Lauantai, 24.8.2019 
Perttu
Kotimaa

Yön uutiskooste: Pohjois-Korean Kim Jong-un matkaa tapaamaan Putinia, Suomessa eduskunta kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoon

  • STT
  • Lehtikuva
Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on lähtenyt kohti Venäjää, kertoo maan kansallinen uutistoimisto. Hän tapaa presidentti Putinin torstaina. Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on lähtenyt kohti Venäjää, kertoo maan kansallinen uutistoimisto. Hän tapaa presidentti Putinin torstaina.

Uusi eduskunta kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa ja valitsee puhemiehet

Uusi eduskunta kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa puoliltapäivin. Istunnossa valitaan eduskunnan puhemies ja varapuhemiehet. Puhemieheksi valittaneen suurimman puolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Eduskunta valitsee hallituksen muodostumisen jälkeen uuden puhemiehen, jos Rinteestä tulee pääministeri. Vakiintuneen käytännön mukaan puhemiehen nuijan saa toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja.

 

Kysely: Puolet suomalaisista poistaisi laista vaatimuksen transihmisten lisääntymiskyvyttömyydestä

Puolet suomalaisista kannattaa kyselytutkimuksen mukaan sitä, ettei juridisen sukupuolensa muuttavilta ihmisiltä enää vaadittaisi hedelmättömyyttä.

Nykyisen lain mukaan juridisen sukupuolen vahvistaminen eli henkilötodistuksen sukupuolimerkinnän muuttaminen edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä.

Kyselytutkimuksen teetti sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava Trasek ry tutkimusyhtiö Bilendillä. Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista.

 

Tukkeutunut ojarumpu aiheutti tulvan Pudasjärvellä - pelastuslaitos yritti suojata taloja

Pudasjärven keskustassa Pohjois-Pohjanmaalla kaduille tulvinut vesi uhkasi yöllä kastella rakennuksia, joita pelastuslaitos joutui suojaamaan. Keskustan läpi virtaavassa Sivakkaojassa oleva rumpu oli osittain tukkeutunut, ja se sai sulamisvedet leviämään kaduille.

Pelastuslaitos kertoi aamuneljän aikaan, että tulvan aiheuttanut tukos on saatu avattua ja suljettuna olleet tiet on avattu liikenteelle. Pelastuslaitoksen mukaan rakennuksia ei ole enää vaarassa.

Pelastuslaitos sai tulvasta hälytyksen puolenyön aikaan.

 

Sää jatkuu kesäisenä - vuoden lämpöennätys voi taas paukkua

Tänään saadaan yhä nauttia aurinkoisesta ja kesäisen lämpimästä säästä. Ilmatieteen laitoksen mukaan ilma alkaa viiletä pohjoisesta alkaen vasta viikonloppuna.

Eilen saavutettiin tämän vuoden lämpöennätys Haapavedellä Pohjois-Pohjanmaalla, jossa mittari kipusi 21,4 asteeseen.

Pohjois-Lapissa on tänään puolipilvistä, muualla maassa enimmäkseen selkeää. Mittari voi kohota päivällä pariinkymmeneen asteeseen, Lapissa on viileämpää.

Viikonloppuna maahan pääsee virtaamaan kylmempää ilmaa, ja Suomi palaa normaaliin kevätsäähän. Vapuksi siis näyttää viilenevän, mutta räntäsadetta ei tällä kertaa ole näköpiirissä. Sen sijaan metsäpalovaroitukset on annettu suureen osaan Etelä- ja Länsi-Suomea.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ruohikkopalovaara on suuri kuivuudesta johtuen. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

 

Mediatiedot: Ex-varapresidentti Joe Biden ilmoittaa huomenna lähtevänsä presidentinvaalikilpaan

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden ilmoittaa huomenna lähtevänsä mukaan demokraattipuolueen presidentinvaalikilpaan. Asiasta kertoo muun muassa Guardian lähteisiinsä vedoten. Guardianin saamien tietojen mukaan Biden avaa kampanjansa virallisesti tällä viikolla.

Bidenin ilmoitusta lähteä tavoittelemaan demokraattien ehdokkuutta vuoden 2020 presidentinvaaleissa on odotettu jo kuukausia. Häntä pidetään yhtenä kovimpana ennakkosuosikkina.

Biden tuli tunnetuksi presidentti Barack Obaman varapresidenttinä.

 

USA patistaa Sudanin sotilasneuvostoa luovuttamaan vallan siviileille mahdollisimman pian

Yhdysvallat on jälleen patistanut Sudania hallitsevaa sotilasneuvostoa luovuttamaan vallan siviilihallinnolle mahdollisimman pian. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja muistutti Sudanin-vierailunsa aikana, että maan kansa on tehnyt toiveensa siviilihallinnosta hyvin selväksi. Yhdysvallat myös lupasi tukea sudanilaisia.

Sen sijaan Yhdysvallat ei luvannut poistaa Sudania terroristimaiden mustalta listalta.

Sudanin asevoimat syrjäytti viikko sitten presidentti Omar al-Bashirin, joka oli hallinnut maata 30 vuotta. Nyt Sudania hallitsee väliaikainen sotilasneuvosto. (Lähde: AFP)

 

Uutistoimisto: Pohjois-Korean Kim Jong-un matkaa kohti Venäjää - tapaa Putinin torstaina

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on lähtenyt kohti Venäjää, kertoo maan kansallinen uutistoimisto. Uutistoimiston mukaan Kim matkustaa korkea-arvoisen delegaationsa kanssa yksityisellä junalla.

Kimin on määrä tavata presidentti Vladimir Putin torstaina Venäjän itäosissa Vladivostokissa. Tapaamisen aikataulusta tiedotti Kreml eilen.

Kyseessä on ensimmäinen Putinin ja Kimin välinen tapaaminen. (Lähde: AFP)

 

Boston pudotti Kapasen Toronton jatkosta NHL:n pudotuspeleissä - Rask loisti ykköstähtenä

Tuukka Raskin Boston on pudottanut Kasperi Kapasen Toronton jatkosta jääkiekon NHL:n pudotuspeleissä. Boston nappasi jatkopaikan jyräämällä Toronton tiistai-illan ottelussa maalein 5–1. Boston selätti avauskierroksen ottelusarjassa Toronton voitoin 4–3.

Vain kertaalleen antautunut Rask valittiin ottelun ykköstähdeksi. Hän venyi 32 torjuntaan.

 

Southampton-hyökkääjä laukoi valioliigahistorian nopeimman maalin - 1-0 seitsemässä sekunnissa

Southamptonin hyökkääjä Shane Long teki tiistai-illan ottelussa Watfordia vastaan jalkapallon Englannin valioliigahistorian nopeimman maalin. Long laukoi vierasjoukkueelle 1–0-johdon vain seitsemän sekunnin pelin jälkeen.

Irlantilainen Long, 32, passitti historiaan Valioliigan aiemman nopeusennätyksen. Se oli Tottenhamin puolustajan Ledley Kingin nimissä vuodelta 2000. King osui tuolloin maalitolppien väliin Bradfordia vastaan 9,9 sekunnin pelin jälkeen.

Longin osuma ei riittänyt Southamptonin voittoon, vaan ottelu päättyi 1–1-tasapeliin. Andre Grayn tasoitus syntyi 90. minuutilla. (Lähde: AFP)

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa