Tiistai, 10.12.2019 
Jutta
Kotimaa

Yle: Lähellä Valtimon rajaa sijaitsevalla Sotkamo Silverin kaivoksella tapahtui vuoto - yhtiö ilmoitti asiasta lähes kuukauden myöhässä

  • Anni Rodriguez
  • Ulla Korkatsu
Karjalainen tutustui Sotkamo Silverin hopeakaivokseen maaliskuussa, kun kaivos avattiin. Karjalainen tutustui Sotkamo Silverin hopeakaivokseen maaliskuussa, kun kaivos avattiin.

Sotkamo Silverin hopeakaivoksella on tapahtunut vuoto, josta yhtiö ei ole ilmoittanut ympäristöviranomaisille. Asiasta kertoo Yle.

Alle 20 kilometrin päässä Valtimon rajalla sijaitsevalla hopeakaivoksella oli haljennut virheellisesti suunniteltu viemäri. Tämän seurauksena jätevettä pääsi virtaamaan kaivoksen viereiselle suolle. Jätevesi on virrannut Tipasjärveen, joka sijaitsee Sotkamossa. 

Sotkamo Silver ei Ylen mukaan ilmoittanut tapahtuneesta ympäristöviranomaiselle heti, kuten olisi kuulunut tehdä. Tämän vuoksi ei ole selvää, kuinka paljon jätevettä ehti virrata, ja mitä aineita se sisälsi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuodosta noin kuukauden myöhässä ilmoituksen saanut ely-keskus on antanut Sotkamo Silverille huomautuksen asiasta. Ely-keskus kuuli asiasta juhannuksen tienoilla.

- Meidän mielestämme on hyvinkin virheellistä toimintaa, että asiasta ilmoitettiin näin myöhään. Jos olisimme tienneet asiasta, olisimme määränneet ylimääräistä näytteenottoa. Nyt näytteenotto on venynyt pitkälle, kun häiriötilanneilmoitusta ei ole meille tehty, Kainuun ELY-keskuksen johtava ympäristöasiantuntija Joni Kivipelto sanoo Ylen haastattelussa.

Sotkamo Silverin kaivos avattiin maaliskuussa.

Lähde: Yle

Aiempi uutinen kaivoksesta: 

Sotkamoon avattu hopeakaivos tuo töitä myös Ylä-Karjalaan - kaivos kaksinkertaistaa kotimaan hopeatuotannon

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa