Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Jyrkän kansallismieliset puolueet loistivat poissaolollaan suuressa vaaliväittelyssä – näin muut eturivin ehdokkaat puolustivat EU:ta

  • STT
Vaaliväittely televisioitiin samaan aikaan ympäri Eurooppaa. LEHTIKUVA/AFP Vaaliväittely televisioitiin samaan aikaan ympäri Eurooppaa. LEHTIKUVA/AFP
Äänestä, tai joku muu äänestää puolestasi. Näihin vetoomuksiin päättelivät kärkiehdokkaat suuren vaalitenttinsä Euroopan parlamentin lavalla keskiviikkona.

Vaaliväittely televisioitiin samaan aikaan ympäri Eurooppaa. Siihen osallistui kahdeksan eturivin ehdokasta eurooppalaisista puolueryhmittymistä. Kärkiehdokkaita ei voi äänestää Suomessa, mutta heitä kuuntelemalla saa käsityksen siitä, minkälaista politiikkaa kukin ryhmä tekee.

Ääripään edustajat loistivat poissaolollaan. Lavalla ei nähty suurta vastakkainasettelua, koska voimakkaan oikeistopopulistiset ryhmät olivat poissa. EU-vastaisempaa laitaa edusti väittelyssä vain konservatiiviryhmä ECR:n kärkiehdokas Jan Zahradil, joka esiintyi maltillisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sosiaalidemokraattien Frans Timmermans kehotti katsomaan Britanniasta, minkälaista sekaannusta kansallismielisyys on saanut aikaan.

–  Meillä on yhteinen vastuu tarjota ehdotuksia kansalaisille, jotta saisimme heidät palaamaan tämän pöydän ääressä oleviin puolueisiin, joilla on rakentavia ehdotuksia tulevaisuuden varalle.

Hollantilainen Timmermans on komission ensimmäinen varapuheenjohtaja ja vastuussa oikeusvaltioasioista. Hän muistutti lavalla, että vaikka komissio on käynyt esimerkiksi Puolan hallituksen kanssa tiukkaa vääntöä oikeusvaltioperiaatteista, EU:n kannatus on kansalaisten keskuudessa erittäin vahvaa.

Vestager esiintyi vahvasti, Weberia haastettiin

Vihreiden kärkiehdokas Ska Keller vieritti vastuuta myös Euroopan parlamentin suurimmalle ryhmälle, Euroopan kansanpuolueelle (EPP). Hän muistutti, että EU:ta vaalikampanjassa mollannut Unkarin Fidesz-puolue kuuluu yhä puolueryhmittymään, vaikka sen jäsenyys onkin jäädytetty.

Keskustaoikeistoa edustava saksalainen Manfred Weber toisti vetoomuksensa uudesta oikeusvaltiomekanismista, joka toisi seurauksia niille jäsenmaille, joissa rikotaan oikeusvaltion periaatteita.

–  Meidän täytyy taistella niitä vastaan, jotka haluavat tuhota meidän Eurooppamme, Weber sanoi ja vaati, että unionista on tehtävä demokraattisempi.

Perussuomalaisten nykyisen ryhmän ECR:n kärkiehdokas Zahradil epäili, että tavalliset ihmiset ovat väsyneitä eurooppalaiseen integraatioon ja siihen, että EU uhkaa heidän perinteisiä tapojaan.

–  Minä haluan Euroopan joka tekee vähemmän mutta paremmin.

Kansallismieliset oikeistopopulistit kokoavat parhailleen uutta yhteistä ryhmää.

Kilpailukomissaarina toimiva tanskalainen Margrethe Vestager muuttaisi tapaa, jolla EU:ssa puhutaan. Asioita ei voi hänen mukaansa esitellä vaikeiden lyhenteiden kautta, koska ne eivät avaudu ihmisille.

Vestageria on veikkailtu nimitysruletin yllättäjäksi, koska hänen työtään kilpailukomissaarina arvostetaan laajalti. Vestagerin asema täsmentynee Tanskassa kesäkuun alussa järjestettävien parlamenttivaalien jälkeen. Parlamentin lavalla hän esiintyi vahvasti varsinkin kysymyksessä yritysten verokohtelusta, mutta toisaalta väisti taitavasti vaikean kysymyksen siitä, onko EU-maiden joukossa veroparatiiseja.

–  Minulle maat, jotka maksavat veroja, ovat paratiiseja.

Maahanmuutossa kohti yhteistä ratkaisua

Kaikki ehdokkaat puhuivat sen puolesta, että Euroopan unionissa on etsittävä yhteistä ratkaisua maahanmuuton hallintaan.

Konservatiiviryhmä ECR:n Zahradil tosin vaati, ettei seuraava komissio saa tehdä samaa virhettä kuin nykyinen eli yrittää saada läpi pakollista vastuunjakoa turvapaikanhakijoista.

Keskustaoikeiston Weber korosti rajavalvontaa, mutta myös humanitaarista vastuuta, jonka kantamisesta esimerkkiä on näyttänyt hänen mukaansa myös Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Sosiaalidemokraattien Timmermans painotti, ettei pelkkä rajavalvonnan tehostaminen riitä, vaan tarvitaan myös solidaarisuutta.

–  Joka kerta kun ihminen kuolee Välimerellä, Eurooppa menettää osan sielustaan.

Kestävän ilmastopolitiikan puolesta puhuivat kaikki, eri painotuksin.

Weber, jonka EPP-ryhmä olisi ennusteiden mukaan suurin myös vaalien jälkeen, tähtäisi hiilineutraaliuteen 2050 mennessä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi