Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Kotimaa

Helleraja rikkoutui Kokemäellä, lämmintä luvassa myös huomiseksi

  • STT
Myös ensi viikolla on luvassa lämpimiä päiviä etenkin maan etelä- ja keskiosissa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Myös ensi viikolla on luvassa lämpimiä päiviä etenkin maan etelä- ja keskiosissa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Helleraja on rikkoutunut alkuillasta Kokemäellä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Kokemäen Tulkkilassa mitattiin iltakuuden aikoihin 25,3 lämpöastetta.

–  Se on kevätkesän uusi ylin lämpötila, kertoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Aiempi kevään korkein lukema mitattiin viikko sitten Ilomantsissa, jossa mittari nousi 25,2 asteeseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muilla Ilmatieteen havaintoasemilla ei ole tänään mitattu hellelukemia. Turussa oltiin kuitenkin lähellä, sillä siellä mitattiin tasan 25 astetta. Porin rautatieasemalla mittari näytti 24,8 astetta.

Sääennusteen mukaan sunnuntaina lämpeneminen jatkuu, ja helteen todennäköisyys kasvaa etenkin maan länsiosassa. Viileintä on Suomen pohjoisimmassa osassa.

–  Huomenna itse asiassa saattaa olla jopa hieman lämpimämpää, suunnilleen ehkä asteen verran. Silti lounaassa alkaa pilvisyys lisääntymään ja kosteampaa ilmaa virtaa, mutta kyllä huominen päivä on vielä hyvin lämmin. Itään ja pohjoiseen virtaa vähän viileämpää ilmaa idästä, Valta kertoo.

Lämmintä on edelleen Suomen etelä-, keski- ja länsiosissa. Sitä vastoin Pohjois-Karjalasta Itä- ja Pohjois-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä lämpötila saattaa jäädä alle 20 asteen.

Metsäpalovaroitus on tänään voimassa Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Esimerkiksi Lapin pelastuslaitos kertoi kuitenkin Twitterissä, että maastopalot ovat päivän mittaan juoksuttaneet palokuntia ympäri Lappia. Pelastuslaitoksen mukaan nurmikko kannattaakin nyt haravoida eikä kulottaa.

Keskimääräistä lämpimämpi kevät

Ensi viikolla sää on muuttumassa epävakaammaksi, koska Suomen päälle kertyy kosteaa ilmamassaa. Luvassa on myös sadekuuroja maanantaista alkaen.

–  Ainakin alkuviikolla sadekuurot ovat paikallisia. Loppuviikosta ei vielä tiedä, mitä tapahtuu, tuleeko laajempi matalapaine vai ei, Valta sanoo.

Lämpötilat ovat hieman keskiarvon yläpuolella, mutta toukokuiset helteet eivät Ilmatieteen laitoksen mukaan ole epätavanomaisia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa