Lauantai, 30.5.2020 
Pasi
Kotimaa

Kymmenen laudaturia irtosi pitkäjänteisyydellä – Kauniaisissa eniten älliä, Seinäjoella paras kokonaistulos

  • STT
Amanda Sandelin kirjoitti kymmenen laudaturia Kauniaisissa ruotsinkielisessä Gymnasiet Grankulla samskolassa.  LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa Amanda Sandelin kirjoitti kymmenen laudaturia Kauniaisissa ruotsinkielisessä Gymnasiet Grankulla samskolassa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Tämän kevään ylioppilaskirjoitusten laudatur-potin pokasi Amanda Sandelin, joka kirjoitti kymmenen laudaturia kymmenestä aineesta. Sandelin kirjoitti ylioppilaaksi Kauniaisissa ruotsinkielisestä Gymnasiet Grankulla samskolasta.

–  Olen aina panostanut kouluun ja tehnyt parhaani, mutta oli silti vähän yllätys, että kirjoitukset menivät näin hyvin, Sandelin kertoo tunnelmistaan tulosten julkistamispäivänä.

Sandelin on ainoa kymmenen laudaturin ylioppilas tänä keväänä. Viisi kokelasta ylsi kahdeksaan laudaturiin. He kirjoittivat ylioppilaaksi Gymnasiet Lärkanista, Helsingin luonnontiedelukiosta, Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta, Kuopion Lyseon lukiosta ja Mynämäen lukiosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kirjoitusten parhaan kokonaistuloksen sai Seinäjoen lukiosta kirjoittanut Emilia Veikkola, joka saavutti kuusi laudaturia, kolme eximiaa ja neljä magnaa. Veikkola päätti kirjoittaa 13 ainetta, koska hänen tiedonjanonsa ylsi laajasti läpi eri aihealueiden.

–  Halusin kaiken hyödyn irti siitä ilmaisesta opetuksesta, mitä voin saada, Veikkola sanoo.

Huipputulos ei vaatinut kirjastossa asumista

Sandelin ja Veikkola jakoivat yo-kokeensa kolmeen erään, joka on kirjoituskertojen maksimimäärä. Opiskelutaakan tasaisessa jakautumisessa auttoi myös jo ala-asteella opittu opiskelutyyli.

–  Pyrin tekemään työtä pitkäjänteisesti läpi koko lukion, ja kirjoituksissa keskityin kertaamaan osaamista, Sandelin sanoo.

Kun pohja opinnoille oli kunnossa, kirjoituksiin lukeminen ei tarkoittanut kirjastoon eristäytymistä. Sandelin harrastaa käsipalloa ja Veikkola ratsastamista. Harrastuksille jäi luku-urakan keskellä aikaa, kunhan siitä oli tarvittaessa valmis tinkimään.

Kevään yo-menestyjät korostavat rentoutumisen merkitystä. Lenkkeily tai leffojen katsominen auttoi päästämään irti koepaineista.

–  Myös kaveriporukkani muodostui koulun ympärille, ja samanhenkisten kavereiden kanssa keskustellessa vapaa-aika ja opinnot nivoutuivat hyvin yhteen, Veikkola sanoo.

Todistuksella kohti korkeakoulua

Moniin korkeakouluihin on mahdollista päästä pelkällä ylioppilastodistuksella. Veikkola kertoo tutustuneensa korkeakoulujen todistusvaatimuksiin jo opiskellessaan kirjoituksiin.

–  Kyllä se motivoi lukemaan, kun tiesi että pelkällä todistuksella päästäkseen täytyy onnistua todella hyvin.

Kesän jälkeen Veikkolalla ja Sandelinilla on tavoitteena jatkaa suoraan jatko-opintoihin. Veikkola on kiinnostunut tähtitieteestä, Sandelinia kiinnostaa biolääketiede. Yhteishaun valintapäätöksiä saadaan vielä odotella, mutta sitä ennen Veikkola, Sandelin ja noin 25  200 muuta pääsevät painamaan ylioppilaslakit päähänsä lauantaina 1.6.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa