Lauantai, 30.5.2020 
Pasi
Kotimaa

Yön uutiskooste: Suomi karsiutui viisufinaalista, eurovaalien ennakkoäänestys alkaa tänään

  • STT
  • Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Karsiutuminen Euroviisujen finaalista yllätti Daruden ja Rejmanin - "Suomeksi sanottuna ketuttaa aika rankasti"

Darude eli Ville Virtanen karsiutui Eurovision laulukilpailun finaalista. Illan semifinaalin 17 esiintyjästä kymmenen eteni finaaliin. Darude esitti semifinaalissa Look Away -kappaleen yhdessä solistina toimineen Sebastian Rejmanin kanssa.

Virtasta ja Rejmania viisumatkan päättyminen harmitti suunnattomasti.

Virtanen sanoi, että häntä ketuttaa rankasti. Rejman puolestaan yllättyi tuloksesta.

Jatkoon ensimmäisestä semifinaalista pääsivät Kreikka, Islanti, Valko-Venäjä, Slovenia, San Marino, Australia, Serbia, Kypros, Viro ja Tshekki.

Euroviisujen toinen semifinaali on torstaina. Laulukilpailun voittaja ratkeaa lauantain finaalissa.

Euroviisujen isäntämaana toimii tänä vuonna Israel.   

 

Tänään pääsee äänestämään ennakkoon eurovaaleissa

Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa tänään ja päättyy ensi viikon tiistaina. Ulkomailla aika on hieman lyhyempi. Varsinainen eurovaalien äänestyspäivä on ensi viikon sunnuntaina, jolloin vaalihuoneistot ovat auki kello 9:n ja 20:n välisenä aikana.

Äänestettäessä on todistettava oma henkilöllisyys. Kotiin saapunutta äänioikeusilmoitusta ei välttämättä tarvita, mutta ennakkoäänestämistä se nopeuttaa.

Edellisissä europarlamenttivaaleissa keväällä 2014 äänestysaktiivisuus oli Suomessa 41 prosenttia.

Suomesta valitaan kolmetoista europarlamentaarikkoa. Jos Britannian EU-ero toteutuu, kasvaa suomalaismeppien määrä vielä yhdellä.

 

Raskas liikenne poliisin tehovalvonnassa

Poliisi valvoo raskasta liikennettä tehostetusti vuorokauden ajan. Valvonta kohdistuu erityisesti ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, ajoneuvojen kuntoon sekä kuorman kiinnitykseen. Viime vuoden vastaavassa tehovalvonnassa poliisi tarkasti noin yhdeksänsataa autoa ja vakavia puutteita löytyi noin 150 tapauksessa.

Tavaraliikenteen lisäksi poliisi valvoo tilausbusseja. Niissä huomion kohteena on muun muassa turvavöiden käyttö.

Tehovalvonta alkaa tänään aamukuudelta ja jatkuu huomisaamuun asti.

 

Tampereella tulipalo kerrostalossa, 15 ihmistä on evakuoitu

Tampereella 15 ihmistä on evakuoitu kerrostalosta tulipalon takia, kertoo Pirkanmaan pelastuslaitos. Lisäksi kaksi ihmistä on viety jatkohoitoon. Pelastuslaitoksen mukaan palo sai alkunsa kerrostalon toisen kerroksen asunnosta ja levisi saman rapun ullakolle ja kolmeen asuntoon.

Rakennuksessa on yhteensä kaksi kerrosta ja ullakko sekä 16 asuntoa neljässä rapussa.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen Hippoksenkadun tulipalosta noin puoli kolmelta keskiviikkoaamuna.

Pelastuslaitoksen mukaan palon sammutus ja raivaus jatkuu aamuun asti.

 

Kevään ylioppilaskirjoitusten tulokset julki tänään

Ylioppilastutkintolautakunta julkistaa tänään kevään kirjoitusten tulokset. Lautakunta toimittaa tiedot lukioille kello yhdeksältä aamulla lautakunnan tutkintopalvelun kautta. Pisterajat julkaistaan puolestaan lautakunnan verkkosivuilla.

Jokainen kokelas saa tietää omat tuloksensa omasta lukiostaan. Tulokset näkyvät myös Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa ja ovat samalla korkeakoulujen yhteisvalinnan käytettävissä.

 

USA:n ulkoministeri Pompeo keskusteli Putinin kanssa Syyriasta

Ratkaisun hakeminen Syyrian tilanteeseen nousi tärkeimmäksi keskustelunaiheeksi Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamisessa. Tapaaminen järjestettiin Putinin vapaa-ajan asunnolla Sotshissa Mustanmeren rannalla.

Pompeon mukaan Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet keinoista, joilla Syyrian tilanteeseen pyritään hakemaan poliittista ratkaisua.

Yhdysvallat on tukenut Syyrian sodassa oppositiota ja Venäjä presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. (Lähde: AFP)

 

WSJ: Yhdysvaltain ilmailuhallinto ei arvioinut Boeingin turmakoneen turvallisuutta itsenäisesti

Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA ei arvioinut itsenäisesti Boeingin 737 Max -lentokoneen sakkauksenestojärjestelmän turvallisuutta, kirjoittaa Wall Street Journal. Lehti perustaa tietonsa teollisuus- ja hallituslähteisiin.

Konetyypillä tapahtui lyhyen ajan kuluessa kaksi tuhoisaa lentoturmaa, toinen Indonesiassa ja toinen Etiopiassa. Syyksi on epäilty sakkauksenestojärjestelmän vikaa.

Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltain ilmailuhallinto tukeutui turvallisuusarviossaan pitkälti lentokonevalmistaja Boeingilta saamiinsa arvioihin. Asia on käynyt ilmi FAA:n sisäisessä tarkastuksessa. Uutistoimisto AFP kertoo, että tarkastuksen mukaan Boeing ei kuitenkaan johtanut tarkoituksella FAA:ta harhaan.

 

Sudanissa protestiliikkeen johtajat ja sotilasneuvosto sopuun kolmen vuoden siirtymäajasta

Sudanissa protestiliikkeen johtajat ja sotilasneuvosto ovat päässeet sopuun kolmen vuoden siirtymäajasta, jonka jälkeen valta siirtyy siviilihallinnolle, kertoo sotilasneuvoston kenraaliluutnantti.

Huhtikuussa Sudanin asevoimat syrjäyttivät pitkäaikaisen presidentin Omar al-Bashirin. Syrjäyttämisen jälkeen mielenosoittajat ovat vaatineet vallan luovuttamista siviilihallinnolle.

Huhtikuun loppupuolella protestiliikkeen johtajat ja maata hallitseva sotilasneuvosto pääsivät sopuun vallanjaosta. Tuolloin päätettiin, että maahan perustetaan siviileistä ja armeijan edustajista koostuva neuvosto, jonka on määrä muodostaa Sudaniin siviilihallinto siirtymäkauden ajaksi.

Länsimaiden hallitukset ovat ilmaisseet tukeaan mielensoittajien vaatimuksille. Monet Afrikan maat ovat puolestaan vaatineet armeijalle enemmän aikaa siirtää valtaa siviileille. (Lähde: AFP)

 

Claude Monet'n maalaus heinäsuovista kaupaksi 98 miljoonalla eurolla

Ranskalaisen taidemaalari Claude Monet'n maalaus on myyty New Yorkissa huutokaupassa lähes 110 miljoonalla dollarilla eli 98 miljoonalla eurolla. Huutokaupan järjesti Sotheby's, ja teos oli myytävänä ensimmäisen kerran sitten vuoden 1986.

Maalaus kuuluu Monet'n heinäsuovat-sarjaan, jonka taiteilija toteutti talvella 1890–1891 kotonaan Givernyssä Ranskassa.

Samaan sarjaan kuuluva maalaus myytiin marraskuussa 2016 huutokaupassa 81,4 miljoonalla dollarilla eli noin 73 miljoonalla eurolla. (Lähde: AFP)

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa