Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Kotimaa

Katainen: Suomella mahdollisuudet EU-komission varapuheenjohtajuuteen

  • STT
Suomella on tulevallakin kaudella mahdollisuus saada Euroopan komission varapuheenjohtajan pesti hoidettavaksi, arvioi EU-komission nykyinen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Kataisen mukaan tämä kuitenkin riippuu Suomen tulevan komissaarin profiilista, kokemuksesta ja kiinnostuksen kohteista.

Puhuessaan Politiikan toimittajien yhdistyksen lounaalla Katainen asetteli sanojaan varovaisesti, kun puheeksi tuli, kuka Suomen seuraava komissaari voisi olla. Hän ei halua ottaa kantaa nimispekulaatioihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomessa on ollut tapana, että pääministeripuolue asettaa komissaariehdokkaan.

–  Se on todennäköisesti Antti Rinteen (sd.) ratkaisu, mitä hän arvottaa, kokoomuslainen Katainen toteaa.

Julkisissa spekulaatioissa on arvioitu, että komissaaripelissä ovat vahvoilla SDP:n Jutta Urpilainen, Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri.

Yleisellä tasolla Katainen huomauttaa, että komissaarille on etua ministerikokemuksesta jo työn hoitamisen kannalta sekä siksi, että silloin voi saada myös painavan salkun komissiossa.

Toisaalta Suomen komissaarina on aiemmin ollut keskustan Olli Rehn, joka toimi tehtävässä ennen kuin oli ollut ministerinä.

Pyrkimys kohti tasa-arvoa

Julkisessa keskustelussa on myös esitetty, että EU-jäsenmaat voisivat esittää komissaaripaikoilleen yhden ehdokkaan sijaan kahta: mies- ja naisvaihtoehdon.

Katainen pohtii, että jotkin jäsenmaat saattavat tällaiseen ratkaisuun päätyä. Hän arvelee, että seuraava komission puheenjohtaja halunnee lisätä sukupuolten välistä tasa-arvoa komissiossa, mutta sanoo sen olevan vaikeaa.

Tällä hetkellä komission 28 jäsenestä 9 on naisia.

Kataisen mukaan nykyinen komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaihdatti kuusi nimeä jäsenmaiden alkuperäisistä komissaariehdotuksista vuonna 2014.

–  Kaikki ei ollut sukupuolinäkökulmasta vaihtolistalle meneviä, mutta osa oli, Katainen sanoo.

–  Tiedän, että siinä oli joidenkin maiden kohdalla se, että hän halusi sieltä tietyn naisehdokkaan, jolla hän pystyi lisäämään naiskomissaarien määrää.

Sattumien palapeli

Arvioidessaan suomalaisten mahdollisuuksia EU:n huippuvirkoihin Katainen toteaa, että korkeat nimitykset ovat palapeli, jossa monen sattuman pitää napsahtaa kohdalleen.

EU:n huippuvirat pyritään täyttämään nyt pian vaalien jälkeen. Avoinna ovat huippukokouksia johtavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan paikka, komission puheenjohtajuus, korkean edustajan eli EU:n ulkoministerin paikka sekä Euroopan keskuspankin pääjohtajuus.

Keskustelussa Euroopan keskuspankin seuraavasta pääjohtajasta on ollut esillä kaksikin suomalaisnimeä: Erkki Liikanen ja Olli Rehn.

Katainen hakee Sitran yliasiamieheksi

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on sunnuntaina lähettänyt hakemuksen Sitran yliasiamiehen tehtävään. Katainen kertoi asiasta maanantaina Politiikan toimittajien yhdistyksen lounaalla Helsingissä.

Katainen paljasti jo viime kesänä, ettei tavoittele jatkoa EU-komissiossa. Hän on palaamassa Suomeen, kun nykyisen komission työ päättyy.

Hakemustaan Sitraan Katainen ei halunnut eritellä kovin pitkällisesti. Hän korostaa nimitysvalinnan olevan Sitran hallituksen ja hallintoneuvoston käsissä.

–  Olen tehnyt Sitran kanssa paljon yhteistyötä vuosien varrella ja nyt aika paljon komissiossa ollessani. Se on erittäin kiinnostava, innostava talo, Katainen kommentoi.

Katainen oli kokoomuksen puheenjohtaja vuosina 2004–2014, valtiovarainministeri vuosina 2007–2011 ja pääministeri vuosina 2011–2014.

Valinnan tekee seuraava hallintoneuvosto

Hakuaika Suomen itsenäisyyden juhlarahaston eli Sitran seuraavaksi yliasiamieheksi umpeutui maanantaina. Sitra avaa hakemuskuoret tiistaina.

Uuden yliasiamiehen kausi alkaa ensi vuoden alusta. Kataisen nimi on jo aiemmin ollut esillä, kun julkisuudessa on arvailtu mahdollisia ehdokkaita johtopestiin.

Sitran yliasiamiehenä on toiminut kymmenen vuoden ajan Mikko Kosonen, jonka tausta on Nokiassa. Ennen Kososta Sitran yliasiamiehenä oli entinen pääministeri Esko Aho (kesk.).

Nimityspäätöksen tekee Sitran hallintoneuvosto, joka muodostuu eduskunnan pankkivaltuuston jäsenistä.

Pankkivaltuuston nykyinen puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kertoo, että nimityspäätöksen tekee tuleva pankkivaltuusto, joka valitaan, kun maan hallitus on saatu muodostettua.

Vanhanen kommentoi STT:lle, että käynnissä olevilla hallitusneuvotteluilla ei ole vaikutusta nimitykseen, vaan yliasiamiehen valinta on täysin erillinen asia.

–  Sitra on eduskunnan alainen, itsenäinen rahasto. Sitran hallitus saa asian valmistella, ja tuleva hallintoneuvosto asian ratkaisee. Sopivin ja paras valitaan, Vanhanen sanoi.

Nimityspäätös uudesta yliasiamiehestä tehtäneen loppukesästä tai alkusyksystä.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori ja aiempi Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kertoi maanantaina illalla Twitterissä jättäneensä hakemuksen Sitran yliasiamieheksi. "Jännittävää ja innostavaa", hän tviittasi. Sauri toimi vihreiden puheenjohtajana ja puoluesihteerinä 1990-luvun alussa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa