Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Kotimaa

HS-gallup: Kokoomus suosituin puolue eurovaaleissa, perussuomalaiset toisena

  • STT
Kokoomus on Suomen suosituin puolue eurovaaleissa, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä gallupista. Toiseksi eniten kannatusta on perussuomalaisilla ja kolmanneksi eniten SDP:llä.

Kokoomuksen kannatus on HS:n ennusteen mukaan niukasti yli 20 prosenttia, perussuomalaisten runsaat 16 prosenttia ja SDP:n 15,5 prosenttia.

Keskustaa kannattaa kyselyn mukaan 13,5 prosenttia, vihreitä 13 prosenttia ja vasemmistoliittoa runsas kahdeksan prosenttia äänestäjistä. RKP:n kannatus on liki seitsemän ja kristillisdemokraattien viisi prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viiden vuoden takaisiin eurovaaleihin verrattuna suurin voittaja olisi vihreät ja suurin häviäjä keskusta, jonka kannatus on tässä gallupissa peräti kuusi prosenttiyksikköä alhaisempi kuin vuonna 2014. SDP ja perussuomalaiset kuuluisivat tämän kyselyn perusteella niin ikään vaalien voittajiin, kun vertailuna käytetään viiden vuoden takaisia EU-vaaleja. Kokoomus ja vasemmistoliitto puolestaan saisivat keskustan ohella pienemmän kannatuksen kuin viisi vuotta sitten.

Vihreille ehkä lisäpaikka

Vihreät voisi Kantar TNS:n toteuttaman kyselyn perusteella saada niukasti toisen paikan Euroopan parlamentissa, kun taas keskusta menettäisi yhden paikan. Muiden puolueiden paikkamäärät pysyisivät ennallaan. Suomesta valitaan parlamenttiin kolmetoista edustajaa. Mikäli Britannian EU-ero toteutuu, saa Suomi yhden lisäpaikan.

Tutkimusta varten haastateltiin reilua 2  000 ihmistä aiemmin tässä kuussa. Puoluekannatusarvio on laadittu tarkastelemalla sekä haastatteluissa saatuja vastauksia että vaalitilastoja viime eduskuntavaaleista.

Tutkimuksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 2,5 prosenttiyksikköä.

EU-vaalipäivä on tulevana sunnuntaina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa