Maanantai, 17.2.2020 
Väinö, Rita, Karita
Kotimaa

Yksi viidestä yhdeksäsluokkalaisesta on yksinäinen – tytöt ovat yksinäisimpiä

  • STT
Tutkimuksen mukaan yksinäiset koululaiset kokevat muita koululaisia yleisemmin kipuoireita, hermostuneisuutta ja nukahtamisvaikeuksia. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Tutkimuksen mukaan yksinäiset koululaiset kokevat muita koululaisia yleisemmin kipuoireita, hermostuneisuutta ja nukahtamisvaikeuksia. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Joka viides yhdeksäsluokkalainen on yksinäinen, selviää Jyväskylän yliopiston WHO-Koululaistutkimuksesta. Yhdeksäsluokkalaiset ovat yksinäisempiä kuin yläkoulun vasta aloittavat. 7. luokalla yksinäisiksi itsensä koki 14 prosenttia, kun 9. luokalla vastaava luku oli 20.

Yleisintä yksinäisyys on yhdeksännen luokan tyttöjen keskuudessa, joista joka neljäs on hyvin tai melko usein yksinäinen.

Yksinäisyyden kokeminen on haitallista, jos yksinäisyys on toistuvaa ja pitkäkestoista. Yksinäisyys voi tuntua jopa konkreettisena kipuna.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkimus selvitti 7. ja 9. luokkalaisten yksinäisyyden kokemisen yhteyttä psykosomaattiseen oireiluun ja lääkkeiden käyttöön.

Selvisi, että yksinäiset koululaiset kokevat muita koululaisia yleisemmin kipuoireita, hermostuneisuutta ja nukahtamisvaikeuksia. Lisäksi selvisi, että yksinäiset koululaiset lääkitsevät hermostuneisuutta ja nukahtamisvaikeuksia muita koululaisia herkemmin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa