Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Kotimaa

Eero-huuma auttaisi sekä orkesteria että häntä itseään

  • Kimmo Nevalainen

Konsertissa aavistaa usein etukäteen, kuinka lopussa tulee käymään eli nouseeko yleisö osoittamaan suosiotaan seisten vai ei.

Joensuun kaupunginorkesterin syyskauden aloittaneen Uuden ajan avajaisgaalan alussa aisti heti, että tätä on odotettu, kun yleisö oli riemumielin mukana. Sen verran lämpimiä taputukset olivat jo siinä vaiheessa, kun orkesteri vasta saapui saliin.

Konsertti oli loppuunmyyty, mikä on ollut Joensuun kaupunginorkesterin kohdalla harvinaista herkkua. Vuosien varrella sitäkin on toki sattunut. Paula Koivuniemi on saanut kaksi viihdekonserttia putkeen täyteen, ja Juha Tapio on ollut suosittu. Klasaripuolella joissain Olli Mustosen ja Janne Mertasen konserteissa vapaita paikkoja ei käytännössä ole ollut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muistissa myös on, että tammikuussa 1997 konsertti möi niin nopeasti loppuun, että Mozartin A-duuri-viulukonserton soittaneelle solistille järjestettiin ylimääräinen konsertti. Arvasitte varmaan nimen? Kyllä, tuolloin suuressa suosiossa kyykkyviuluineen heilunut Linda Lampenius sai väen liikkeelle.

Ensimmäisessä konsertissa kriitikkona ollut Antti Häyrynen tosin suhtautui solistin suoritukseen penseästi - soolokadensseissa rytmit tahtoivat paakkuuntua ja viulun alarekisteri soi kummallisen karkeasti - mutta yleisö tykkäsi ja encoreita tuli useampiakin.

Nykyisin esittävälle taiteilijalle ei enää riitä, että osaa hommansa hyvin. Pitää osata se oikein hyvin tai nousta jollain konstilla ilmiöksi, jotta kansa painaa nimen mieleen.

Joensuun kaupunginorkesterissa on ties kuinka kauan luotettu vakaaseen arvokkuuteen ja jatkuvuuteen, jossa muutokset ovat pieniä, vaikka taiteellinen johtaja vaihtuu. Vuonna 2013 tehtävään valittiin hollantilainen ammattimies Jurjen Hempel. Orkesteri oli aluksi innoissaan, solisti- ja kapellimestarivieraat olivat kansainvälisiä nimiä.

Tekeminen oli varmaa, mutta tietty uneliaisuus lisääntyi Hempelin jatkokauden myötä. Todellinen innostuneisuus hävisi. Niinpä orkesteri halusi vaihtaa kapellimestarinmutta jatkaa entisellä linjalla.

Kauempaa näkee asiat joskus paremmin. Kulttuurijohtajaksi tullut Sari Kaasinen tajusi, että jotain on tehtävä ja valitsi uudeksi taiteelliseksi johtajaksi kolmekymppisen Eero Lehtimäen ja hänen taiteellisiksi partnereikseen viulisti Minna Pensolan ja pianisti Iiro Rantalan.

Voin vilpittömästi sanoa, että hyvä kun valitsit, Sari.

Avajaiskonsertin lopun seisova katsomo ja konsertin tunnelma olivat mainio lähtö kolmikon kaudelle, mutta yksi loppuunmyyty konsertti ei vielä pitkälle riitä. Vasta aika näyttää, mitä muuttuu ja kuinka paljon.

Akustiikkaankin diplomi-insinööritasolla perehtynyt Lehtimäki on kovin innostunut pestistään, ja miksei olisi. Jos Lehtimäen ja kumppaneiden ympärille syntyy aito Eero- ja orkkahuuma, se olisi jotain aivan uutta joensuulaisessa kulttuurielämässä.

Siitä hyötyisivät sekä orkesteri että Lehtimäki itse. Olisihan se mainio meriitti seuraavaa kapellimestaripestiä varten.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa