sata vuotta sitten. Kieltolain päättymisen juhlapäivä on ensi viikolla. Silloin otetaan pienet sen kunniaksi.

Kieltolaki synnytti Suomessa myöhemmin ihailtua yritteliäisyyttä, vaurautta ja omaisuuksiakin. Yritteliäisyyttä näkee Thaimaassakin.

Pienissä perheiden pyörittämissä kaupoissa alkoholin myyntikieltoon suhtaudutaan joustavasti. Normaalisti alkoholia saa myydä klo 11–14 ja 17–24. Totaalikiellon aikanakin alkoholia myydään. Silloin tehdään kahden kuitin kaupat.

Kaupassa kassaan lyödään muut ostokset. Alkoholijuomista peritään käteismaksu erikseen. Kauppias lyö ne kassaan sitten, kun se on sallittua. Perheellisen pitää yrittää kaikissa oloissa. Sellaista se on myös muilla mailla vierahilla.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa