Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Kotimaa

Laajasalon "Eno" istui käräjäsalissa pipo kasvoilla ja elehti kuvaajille – seksuaalirikosjutun käsittely määrättiin salaiseksi

  • STT
Media sai kuvata pääsyytettyä muutaman minuutin oikeussalissa käsittelyn aluksi. Syytetty istui paikallaan pipo kasvojen yli vedettynä ja elehti käsillään kuvaajille. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Media sai kuvata pääsyytettyä muutaman minuutin oikeussalissa käsittelyn aluksi. Syytetty istui paikallaan pipo kasvojen yli vedettynä ja elehti käsillään kuvaajille. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi torstaina Laajasalon seksuaalirikosjutun käsittely.

Pääsyytetty, nuorten keskuudessa "Enona" tunnettu kuusikymppinen mies ei saapunut saliin pääoven kautta, jonne oli kerääntynyt runsaasti mediaa. Kun media sai kuvata miestä muutaman minuutin oikeussalissa käsittelyn aluksi, hän istui paikallaan pipo kasvojen yli vedettynä ja elehti käsillään kuvaajille. Avustajan lisäksi miehellä oli istunnossa mukanaan ranskan kielen tulkki.

Alun jälkeen käräjäoikeus määräsi käsittelyn salaiseksi ja toimittajat ohjattiin ulos salista. Salaamista olivat vaatineet sekä syyttäjä että epäiltyjen rikosten uhrit.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käräjäoikeus katsoi, että asianomistajien eli epäiltyjen uhrien henkilöllisyys pystytään pitämään salassa vain niin, että koko käsittely ja sen asiakirjat salataan. Sen takia syytteiden sisällöstä kertovat syyttäjän haastehakemukset eivät tule julkisiksi käsittelyn aikana, kuten käräjäoikeudessa yleensä.

Tuomiosta oikeus antaa todennäköisesti aikanaan julkisen selosteen, joka on varsinaista tuomiota huomattavasti lyhyempi.

Syyttäjä vaatii "ankaraa" vankeusrangai

Epäiltyjä uhreja on yhteensä 19, joista lähes kaikki olivat rikosten aikaan alaikäisiä. Poliisin mukaan epäillyt rikokset tapahtuivat Enon kotona Helsingin Laajasalossa, missä hän tarjosi nuorille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä.

Enoa syytetään muun muassa törkeistä raiskauksista ja törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Jutussa on myös toinen syytetty, tiettävästi kolmikymppinen mies. Molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Rikosten epäillään jatkuneen pitkän aikaa, vuodesta 2006 kuluvan vuoden alkupuolelle asti. Jutussa on yhteensä 35 syytekohtaa, joista valtaosa koskee Enoa. Törkeiden ja perusmuotoisten raiskausten ja lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen lisäksi syytteitä nostettiin muun muassa pakottamisesta seksuaaliseen tekoon sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja kuvan levittämisestä.

–  Nuorempi syytetty on (pääsyytetyn) osittainen tekokumppani. Osan teoista he ovat tehneet yhdessä ja osan yksin. Toisella tekijällä on huomattavasti vähemmän syytekohtia kuin päätekijällä, kertoi aluesyyttäjä Elina Hyppönen.

Syyttäjä vaatii molemmille syytetyille ehdottomia vankeusrangaistuksia.

–  Kyseessä on kokonaisuus, joka sisältää enimmäkseen törkeitä seksuaalirikoksia. Tulemme vaatimaan ankaraa ehdotonta vankeusrangaistusta, mutta tarkempi seuraamuskannanotto selviää oikeudenkäynnin aikana. Kyseessä on pitkä oikeudenkäynti, ja tilanteet voivat muuttua, Hyppönen sanoi.

Poliisi: Osa uhreista oli tiedottomassa tilassa

Käräjäoikeus on varannut jutun käsittelyyn 18 päivää. Oikeuskäsittelyn on määrä päättyä marraskuun lopulla, minkä jälkeen oikeus ilmoittaa tuomionantopäivän.

Poliisi kertoi rikostutkinnasta heinäkuun lopulla. Samalla se julkaisi Enon kuvan ja pyysi miehen toiminnasta tietäviltä yhteydenottoja. Jo saman viikon aikana yhteydenottoja tuli useita kymmeniä ja poliisille ilmoittautui uusia uhreja.

–  Iso osa on kertonut, että on nähnyt rikoksesta epäillyn miehen aiemmin jossain tai että mies on lähestynyt julkisilla paikoilla, esimerkiksi linja-autossa, poliisi kertoi tuolloin.

Poliisi on myös epäillyt, että Enolla on uhreja, jotka eivät edes tiedä joutuneensa hyväksikäytetyksi. Poliisin mukaan useat poliisin tietoon tulleista uhreista olivat epäiltyjen rikosten tekohetkellä Enon tarjoaman alkoholin tai muiden päihteiden vuoksi tiedottomassa tilassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa