Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Kotimaa

Hovi tuomitsi vankilaan Turun keskustassa kerrostalopaloja sytyttäneen miehen – kertoi poliisille halunneensa antaa palokunnalle tekemistä

  • STT
Liekit Ursininkadulla tammikuussa 2016. LEHTIKUVA / ARI-MATTI RUUSKA Liekit Ursininkadulla tammikuussa 2016. LEHTIKUVA / ARI-MATTI RUUSKA
Turun hovioikeus on tuominnut kuudeksi vuodeksi vankilaan miehen, joka sytytti Turun keskustan kerrostaloihin tulipaloja muutama vuosi sitten. Vuonna 2015 mies sytytti tulipalon kotitaloonsa ja vuonna 2016 kerrostaloon, jossa hänen kaverinsa asui.

Tuhoisampi oli vuoden 2016 tammikuussa sytytetty Ursininkadun palo. Mies oli ollut viettämässä iltaa talossa asuvan kaverinsa luona ja tunnusti esitutkinnassa sytyttäneensä tulipalon talon ullakolle.

–  Syytetty on esitutkinnassa tunnustanut sytyttäneensä ullakkotiloissa sytkärillä siellä olleen jätesäkin palamaan, hovioikeuden tuomiossa sanotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilta-aikaan sytytetty tulipalo aiheutti oikeuden mukaan suurelle joukolle hengenvaaran. Yli 60 ihmistä evakuoitiin talosta.

Juha-Matti Mustonen, 54, tunnusti vuosien 2015 ja 2016 palot esitutkinnassa, mutta kiisti ne aikanaan käräjillä. Käräjäoikeus päätti, että kuulusteluissa annettuja lausuntoja ei voi käyttää näyttönä miestä vastaan. Käräjillä hänet vapautettiin syytteistä.

Hovioikeus kuitenkin päätti kumota hyödyntämiskiellon ja sallia sen, että miehen tunnustuksiin vedotaan oikeudenkäynnissä. Hovin mukaan Mustosen oikeuksia ei ollut kuulustelussa loukattu.

–  Kertomus on ollut yksityiskohtainen, minkä lisäksi hän on kertonut tapahtumista oma-aloitteisesti, hovituomiossa sanotaan.

Vankilatuomion lisäksi hovioikeus määräsi Mustosen maksamaan vakuutusyhtiölle yli 1,8 miljoonan euron korvaukset.

Mies soitti itse hätäkeskukseen ja päästi palomiehet sisälle

Vuoden 2015 marraskuussa Mustonen sytytti tulipalon Yliopistonkadulla sijaitsevassa kerrostalossa, jossa asui itse. Tuomion mukaan hän tunnusti esitutkinnassa sytyttäneensä tuleen kellarissa sijainneen saunan seinästä repsottaneen paneelin.

Palokunta kävi paikalla kahdesti. Ensimmäisen ilmoituksen oli tehnyt joku muu talossa asunut, mutta palokunta ei tällöin löytänyt mitään paloon viittaavaa. Toisen ilmoituksen teki mies itse. Molemmilla kerroilla mies kertoi menneensä päästämään palomiehet sisälle.

Esitutkinnassa mies kertoi poliisille myös syyn palon sytyttämiseen.

–  Mustonen on kertonut palon sytyttämisen syyksi sen, että palokunta saisi tekemistä, tuomiossa sanotaan.

Noin 50 asunnon talossa sisällä olleiden asukkaiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa.

Noin kuukausi palon jälkeen Mustonen yritti sytyttää uuden tulipalon kotitaloonsa.

–  Mustonen on esitutkinnassa kertonut käyneensä tuuletusparvekkeella tupakalla ja tunnustanut sytyttäneensä parvekkeen oven alaosaa palamaan paperinpalan avulla.

Tämä palo jäi kuitenkin yritykseksi.

Palasi palopaikalle vielä palokunnan poistumisen jälkeen

Hovioikeus toteaa tuomiossaan, että syytteissä on kyse niin vakavista teoista, että tunnustusta ei voi pitää riittävänä näyttönä tuomitsemiselle. Tuomiossaan hovioikeus viittaa palojen yhteneviin piirteisiin.

–  Korkein oikeus on todennut, että syytettäessä vastaajaa useasta samankaltaisesta rikoksesta asiassa esiin tulleet yhteiset piirteet, esimerkiksi tekotapa, voivat vahvistaa muun syytettä tukevan näytön todistusvoimaa, tuomiossa sanotaan.

Tällaisia yhteneviä piirteitä oli hovioikeuden mukaan useita. Esimerkiksi se, että mies oli ollut jokaisella kerralla palopaikalla ja havainnut palot ensimmäisten joukossa. Yliopistonkadun paloissa mies oli myös tehnyt ilmoituksen hätäkeskukseen.

Ursininkadun tulipalon sattuessa Mustonen oli oikeuden mukaan jäänyt palopaikalle muiden poistuessa paikalta ja käynyt palopaikalla vielä palokunnan poistumisen jälkeen.

–  Teoissa on yhteisiä piirteitä. Yhdessä tarkasteltuna ne tukevat syytettä kysymyksessä olevissa kohdissa ja vahvistavat näin muun syytettä tukevan näytön todistusvoimaa, hovioikeus toteaa.

Turun hovioikeus tuomitsi Mustosen kuudeksi vuodeksi vankilaan törkeästä tuhotyöstä, tuhotyöstä ja tuhotyön yrityksestä. Näiden lisäksi oikeudessa käsiteltiin syytettä toisesta tuhotyön yrityksestä, ja sen hovi kumosi. Toisin kuin kolme muuta tekoa, tätä Mustonen ei ollut tunnustanut poliisikuulustelussa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi