Maanantai, 17.2.2020 
Väinö, Rita, Karita
Kotimaa

Kentillä vaalivoittoa ei luovuteta vielä SDP:lle – kokoomus aikoo "rinnan mitalla ykköseksi", PS uskoo kannatuskyselyjä korkeampaan kannatukseen

  • STT
Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon kanssa Narinkkatorilla oli myös entinen pääministeri Alexander Stubb. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon kanssa Narinkkatorilla oli myös entinen pääministeri Alexander Stubb. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI
Vaalikentillä puolueiden puheenjohtajat joukkoineen tavoittelevat tänään viimeisiä kannastaan epävarmoja äänestäjiä puolelleen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että puolueen kannatus voi eduskuntavaaleissa nousta viimeisiä kannatuskyselyjä korkeammaksi. Hän kampanjoi lauantaiaamuna Tuusulan Jokelassa Uudellamaalla.

–  Uskon, että meillä on mahdollisuuksia parempaan tulokseen kuin mitä viimeinen gallup lupasi. Paljon riippuu siitä, miten ihmiset lähtevät äänestämään. Ennakkoäänestys vaikutti ihan hyvältä, äänestysprosentti oli kohtuullisen korkea, Halla-aho sanoi STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Halla-ahon mukaan perussuomalaisten kannatuksen nousu mielipidekyselyissä selittyy sillä, että aiemmin epävarmat äänestäjät ovat lyöneet kantansa lukkoon vaalien lähestyessä. Perussuomalaisten lopullista ääniosuutta Halla-aho ei halunnut lähteä ennustamaan.

Hallituksen muodostamisesta tulee Halla-ahon mukaan vaikeaa, jos vaalituloksesta tulee viimeisten gallup-lukujen kaltainen.

Kokoomusta kirittämässä Stubb ja Katainen

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo tapasi äänestäjiä aamupäivällä Helsingissä Narinkkatorilla. Kokoomuksen vaalivankkureihin piiskasivat vauhtia myös entiset kokoomuksen pääministerit, Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen ja Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb. Kolmikko otti näyttävästi kaverikuvia ja muistutti äänestäjille, että jokaisella äänellä ja läpimenijällä on merkitystä, kun vaalien voittajaa lasketaan.

Kevään eduskuntavaalikampanjoinnissa ovat näkyneet aiempaa jyrkemmin jakautuneet mielipiteet, itse Varsinais-Suomessa ehdolla oleva Orpo arvioi.

Orpon mukaan sekä mielipiteiden että puolueiden aiempaa laajempi skaala näkyy esimerkiksi siinä, että keskisuuria puolueita on nyt useita. Tuoreimmissa kannatusmittauksissa yhdenkään puolueen kannatus ei ole enää noussut yli 20 prosentin. SDP on pitänyt kärkipaikkaa, ja viimeisimmissä Ylen ja Helsingin Sanomien kyselyissä kakkos- ja kolmossijasta ovat kisanneet kokoomus ja perussuomalaiset. Alma Median kyselyssä keskusta kiilasi kokoomuksen ja PS:n väliin kolmanneksi.

Orpo ei halunnut veikata puolueensa lopullista kannatuslukua.

–  Tullaan rinnan mitalla ykköseksi, hän kuitenkin ennustaa.

Vihreät uskoo läpimenoihin myös aiemmin hiljaisissa vaalipiireissä

Vihreillä on näissä vaaleissa hyvät mahdollisuudet saada kansanedustaja myös sellaisissa vaalipiireissä, jossa läpimeno on aiemmin ollut lähinnä haave, arvioi puolueen puheenjohtaja Pekka Haavisto. Hyvää vaalityötä on hänen mukaansa tehty ja vihreän läpimurron mahdollisuuksia pohjustettu esimerkiksi Vaasassa, Porissa ja Lapissa.

Helsingissä ehdolla olevan puheenjohtajan lauantai kuluu viime hetken kampanjatilaisuuksissa eri puolilla pääkaupunkiseutua.

–  Väkeä on ollut liikkeellä enemmän kuin muistin mukaan aikaisemmin. Tämä koskee koko maata.

Haavisto pitää ihmisten uteliaisuutta "positiivisena merkkinä".

–  Ennakkoäänestyksen vilkkauskin voi kertoa siitä, että äänestäjät etsivät muutosta ja haluavat reagoida tämän hetken tilanteeseen. Näin sitä luen, Haavisto sanoo.

Vihreiden lopullista kannatusprosenttia tai edustajien määrää Haavisto ei kuitenkaan lähde arvailemaan. Viime aikojen kannatusmittauksissa vihreät on sijoittunut yleisesti sijalle viisi noin 12–13 prosentin kannatuksella.

Haaviston mielestä suhteellisen varmana voi pitää ainoastaan sitä, että nykyiset hallituspuolueet näyttävät kärsivän tappioita.

–  Tämä on hyvin jännittävää. Hyvältä näyttää, kasvua tulee, nousua tulee, mutta mikä on se lopullinen, sitä en osaa tässä sanoa, Haavisto pyörittelee.

Sipilä kertoo saaneensa kiitosta

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä kiersi lauantaina omalla alueellaan Oulun vaalipiirissä.

–  Tätä päivää on kyllä leimannut se, että 80 prosenttia ihmisistä on käynyt kiittämässä siitä, että Suomen talous ja työllisyys on saatu kuntoon. Selvästi ihmiset ovat alkaneet keskustella myös siitä, mitä on saatu aikaiseksi, pääministeri myhäilee.

Lisäksi Sipilä kertoo kuulleensa monien arjen ongelmista: toimeentulovaikeuksista, pienistä eläkkeistä, hoitoon pääsyn kysymyksistä.

Puolueen puheenjohtajana Sipilä kiittää jo ennakkoon joukkojaan hyvästä vaalityöstä. Tuloksen arvailusta hänkin pidättäytyy. Nykyiselle pääministeripuolueelle on tuoreimmissa kannatusmittauksissa ollut tarjolla kolmos- tai nelossijaa ja alle 15 prosentin jäävää kannatusta.

–  Tulee olemaan jännittävä ilta. Voi olla hyvin tasaistakin, Sipilä pohtii sunnuntaita.

Rinne uskoo ykköstilaan

Gallupsuosikki SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kampanjoi lauantaina kauppakeskus Sellossa Espoossa, missä ehdokkaat jakoivat ohikulkijoille punaisia ruusuja tangon soidessa taustalla. Rinteen mukaan erityisesti vanhustenhoidon tila on puhuttanut suomalaisia vaalikentillä.

–  Tästä on nyt keskusteltu julkisuudessa parin kuukauden ajan. Ihmisten mieliin on iskostunut, että siihen täytyy saada korjauksia. Olen saanut paljon kiitosta siitä, että SDP on ankkuroinut hallitukseen menon kiinni siihen, että hoitajamitoitus saadaan kuntoon, Rinne sanoi.

Rinne kertoo tavanneensa vaalikentillä runsain määrin ihmisiä, joiden mielestä "nyt täytyy saada muutos aikaiseksi". Hän uskoo, että SDP säilyttää loppuun asti ykköspaikkansa ja vieläpä mielipidekyselyjä suuremmalla marginaalilla.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon torstaisen tviitin, siitä "eiköhän mennä tuon rinteen yli että heilahtaa" Rinne jättää omaan arvoonsa.

–  En kommentoi muiden puolueiden menestystä, omaa vaan. Me tulemme olemaan ykkönen, Rinne sanoi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa