Torstai, 28.5.2020 
Alma
Kotimaa

Vapaavuori: Soten erillisratkaisu ei voi perustua Uudenmaan kokoiseen jättialueeseen

  • STT
Sosiaali- ja terveydenhuoltoon rakennettava erillisratkaisu ei voi perustua yhteen Uudenmaan kokoiseen jättialueeseen, sanoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) STT:lle perjantaina.

Hänen mielestään pitää löytyä jokin muu ratkaisu, joka turvaa paremmin Helsingin ja pääkaupunkiseudun erityisolosuhteet.

Vapaavuoren mukaan toimivan erillisratkaisun löytäminen on haastavaa muun muassa juridisesti ja rahoituksellisesti. Hänen mukaansa erillisratkaisu voidaan silti saada aikaan, kunhan tahtoa, osaamista ja sitoutumista on riittävästi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vapaavuori kommentoi asiaa poistuessaan Helsingin Katajanokalla pidetystä keskustelutilaisuudesta, joka aloitti erillisratkaisun selvittämisen.

Sote-keskusteluihin oli kutsuttu Uudenmaan kuntien luottamus- ja virkamiesjohtoa. Tilaisuuteen osallistui myös pääministeri Antti Rinne (sd.) ja useita muita ministereitä.

Uudenmaan kunnat esittelivät oman mallinsa jo keväällä

Hallitusohjelman mukaan Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin erillisratkaisu selvitetään vuoden loppuun mennessä.

Vapaavuori sanoi kannattavansa yhä kuntapohjaista sote-mallia, jota Uudenmaan kaikki kunnat yhdessä ehdottivat huhtikuussa. Ehdotuksessa Uusimaa jaettaisiin viiteen alueeseen, jotka vastaisivat perustason sote-palveluiden järjestämisestä.

–  Se on meidän mielestämme ehdottomasti paras vaihtoehto. Luontevaa olisi, että yhteinen selvitys alkaisi tämän mallin selvittämisestä, Vapaavuori sanoi.

Hallitus haluaa, että erillisratkaisu valmistellaan samaan tahtiin sote-uudistuksen kanssa. Siksi erillisratkaisu pitää saada hahmoteltua vuodenvaihteeseen mennessä.

–  Jos se ei ole selvä, tämä sote-juna etenee, Rinne sanoi STT:lle keskustelutilaisuuden jälkeen.

Käytännössä sote-palveluiden järjestäminen siis siirtyisi yli 1,6 miljoonan asukkaan Uudenmaan maakunnalle, jos erillisratkaisusta ei saada selvyyttä aikataulussa.

Rinne kommentoi lyhyesti myös Vapaavuoren suosimaa kuntapohjaista mallia.

–  Totesin omassa avauspuheenvuorossani, että minusta siinä on elementtejä, jotka voidaan yhdistää valtakunnalliseen sote-ratkaisuun, Rinne sanoi.

Aikataulu ja perustuslaki taas haasteina

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) myönsi selvitystyön aikataulun olevan haastava. Kiurun mukaan sellaiset mallit pitää karsia nopeasti pois, joiden valmistelua ei kannata jatkaa.

Eri vaihtoehtoihin erillisratkaisusta hän ei halunnut tässä vaiheessa ottaa kantaa.

Aikataulun lisäksi perustuslaki voi muodostua haasteeksi erillisratkaisun valmistelussa.

–  Perustuslailliset reunaehdot ovat varsin tiukkoja, Kiuru sanoi STT:lle.

–  Ratkaisun pitää osua riittävällä tavalla yksiin koko Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon perusratkaisun kanssa.

Vapaavuori uskoi yhteistyön lähtevän sujumaan

Erillisratkaisun hakeminen lähti liikkeelle jännitteisenä kaksi viikkoa sitten, kun Vapaavuori antoi Helsingin Sanomien haastattelussa ymmärtää, että keskustelujen ajankohta on hankala. Perjantaina vietettiin myös Helsingin juhlaviikkojen avajaisia.

Sote-keskustelut jatkuivat vielä Katajanokalla, kun Vapaavuori kiiruhti jo juhlaviikkojen avajaistilaisuuteen Helsingin kaupungintalolle.

Vapaavuoren mielestä erillisratkaisun valmistelu sai huonon alun, kun hallitus ilmoitti "ajan, paikan ja agendan" ensimmäiselle tapaamiselle. Perjantaina hän kuitenkin uskoi, että yhteistyö lähtee sujumaan paremmin.

–  Pääministeri käytti rakentavan puheenvuoron. Mielestäni se oli osoitus siitä, että tästä eteenpäin tämä selvitys lähtee paremmassa hengessä, Vapaavuori sanoi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa