Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Kotimaa

Lainsäädännön arviointineuvosto kritisoi lakiesitystä aktiivimallin purkamisesta

  • STT
Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet kumotaan. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet kumotaan. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen
Lainsäädännön arviointineuvoston mukaan aktiivimallin leikkureita koskevan esityksen tavoite on vaikea hahmottaa. Neuvoston mukaan siitä ei käy ilmi, mitä ongelmaa esityksellä on tarkoitus muuttaa tai korjata.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet kumotaan. Käytännössä siis aktiivimallin edellytysten täyttämättä jääminen ei enää johtaisi työttömyysetuuden alentamiseen 4,65 prosentilla. Leikkuri otettiin käyttöön viime hallituskaudella.

Arviointineuvosto arvostelee esitystä myös siitä, että työllisyyttä kompensoivat toimet valmistellaan erikseen eikä luonnoksessa esitetä vaihtoehtoja valitulle keinolle. Esitystä valmisteltaessa ei ole myöskään odotettu aktiivimallin loppuraportin tuloksia, joissa käsitellään muun muassa työllisyysvaikutuksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Neuvosto katsoo, että esitysluonnosta tulee korjata ennen hallituksen esityksen antamista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa