Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Kotimaa

Naisille suunnattu innovaatiopalkinto professori Heli Jantuselle

  • STT
Jantunen sai palkinnon matalien lämpötilojen keraamisten komponenttien valmistusmenetelmästä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa Jantunen sai palkinnon matalien lämpötilojen keraamisten komponenttien valmistusmenetelmästä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Naisille suunnatun innovaatiopalkinnon saa professori Heli Jantunen. Hän johtaa mikroelektroniikan tutkimusyksikköä Oulun yliopistossa. Eduskunnan myöntämä palkinto on suuruudeltaan 110  000 euroa.

Eduskunnan varapuhemies Paula Risikko luovutti palkinnon Jantuselle Helsingissä.

Palkinto myönnetään naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle tieteellisesti merkittävästä innovaatiosta teknologian tai talouden alalta. Jantunen sai palkinnon matalien lämpötilojen keraamisten komponenttien valmistusmenetelmästä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jantusen johtama yksikkö keskittyy erityisesti uusiin materiaaleihin. Jantusen tutkimusryhmän tuloksia on hyödynnetty laajasti ICT-teollisuudessa. Tutkimuksen avulla syntyneet materiaalit mahdollistavat esimerkiksi uusien tehokkaiden radiojärjestelmien luomisen.

Teknologian ennustettu markkina noin 800 miljoonaa euroa

Keraamisten komponenttien valmistuksen vaatima lämpötila on ollut tähän asti liian korkea elektroniikassa yleisesti käytetyille puolijohde- ja polymeerimateriaaleille. Jantusen tutkimusryhmässä kehitetyllä menetelmällä valmistuslämpötilat on onnistuttu laskemaan alle 500 asteen ja jopa huoneen lämpötilaan. Se mahdollistaa keraamisten komponenttien suoran yhdistämisen lämpöherkkiin nykymateriaaleihin ja uusien sovellusten kehittämisen.

Jantusen kehittämässä menetelmässä energian tarve on pienentynyt parhaimmillaan 15–30 prosenttiin, mikä tarkoittaa selvästi edullisempia tuotantolaitteistoja, helpompaa prosessia sekä ympäristöystävällisempää valmistustapaa. Menetelmää on onnistuneesti hyödynnetty esimerkiksi keraamiantennin valmistuksessa.

Teknologian nykyinen ennustettu markkina on noin 900 miljoonaa dollaria eli noin 800 miljoonaa euroa. Pääasiallisimpia tuotteita ovat esimerkiksi tietoliikennetekniikan suodattimet, kytkimet ja antennit.

Viime vuonna Jantunen sai Nokian Säätiön tunnustuspalkinnon erinomaisesta panoksestaan mikroelektroniikan materiaalien tutkimukseen, valmistamiseen sekä komponenttien kehittämiseen.

Eduskunnan myöntämä innovaatiopalkinto juhlistaa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vuosipäivää, jota vietetään 1. kesäkuuta. Palkinto on myönnetty myös vuosina 2017 ja 2018.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi