Lauantai, 19.10.2019 
Uljas
Kotimaa

Nyt sitä saa: Mansikkasesonki on alkamassa, Joensuun torilla mansikkalitra maksaa noin 7 euroa

  • STT, Heli Pottonen
  • Marko Puumalainen
Matilda Raninen ja viisivuotias Helka Piipponen ostivat tiistaina Joensuun torilta mansikoita ja herneitä. Matilda Raninen ja viisivuotias Helka Piipponen ostivat tiistaina Joensuun torilta mansikoita ja herneitä.

Kotimaisen avomaan mansikan pääsatokausi on alkamassa, ja mansikkaa poimitaan nyt eteläisessä Suomessa, kertoi Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto tiistaina.

Juhannusviikon edetessä mansikkaa kypsyy hyvin myös maan keskiosissa, Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Sen sijaan Pohjois-Suomessa pääsatokauden alkua täytyy vielä odottaa.

Liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kertoo, että alkukevät oli lämmin, minkä ansiosta avomaalta saadaan jo mansikkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tiedämme, että esimerkiksi Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa on jo hyvin marjaa saatavilla, Ilomäki sanoi STT:lle maanantaina.

Marja- ja vihannesmyyjät ovat nyt tulleet myös Joensuun torille. Kotimaisen mansikan litrahinta oli tiistaina Joensuun torilla 7–7,5 euroa. Vajaan litran rasia maksoi viisi euroa. Ruotsalaista ja virolaista mansikkaa saa edullisemmin.

Kotimaisen varhaisperunan hinta oli Joensuun torilla lajikkeesta riippuen 4–6 euroa kilolta.

Helsingin Kauppatorilla mansikoiden hinta oli tiistaina 6–8 euroa litralta. Torimyyjä Kati Lindqvist kertoi, että sesonki on vielä aivan alussa, ja esimerkiksi polka-lajikkeen mansikat saapuivat myyntiin vasta maanantaina. Lindqvistin kojulle marjat tulevat Varsinais-Suomen Sauvosta ja Paimiosta.

Viiden kilon mansikkalaatikolla oli hintaa 70 euroa. Lindqvist tosin kertoi, ettei laatikoita ollut myyty vielä ainuttakaan tänä kesänä.

Kauppatorilla myyjät ennakoivat hintojen laskevan, kun sesonki etenee.

STT kysyi myös Tampereen ja Kuopion hinnoista paikallisilta torivalvojilta. Tampereen Tammelantorilla mansikkalitran hinta oli tiistaina kuusi euroa, ja viiden kilon laatikko maksoi 38 euroa.

Kuopion torilla hinta oli 6–7 euroa litralta. Laatikoita ei ollut vielä myynnissä.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Ilomäen mukaan mansikoiden laatu on tänä vuonna hyvä, koska olosuhteet ovat olleet lämmön ja sateiden puolesta otolliset.

Suosituin mansikkalajike on edelleen polka, mutta useita muitakin lajikkeita on viljelyksessä. Ilomäki neuvoo ostajaa kysymään paikalliselta tuottajalta, mitä lajiketta hän suosittelee.

–  Siihen vaikuttavat paljon kasvupaikka, maaperä ja muut kasvuolosuhteet. Yleensä viljelijältä saa parhaimman tiedon lajikkeesta.

Päivitetty klo 14.46: Lisätty tieto Joensuun torihinnoista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa