Keskiviikko, 22.1.2020 
Visa
Kotimaa

Kolumni: Taloustaitoja ei pitäisi joutua hankkimaan kantapään kautta

  • Karjalainen

Peruskouluun halutaan lisää talousoppia, eikä ihme, sillä nykyisellään nuori saa sitä aivan liian vähän missään koulunkäynnin vaiheessa.

Nuoret lähtevät kevein eväin maailmaan, jossa raha, talous ja rahatalous ratkaisevat suunnilleen kaiken. Itsenäistynyt nuori on sormi suussa monta kertaa, ja moni joutuu maksamaan kalliitakin oppirahoja.

Itsenäistymisen jälkeen edessä on monta tenkkapoota.

Pitää ottaa kotivakuutus. Ö-ö, no onneksi ei ole aluksi juuri mitään vakuutettavaa, joten hoituuhan se. Vähitellen tulee lisää huomioitavaa, ensimmäiseksi tietysti, onko matkavakuutus maksettuna.

Edullisin sähkösopimus kannattaa solmia, mutta mitähän sekin tarkoittaa ja mitähän mihinkin sopimukseen lopulta sisältyy. Netissä onneksi on ”helppoa” opiskella ja valita paras.

Äidin ja isän hankkima puhelin pitää uusia (eikä kukaan raukuta, että vanha olisi vielä ihan hyvä). Halvalla saa, ja kätevästi osamaksulla puhelinlaskun mukana maksettavaksi. Mutta sitten liittymä kannattaisi vaihtaa halvempaan – jos ei olisi tullut sitoutuneeksi siihen kalliimpaan.

Joustoluottoa, pikavippiä, talouden tasapainottamista... Kaikki lainat yhdeksi, ja säästöä tulee. Mutta mikä on todellinen vuosikorko?

Opintolainakin pitää joskus maksaa takaisin. Hui hai, töissähän tienaa. Ja toinen vaihtoehto: ei missään nimessä opintolainaa. Tai kolmas: sijoitetaan lainarahat – sen taitaa harva.

Entäpä verotus? Veroprosentti pieneksi, ja käyttöön jää rahaa paremmin. Helppoa, mitä ne korkeista veroista valittaa!

Ei kai veroilmoitukselle tarvitse tehdä mitään tehdä? Ei tarvitse, mutta usein kannattaa. Onko veroilmoituksen täydentämisestä joku kuullut jotain?

Nuoret ovat vastuullisia, mutta nykymaailmassa on paljon heikkoon rakoon surutta iskeviä. Nuorten osaamattomuutta ja tietämättömyyttä käytetään röyhkeästi hyväksi.

Kotiväen puhelimet käyvät kuumina, kun pitää tehdä veroilmoitus, päättää lainoista tai ottaa vakuutuksia. Koska kaikilla ei ole, keneltä kysyä – monella aikuisellakin on jopa alkeelliset taloustaidot hukassa – tulos näkyy luottotietojen menettämistilastoissa.

Ei niin köpelösti tietenkään kaikille käy, mutta parempien tietojen varassa säästyttäisiin turhalta rahanmenolta ja turhalta maksamiselta.

Se olisi varmasti kaikkien etu; niin nuorten kuin koko yhteiskunnan, myös talouselämän, markkinamiesten ja helppoheikkien.

Pörssisäätiön teettämän tutkimuksen mukaan 80 prosenttia suomalaisista haluaa taloudesta pakollisen oppiaineen (Iltalehti, 10.7.). Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri tähyääkin oppivelvollisuuden laajentamiseen. Toisella asteella yhä useampi joutuu jo ainakin osin kantamaan vastuuta elämästään, jolloin alkaa valjeta, ettei Siperia ole paras opettaja, eikä ainakaan mukavin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa