Tiistai, 19.1.2021 
Henri, Henna, Heikki
Kotimaa

Hovioikeus tuomitsi Porvoossa kolmevuotiaan lapsensa puukottaneen miehen murhasta elinkautiseen

  • STT
Tytärtään puukottanut isä valitti käräjäoikeuden antamasta tuomiosta hovioikeuteen. Elinkautinen murhasta pysyi. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen Tytärtään puukottanut isä valitti käräjäoikeuden antamasta tuomiosta hovioikeuteen. Elinkautinen murhasta pysyi. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen
Helsingin hovioikeus piti Porvoossa lapsensa murhanneen ranskalaisisän elinkautistuomion voimassa. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että henkirikos tehtiin vakaasti harkiten erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Nyt 39-vuotias mies löi tytärtään kolme kertaa puukolla porvoolaisessa leikkipuistossa toissa vuoden marraskuussa.

Mielentilatutkimuksen mukaan miehellä oli mielenterveydellisiä ongelmia, mutta hän toimi täydessä ymmärryksessä. Hovioikeus katsoi, että kun huomioidaan teon etukäteissuunnittelu sekä poikkeuksellinen raakuus ja julmuus, todetuilla psyykkisillä häiriöillä ei ole kokonaisarvioinnissa lieventävää vaikutusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Isä tuomittiin murhasta myös Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa viime kesänä.

Hän valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Miehen puolustuksen mukaan teko ei ollut erityisen raaka tai julma eikä mies suunnitellut tyttärensä tappamista etukäteen. Puolustus myös vetosi miehen psyykkiseen tilaan ja olosuhteisiin, kuten avioeroon ja sitä seuranneeseen asunnottomuuteen.

Tuomittu, Nicolas Mathieu Cherchel myönsi teon tappona, josta voidaan tuomita vankeuteen määräajaksi vähintään kahdeksaksi vuodeksi. Murhasta seuraa aina elinkautinen vankeustuomio.

Mies tuomittiin käräjillä murhan lisäksi pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta, lapsikaappauksesta ja kotirauhan rikkomisesta. Hovioikeus piti tuomion myös tältä osin voimassa.

Taustalla väkivaltaista käytöstä ja lähestymiskielto

Mies oli häädetty perheen asunnosta ja tuomittu aiemmin vanhemman tyttärensä pahoinpitelystä. Lisäksi äiti oli saanut nuoremman lapsen huoltajuuden. Äiti oli myös hakenut aiemmin syksyllä miehelle lähestymiskiellon, koska tämä oli puhunut perheensä tappamisesta.

Marraskuisen aamun tapahtumat alkoivat, kun äiti oli lähdössä viemään lasta päiväkotiin. Mies nappasi lapsen äidiltä ja vei tyttären leikkipuistoon. Äiti seurasi perässä ja oli samalla koko ajan yhteydessä poliisiin. Poliisit olivat jo leikkipuistossa, kun mies puukotti tytärtään äidin nähden.

Mies kertoi käräjillä, että halusi vain leikkiä lapsen kanssa aamupäivän. Hän vetosi paniikkiin ja hulluuskohtaukseen, jonka sai, kun näki poliisien saapuvan leikkipuistoon.

Käräjäoikeuden mukaan isä alkoi lyödä lasta veitsellä jo siinä vaiheessa, kun poliisiautoa vasta pysäköitiin puiston viereen. Tämän näki oikeuden mukaan kolme ihmistä. Hovioikeus totesi, että poliisien tulo paikalle ei ollut peruste arvioida tekoa lievemmin.

Vakaata harkintaa ilmensivät oikeuden mukaan muun muassa miehen aiemmat uhkailut ja se, että miehellä oli mukanaan veitsi, jolle ei löytynyt uskottavaa selitystä.

Äidille poikkeuksellisen

Ohjenuorana korvausten tuomitsemiseen käytetään henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suosituksia. Vuoden 2017 suositusten mukainen korvausasteikko lapsen kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä on 3  000–12  000 euroa. Käräjäoikeus päätyi kuitenkin poikkeamaan suosituksista ja määräsi miehen maksamaan äidille 25  000 euron korvauksen.

Oikeus otti huomioon muun muassa sen, että lapsen äiti oli nähnyt teon. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden päätöksen.

–  Hovioikeus katsoo, että nyt käsiteltävä asia on lajissaan poikkeuksellinen ja aiheuttanut erittäin suurta kärsimystä äidille, minkä vuoksi kärsimyskorvauksen määrän osalta asteikosta on perusteltua poiketa ylöspäin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi