Maanantai, 17.2.2020 
Väinö, Rita, Karita
Kotimaa

Lännen Media: Suomeen ei tule ikuista elinkautista, sanoo oikeusministeri Henriksson

  • STT
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo, että Suomeen ei tule ikuista elinkautista rangaistusta. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo, että Suomeen ei tule ikuista elinkautista rangaistusta. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan Suomeen ei ole tulossa ikuista elinkautista vankeusrangaistusta. Asiasta kertoo Lännen Media.

Edellinen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) käynnisti selvityksen ikuisen elinkautisen mahdollisuudesta.

Kuitenkin muun muassa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan elinkautiseen pitää liittyä mahdollisuus vapauteen, eikä ikuinen elinkautinen ole Henrikssonin mukaan tästä syystä mahdollinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän arvioi, että Suomeen voisi sopia malli, jossa oikeus voi jatkaa vaaralliseksi katsotun vangin elinkautista rangaistusta määräajaksi kerrallaan.

Vastaava malli on käytössä Norjassa, missä vaaralliseksi katsotun vangin vankeusrangaistusta voidaan jatkaa viideksi vuodeksi kerrallaan. Norjan elinkautinen on 21 vuotta.

Henriksson pitää tärkeänä, että vaarallisten vankien aiheuttamaan uhkaan suhtaudutaan tulevaisuudessa nykyistä tiukemmin.

Lännen Median mukaan Suomessa tehdään oikeuspsykiatrinen riskiarvio vain elinkautisvankien vapauttamisen yhteydessä. Henrikssonin mukaan oikeusministeriö aikoo selvittää, voidaanko vaarallisuusarvio ottaa käyttöön myös muiden törkeistä väkivaltarikoksista ja henkirikoksista tuomittujen kohdalla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa