Maanantai, 17.6.2019 
Urho
Kotimaa

Orpo: Kokoomus on valmis hallitusneuvotteluihin – "Uskon sovun löytyvän Antti Rinteen johdolla"

  • STT
Petteri Orpo sanoo kokoomuksen uskovan, että SDP:n Antti Rinteen johdolla on mahdollisuus sopia hallituksesta, mutta se edellyttää luottamuksen ilmapiiriä. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen Petteri Orpo sanoo kokoomuksen uskovan, että SDP:n Antti Rinteen johdolla on mahdollisuus sopia hallituksesta, mutta se edellyttää luottamuksen ilmapiiriä. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomus on valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Kokoomuksen puoluehallitus linjasi asiasta tiistaina kokouksessaan.

–  Koemme saaneemme sellaisen valtakirjan, että voimme lähteä hallitusneuvotteluihin hyvällä mielellä ja pää pystyssä, puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi kokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessa.

Orpo sanoo kokoomuksen uskovan, että hallituksesta pystytään sopimaan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen johdolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hänen taustansa on sopija, Orpo sanoi.

Orpon mukaan kokoomus on valmis keskustelemaan hallitusyhteistyöstä kaikkien puolueiden – myös perussuomalaisten – kanssa.

–  Arvokysymyksistä ei puolueilla ole paljon neuvotteluvaraa, hän kuitenkin painotti.

Hänen mielestään myöskään keskustan puoluehallitus ei tänään rajannut kokonaan hallitusmahdollisuutta pois.

–  Luukku jätettiin auki.

Orpon mielestä suurin työ hallitustunnusteluissa on yhteisen realistisen tilannekuvan määrittely kansantaloudesta.

–  Meidän tulee sopia siitä, millaista muutosta hallitus Suomessa haluaa ajaa ja toteuttaa seuraavan neljän vuoden aikana.

Orpo huomautti, että kokoomuksella ei ole mitään "kouristuksenomaista hinkua" hallitukseen.

Hallitusohjelman katse tukevasti tulevaisuuteen

Olennaista on, että neuvotteluihin lähtevillä puolueilla on keskinäinen luottamus kunnossa.

–  Suomalaiset haluavat toimintakykyisen hallituksen, joka pystyy saamaan asioita eteenpäin ja toimimaan hyvässä hengessä, Orpo sanoi.

Hänen mielestään hallituksen pitää pystyä omalla esimerkillään näyttämään, että Suomessa pystytään yhdessä sopimaan ja sietämään erilaisia mielipiteitä, koska kukaan ei voi yksin koskaan päättää.

Kokoomukselle kolme asiaa on ylitse muiden. Orpo kuitenkin vierastaa kynnyskysymyksiä ja puhuu mieluummin tavoitteista.

–  Haluamme että hallitusohjelman katse on tukevasti tulevaisuudessa ja että se on uudistushaluinen. Panostetaan koulutukseen ja osaamiseen, huolehditaan ympäristöstä ja pysäytetään ilmastonmuutosta.

Toinen keskeinen asia kokoomukselle on vastuullinen talous-, työllisyys- ja veropolitiikan linja. Puolue haluaa myös, että hallitusohjelmaan kirjataan vahvasti Suomen asema aktiivisena kansainvälisenä toimijana.

"Puhemiehen paikka kuuluu perinteisesti hallituksen toiseksi suurimmalle"

Kokoomus jäi vaaleissa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi SDP:n ja perussuomalaisten jälkeen. Se sai 17,0 prosentin kannatuksen ja 38 kansanedustajapaikkaa.

Orpo korostikin, että perinteisesti eduskunnan puhemiehen paikka kuuluu hallituksen toiseksi suurimmalle puolueelle.

Myös eduskunnan pääsihteeri sanoi eilen, että vakiintuneen käytännön mukaan toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja heiluttaa eduskunnan puhemiehen nuijaa.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho on puolestaan ollut sitä mieltä, että puhemiehen paikka kuuluu eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle.

Orpolta kysyttiin myös, lähteekö Alexander Stubb eurovaaleihin kokoomuksen ehdokkaaksi.

–  Ei lähde, vastasi Orpo.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa