Lauantai, 19.10.2019 
Uljas
Kotimaa

Tullin ex-pääjohtaja vaatii hovioikeudessa tuomionsa kumoamista – "kiireellinen ja epäselvä tilanne tuli yllättäen"

  • STT
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Antti Hartikaisen tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta kymmeneen päiväsakkoon keväällä 2018. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Antti Hartikaisen tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta kymmeneen päiväsakkoon keväällä 2018. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Helsingin hovioikeudessa alettiin pohtia maanantaina kysymystä siitä, pitikö Tullin entisen pääjohtajan Antti Hartikaisen poistua marraskuussa 2015 kokoushuoneesta vai ei. Huoneessa oli meneillään kokous, jossa käsiteltiin alkoholin laittoman maahantuonnin tehostetun valvontaoperaation eli "Viinarallin" jatkamista. Hartikaisen vaimo työskenteli määräaikaisena operaatiossa ja operaation jatkamisella olisi voinut olla merkitystä tämän työsuhteen jatkumiseen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Hartikaisen tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta kymmeneen päiväsakkoon keväällä 2018. Hartikainen jääväsi itsensä kokouksessa, mutta ei poistunut asian käsittelyn ajaksi.

Oikeus katsoi, että Hartikaisen merkittävän aseman vuoksi hänen pelkkä läsnäolonsa kokouksessa on voinut vaikuttaa asian käsittelyyn. Tämän vuoksi tekoa ei voinut oikeuden mukaan pitää vähäisenä. Oikeus kuitenkin totesi, että teko oli lähellä tuottamuksellista. Tuottamuksellisuus tarkoittaa, että rikos on tehty huolimattomuudesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hartikaisen puolison rekrytoimista ei suoraan käsitelty johtoryhmässä, vaan lopullisen valinnan teki Helsingin tullin tullipäällikkö. Kokous päätti, että Viinaralli-operaatiota jatketaan.

Hartikainen kiistää rikoksen

Hartikainen kiistää rikoksen edelleen hovioikeudessa. Hänen mukaansa kokouksessa otettiin yllättäen asialistan ulkopuolelta keskusteltavaksi Viinarallin jatkaminen.

–  Tässä vaiheessa Hartikainen totesi olevansa jäävi eikä enää toiminut kokouksen puheenjohtajana. Asia tuli niin yllättäen Hartikaisen tietoon, että hänellä ei ollut mahdollisuutta eikä aikaa harkita jääviyttään perusteellisesti. Hartikainen jääväsi siis itsensä "varmuuden vuoksi”, Hartikaisen valituksessa sanotaan.

Hartikaisen mukaan operaation jatkamisesta ei käyty juuri keskustelua, vaan osallistujat totesivat, että jatkaminen on selvä asia.

–  Hartikainen on joutunut yllättäen yksittäiseen, kiireelliseen ja epäselvään tulkintatilanteeseen, jossa hän ei ole toiminut aktiivisesti keskustelijana vaan on ollut passiivisesti läsnä lyhyen keskustelun ajan, valituksessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan Hartikaisen on täytynyt käsittää, että hänen on poistuttava kokouksesta, jotta hänen vaimonsa tehtävään liittyvästä asiasta voidaan keskustella kokouksessa vapaasti pelkäämättä pääjohtajan reaktioita.

–  Todistelun mukaan asian käsittely ei ole ollut pelkkä läpihuutojuttu vaan siitä oli käyty periaatekeskustelua. Hartikaisella olisi ollut tilaisuus poistua kokouksesta, mutta hän on halunnut jäädä kuuntelemaan keskustelua, syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen kirjoittaa vastauksessaan.

Hartikainen haki jatkokautta Tullin johdossa, mutta ei tullut valituksi. Tullin uudeksi pääjohtajaksi valittiin alkuvuonna valtiovarainministeriössä budjettipäällikkönä työskennellyt Hannu Mäkinen. Hartikainen valittiin kesäkuussa johtamaan EU:n neuvontaoperaatiota (EUAM) Ukrainassa. Hartikaisen kausi kestää ensi vuoden kesäkuun loppuun.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa