Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Kotimaa

Yön uutiskooste: Notre Damen palo saatu hallintaan, kokoomuksen puoluehallitus koolla tänään

  • STT
  • Fouad Maghrane / Lehtikuva
Notrde Damen katedraalissa syttyi tulipalo maanantai-iltana. Notrde Damen katedraalissa syttyi tulipalo maanantai-iltana.

Viranomaisten mukaan Pariisin Notre Damen palo on saatu hallintaan

Pariisissa Notre Damen katedraalin palo on saatu nyt hallintaan, kertovat viranomaiset. AFP:n mukaan palomiehet kertovat lisäksi, että palo on osittain sammunut.

Notre Damen historiallinen katedraali syttyi palamaan eilen illalla ja on pahoin tuhoutunut. Pariisin pelastusviranomaisen mukaan katedraalin päärakenteet onnistuttiin pelastamaan ja suojaamaan tulipalolta, mutta yli 90-metriä korkea keskitorni romahti. (Lähde: AFP)

 

STT Pariisissa: Savuavan Notre Damen luona laulettiin ja rukoiltiin myöhään yöhön

Pariisissa suuri joukko ihmisiä on surrut Seinen rannalla Notre Damen kohtaloa. Paikalla oleva STT:n toimittaja kertoo, että ihmiset lauloivat hengellisiä lauluja ja rukoilivat samalla kun kirkon sisältä tuprusi vielä savua ja palomiehet jatkoivat työtään.

Kaupunkilaiset kerääntyivät niin lähelle pyhättöä kuin pääsivät, ja tunnelma oli illalla ja yöllä rauhallinen. Poliisi oli eristänyt Seinen saarelle kulkevat sillat, ja ihmiset kerääntyivät paikalle, josta kirkon ruusuikkunan koristama läntinen julkisivu näkyi parhaiten

 

Ranskan presidentti Emmanuel Macron: Notre Dame rakennetaan uudelleen

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että Notre Dame rakennetaan uudelleen. Hänen mukaansa uudelleen rakentamiseksi perustetaan kansainvälinen rahankeräyskampanja.

Notre Damen edustalla tunteikkaasti puhunut Macron sanoi lisäksi, että pahin vältettiin palomiesten työn ansiosta. (Lähde: AFP)

 

Sauli Niinistö lähetti Macronille ranskaksi tviitin ja otti osaa suruun

Presidentti Sauli Niinistö on esittänyt Twitterissä suruvalittelunsa Pariisin Notre Damen tulipalon takia. Ranskan presidentille Emmanuel Macronille osoittamassaan tviitissä Niinistö kirjoittaa ranskaksi, että Suomi ottaa osaa suruun ja että ajatukset ovat Ranskan ja pariisilaisten luona.

Palo on herättänyt runsaasti reaktioita sosiaalisessa mediassa. Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama kirjoittaa Twitterissä, että Notre Dame on yksi maailman upeimmista aarteista.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kutsui pyhäkköä "Euroopan kulttuurin symboliksi" ja Lontoon pormestari Sadiq Khan puolestaan sanoi näkyä "sydäntä särkeväksi"

 

Suomalainen urkutaiteilija: Notre Damen palo valtava menetys paitsi uskonnolle, myös taiteelle

Notre Damen katedraalin tulipalo on valtava menetys paitsi uskonnolle eli katoliselle kirkolle, myös taiteelle, korostaa suomalainen urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi. Hän on konsertoinut Notre Damen kuuluisilla uruilla useita kertoja, viimeksi vuonna 2017.

Kiviniemi sanoo, että Notre Damen urut ovat eräs maailman hienoimpia soittimia, urkujen Stradivarius. Hän luonnehtii katastrofiksi maailman musiikkielämälle, jos nämä urut eivät enää soi.

 

Kokoomuksen puoluehallitus koolla tänään - Orpolta odotetaan linjauksia, miltä puolueen hallitusmahdollisuudet näyttävät

Kokoomuksen puoluehallitus on koolla tänään aamupäivällä Helsingissä. Kokouksen jälkeen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää tiedotustilaisuuden medialle. Hänen odotetaan avaavan muun muassa puolueen jatkonäkymiä ja mahdollisuuksia tuleviin hallitusneuvotteluihin.

Kokoomus jäi vaaleissa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi SDP:n ja perussuomalaisten jälkeen. Se sai 17,0 prosentin kannatuksen ja 38 kansanedustajapaikkaa.

Orpo ennakoi sunnuntaina hallitusneuvotteluista vaikeita. Hän korosti, että kokoomus lähtee vain hallitukseen, jossa tehdään puolueen arvojen mukaista politiikkaa.

 

Pääsiäisen menoliikenteen vilkkain päivä torstai - uudet pitkät rekat ohittajien murheenkryyni

Pääsiäisen menoliikenteen odotetaan olevan vilkkaimmillaan tällä viikolla kiirastorstaina, kertoo poliisi. Paluuliikenne jakautuu useammalle päivälle, joten isoja jonoja ei paluuliikenteeseen odoteta. Eniten autoja paluuliikenteessä on sunnuntaina ja maanantaina.

Poliisi muistuttaa, että kevään aikana liikenteeseen on tullut uusia yli 30 metriä pitkiä ajoneuvoyhdistelmiä. Jos pitkä rekka ohitetaan tiellä, jossa on vain yksi kaista kumpaankin suuntaan, ohittaminen vaatii poliisin mukaan puolitoista kilometriä tyhjää tietä.

Operaatio Pajunkissan tiepalvelumiehet päivystävät pääsiäisliikenteessä jo 50. kertaa. Pajunkissan puhelinnumero on Autoliiton yleisen tiepalvelun numero 0200-8080.

 

Trumpin rahasotku-uutisointi toi Pulitzer-palkinnot New York Timesille ja Wall Street Journalille

Presidentti Donald Trumpin ja tämän perheen rahasotkujen setviminen toi arvovaltaiset Pulitzer-palkinnot sekä New York Timesille että Wall Street Journalille.

New York Times voitti palkinnon jutustaan, jossa se tutki Trumpin perheen raha-asioita ja romutti Trumpin väitteet siitä, että tämä olisi itse luonut omaisuutensa. Juttu paljasti, että yritysimperiumin taustalla on muun muassa verojen välttelyä.

Wall Street Journalille palkinto tuli lehden paljastettua, että Trumpin presidentinkampanjan aikana kahdelle naiselle oli maksettu hyssyttelyrahoja. Naiset ovat väittäneet olleensa salasuhteessa Trumpin kanssa.

Pulitzer-palkinto on Yhdysvalloissa myönnettävä arvostettu palkinto, joka myönnetään journalistisista ja kirjallisista saavutuksista sekä sävelteoksista. (Lähde: AFP)

 

Venezuela syyttää Kanadaa Trumpin sotaseikkailuiden tukemisesta

Venezuela syyttää Kanadaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin "sotaseikkaluiden" tukemisesta. Maa esitti syytökset sen jälkeen, kun Kanada oli ilmoittanut asettavansa uusia pakotteita presidentti Nicolas Maduron hallinnon ydinjäsenille.

Uudet pakotteet on kohdistettu 43:een hallinnon jäseneen. Mukana pakotelistalla on muun muassa maan ulkoministeri Jorge Arreaza.

Venezuelan ulkoministeriö sanoo lausunnossaan, että Kanadan pääministeri Justin Trudeau on mitätöinyt Kanadan aseman luotettavana keskustelukumppanina. (Lähde: AFP)

 

Entinen norjalainen rajavartija on tänään tuomiolla vakoilusta

Venäjällä vakoilusta syytetty eläköitynyt norjalainen rajavartija Frode Berg saa tänään tuomionsa. 63-vuotias Berg on ollut tutkintavankeudessa Venäjällä yli vuoden.

Kirkkoniemellä rajavartijana toiminut Berg yritti syytteen mukaan ostaa ydinsukellusveneitä koskevia salaisia asiakirjoja Moskovassa vuonna 2017. Kun Venäjän turvallisuuspalvelu FSB otti Bergin kiinni, hänellä oli 3 000 euroa käteistä.

Berg on asianajajansa mukaan myöntänyt olleensa yhteyksissä Norjan tiedustelupalveluun ja vieneensä rahaa Moskovaan. Hän ei kuitenkaan ollut tiennyt, että kyseessä olisi vakoilu.

Syyttäjä vaatii Bergille 14 vuoden rangaistusta.

 

Ahon ja Teräväisen Carolina murskavoittoon Washingtonista

Jääkiekon NHL:ssä Carolinan Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen saivat molemmat yhden syöttöpisteen Carolinan maali-ilottelussa Washingtonia vastaan. Carolina kukisti vastustajansa 5–0.

Washington kuitenkin johtaa pudotuspelien ensimmäistä kierrosta 2–1-voitoin.

Bostonin Tuukka Rask torjui 31 kertaa ottelussa Torontoa vastaan. Toronto kukisti Raskin Bostonin maalein 3–2.

Toronto johtaa ottelusarjaa voitoin 2–1.

Jatkopaikka irtoaa neljällä voitolla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa