Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Kotimaa

Puolustusministeri Niinistölle moitteet oikeuskanslerilta: Valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden nimittely "perustuslakitalebaneiksi" epäasiallista ja henkilöön käyvää

  • STT
Puolustusministeri Jussi Niinistön kirjoitus liittyi tiedustelulakien käsittelyyn eduskunnassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Puolustusministeri Jussi Niinistön kirjoitus liittyi tiedustelulakien käsittelyyn eduskunnassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Oikeuskansleri on antanut puolustusministeri Jussi Niinistölle (sin.) moitteet epäasiallisen kielen käytöstä. Oikeuskanslerin mukaan valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden nimittäminen blogikirjoituksessa "perustuslakitalebaneiksi" oli epäasiallista ja henkilöön käyvää. Niinistön kirjoitus liittyi tiedustelulakien käsittelyyn eduskunnassa.

–  Katson Niinistön kohdistaneen epäasiallista ja osin henkilöön käyvää arvostelua eduskunnan käyttämiin asiantuntijoihin tilanteessa, jossa eduskunnan käsittelyssä olevien lakiehdotusten arviointi perustuslainmukaisuuden kannalta on ollut meneillään eduskunnassa, oikeuskansleri Tuomas Pöysti toteaa päätöksessään.

Taleban-vertauksen lisäksi ministeri Niinistö on oikeuskanslerin mukaan käsitellyt professori Martin Scheininin motiiveja ja oletettua poliittista henkilöhistoriaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Niinistön käyttämät ilmaisut ovat olleet epäasiallisia ja osin loukkaaviakin ja ne ylittävät sen, mitä on pidettävä tarpeellisena yhteiskunnallisen keskustelun käymiseksi. Niinistö olisi voinut esittää arvostelunsa tällaisiin ilmaisuihin turvautumatta.

Oikeuskansleri toteaa, että ministerin pitää säilyttää vakaus ja arvokkuus myös kritiikkiä esittäessään. Vaikka Niinistön käytös oli moitittavaa, häntä ei oikeuskanslerin mukaan ole kuitenkaan syytä epäillä sellaisesta rikoksesta, josta häntä ministerinä voisi syyttää.

Kantelun oikeuskanslerinvirastoon oli tehnyt professori Scheinin ja neljä muuta ihmistä.

Niinistö puolustaa taleban-sanan käyttöä ja vetoaa sananvapauteen

Vastineessaan Niinistö puolusti kielenkäyttöään muun muassa vetoamalla sananvapauteen.

–  Niinistön mukaan hänen blogikirjoituksensa tarkoituksena oli kritisoida sitä prosessia, jolla tiedustelulait lähetettiin takaisin valiokuntiin käsittelyyn ja erityisesti sitä tapaa, jolla prosessiin vaikutettiin eduskuntatyöskentelyn ulkopuolelta valiokunnissa jo kuultavina olleiden asiantuntijoiden toimesta Perustuslakiblogin tviittien kautta.

Niinistö katsoo, että tosiasiallista tarvetta lakiesitysten palauttamiseen ei ollut, vaan kyse oli ulkoparlamentaarisesta ja poikkeuksellisesta vaikuttamisesta.

Vastineessaan oikeuskanslerille Niinistö sanoi, että hänen mielestään Scheinin ei ole "pelkästään professori", vaan myös "omia poliittisia näkemyksiään aktiivisesti ja voimakkaasti julkisuuteen tuova mielipidevaikuttaja".

–  Niinistö katsoo, että asiantuntijana toimivan henkilön poliittisluonteiseen argumentaatioon on voitava vastata samalla tavalla.

Niinistö puolustaa myös taleban-sanan käyttöä.

–  Viittaus perustuslakitalebaneihin liittyi siis erityisesti siihen Scheininin menettelyyn ja toimintatapaan professorina ja eduskunnan kutsumana asiantuntijana, millä Scheinin pyrki oman näkemyksensä mukaisia tavoitteita korostaen vaikuttamaan eduskunnan päätöksentekoon.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi