Lauantai, 30.5.2020 
Pasi
Kotimaa

Talousraami puoluejohtajien perattavana hallitusneuvotteluissa

  • STT
Antti Rinne on toivonut, että uusi hallitus pääsisi aloittelemaan työtään kesäkuun alussa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Antti Rinne on toivonut, että uusi hallitus pääsisi aloittelemaan työtään kesäkuun alussa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Hallitusneuvotteluissa vauhdittuu nyt talouslinjausten sorvaus. Talousraami oli tänään puolueiden puheenjohtajien pöydällä.

Hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne (sd.) sanoi puheenjohtajien kokouksen jälkeen, että kokouksessa käytiin läpi tämänhetkistä kehystilannetta talouden raameista. Yksityiskohtia talouslinjasta Rinne ei kommentoinut, eikä myöskään sitä, voisiko uudistuksiin käytettävä raha olla noin kaksi miljardia euroa.

–  Minä en käy nyt näitä yksityiskohtia ollenkaan läpi. Meillä on nyt valmisteluprosessi käynnissä, ja sitten kun ollaan valmiita niin kerrotaan, Rinne sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänen mukaansa pohjaa kehyksille rakennetaan nyt puheenjohtajapöydässä.

–  Sen jälkeen, kun meillä on periaatteet sovittu, niin sitten taloustyöryhmä käy ne läpi ja siitä sitten lähtee ilmiöpöytiin myös, Rinne sanoi.

Neuvottelujen tahti kiihtynee päivä päivältä, ja nyt tarkoitus on neuvotella myös sunnuntaina.

Rinne: SDP:llä verotuksessa "oma tahtotila"

Rinteen tavoitteena on hallitusohjelma, jossa on riittävästi mukana sekä taloutta että yhteiskuntapolitiikkaa. SAK esitteli eilen neuvottelijoille oman, laajoja veronkiristyksiä sisältäneen vero-ohjelmansa. Rinteen mukaan SDP:llä on verotukseen liittyvissä asioissa "oma tahtotila".

–  Veropohjan laajentamisen kautta haetaan pelivaraa. Nyt katsotaan, miten neuvotteluissa löydetään yhteinen sävel. Täytyy löytää kokonaisuus, jolla vahvistetaan yrittäjyyttä ja synnytetään talouskasvua ja työllisyyttä kestävällä tavalla, Rinne muotoili aiemmin tänään.

SAK:n vero-ohjelman ja SDP:n aiemmin esittämien linjausten yhtäläisyyksiä Rinne kommentoi sanomalla, ettei SAK:lla hänen tietääkseen ole "yhtään neuvottelijaa tässä talossa".

SAK:n mallissa esillä olivat esimerkiksi listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristäminen ja yrittäjävähennyksestä luopuminen. Perintö- ja lahjaveroasteikot palautettaisiin entiselle tasolleen. Työn verotuksen kiristämistä tulisi järjestön mukaan välttää.

Rinne sanoi, ettei ole vielä ehtinyt tutustua SAK:n esityksiin. Hän kieltäytyi tiukasti ottamasta kantaa yksittäisiin veroihin tai muihin asioihin liittyviin kysymyksiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa