Lauantai, 25.1.2020 
Pauli, Paavo, Paul
Kotimaa

Joka viides vanhempi ei osaa sanoa, onko omaa lasta kiusattu netissä – "opettajat tottuneempia näkemään tätä"

  • STT
Lasten vanhemmille ja opettajille suunnatun kyselyn mukaan vanhemmista joka kuudes tietää, että heidän lastaan on kiusattu netissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Lasten vanhemmille ja opettajille suunnatun kyselyn mukaan vanhemmista joka kuudes tietää, että heidän lastaan on kiusattu netissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Joka neljäs suomalaisista vanhemmista ei ole tehnyt mitään ehkäistäkseen lastensa kiusaamista netistä. Vanhemmista joka viides ei osaa sanoa, onko oma lapsi joutunut nettikiusaamisen kohteeksi.

Tulokset selviävät Empatia nettiin -hankkeen kyselystä, jonka ovat järjestäneet monet suomalaiset teknologia-, viestintä- ja vakuutusalan yritykset yhdessä kasvatusalan järjestöjen kanssa.

Lasten vanhemmille ja opettajille suunnatun kyselyn mukaan vanhemmista joka kuudes tietää, että heidän lastaan on kiusattu netissä. Lasten nettikiusaamista on tutkimuksen mukaan havainnut hieman yli joka kolmas opettaja ja alakouluopettajista yli 60 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vanhemmat ovat yhä hieman tietämättömiä siitä, mitä heidän lapsensa tekevät digitaalisessa maailmassa, arvioi Empatia nettiin -hankkeeseen osallistuvan vakuutusyhtiö Ifin maajohtaja Timo Harju. Opettajien taidot ovat tässä asiassa hänen mukaansa parempia.

–  Toki opettajat näkevät luokallisen lapsia kerralla, mutta he ovat myös tottuneempia näkemään ja ymmärtämään tätä ilmiötä, Harju sanoo.

Vanhemmat vastuussa kiusaamisen ehkäisyssä

Empatia nettiin -hankkeen kyselyyn vastanneiden mielestä vanhemmilla on ensisijainen vastuu nettikiusaamisen ehkäisemisessä. Tätä mieltä oli 68 prosenttia vanhemmista ja 76 prosenttia opettajista.

Vajaat puolet molemmista ryhmistä toivoi kuitenkin digitaalisia työkaluja lisäämään ihmisten välistä empatiaa verkossa. Tämän edistämiseksi Empatia nettiin -hanke esittelee nettikiusaamisen muotoja.

Ifin Timo Harju toivoo silti, että vanhemmat olisivat kiinnostuneita lastensa verkkoelämästä.

–  Digitaaliset työkalut ovat hienoja, mutta lasten ja vanhempien välillä pitäisi säilyttää keskusteluyhteys.

Empatia nettiin -hankkeen kyselyyn vastasi hieman yli tuhat vanhempaa sekä runsaat 400 peruskoulujen tai toiseen asteen opettajaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa