Maanantai, 17.2.2020 
Väinö, Rita, Karita
Kotimaa

Terveyserot Euroopassa pysyneet entisellään eri tuloluokkien välillä

  • STT
Käytettävissä olevien tulojen lisäksi terveydelliseen epätasa-arvoon vaikuttavat koulutus ja asuinpaikka. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen Käytettävissä olevien tulojen lisäksi terveydelliseen epätasa-arvoon vaikuttavat koulutus ja asuinpaikka. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Eri väestöryhmien väliset terveyserot ovat monessa Euroopan maassa pysyneet ennallaan tai jopa pahentuneet nousevasta eliniästä ja laskevasta lapsikuolleisuudesta huolimatta, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Järjestön Euroopan-toimiston kokoaman raportin mukaan sairaudet rajoittavat päivittäisten toimien suorittamista kaksi kertaa useammin väestön köyhimmässä viidenneksessä kuin varakkaimmassa viidenneksessä.

Käytettävissä olevien tulojen lisäksi terveydelliseen epätasa-arvoon vaikuttavat koulutus ja asuinpaikka. Lähes 75 prosentissa maista erot eliniässä ovat pysyneet ennallaan valtion rikkaimpien ja köyhimpien alueiden välillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Raportin mukaan epätasa-arvo kestää ja kasvaa läpi elämän. Sillä on paitsi terveydellisiä myös taloudellisia seurauksia. Sen puolittaminen kasvattaisi tarkasteltujen maiden bruttokansantuotetta 0,3–4,3 prosentin verran, WHO arvioi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa