Sunnuntai, 31.5.2020 
Helka, Helga
Kotimaa

Pariskunta hautasi kuolleena syntyneen vauvan pihapiiriinsä Ilomantsissa, käräjäoikeus hylkäsi syytteet - "Vain elävänä syntynyt voi kuolla"

  • Jani Leinonen
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomionsa tiistaina. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomionsa tiistaina.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi tiistaina tuomionsa tapauksesta, jossa ilomantsilaisesta pihapiiristä löytyi haudattu vauva. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki vauvan vanhempia vastaan nostetut syytteet.

Ilomantsilainen pariskunta sai kesäkuussa vuonna 2018 kotisynnytyksessä kaksoset, joista toinen vauva syntyi kuolleena. Pariskunta ei tehnyt kuolleesta vauvasta ilmoitusta viranomaisille vaan hautasi ruumiin pihapiiriinsä.

Syyttäjä vaati noin kolmekymppiselle pariskunnalle sakkorangaistusta kuolemansyyn selvittämissäännösten rikkomisesta sekä terveydensuojelurikkomuksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi tänään kaikki syytteet.

Käräjäoikeus tulkitsi, että laissa käsitellään eri asioina kuollutta ihmistä ja kuolleena syntynyttä. Tuomion mukaan kuolleena syntynyt ei ole laissa tarkoitettu ihminen. Kuolemansyyn selvittämistä ja hautaamista käsittelevät velvollisuudet ja määräykset koskevat vain kuolleita ihmisiä - eli ne eivät koske kuolleena syntyneitä.

- Vain elävänä syntynyt voi kuolla, käräjäoikeuden tuomiossa todetaan.

Syytettynä olleet vanhemmat eivät olleet paikalla käräjäoikeuden istunnossa.

Kihlakunnansyyttäjä Osmo Manninen kertoo Ilta-Sanomissa yllättyneensä tuomiosta.

– Pitää nyt harkita mitä tässä tapahtui. Oikeus kyllä perusteli päätöksensä hyvin. Laki kuolemansyyn selvittämisestä on jo vanha, mutta siellä ei ilmeisesti ole huomioitu tällaista tilannetta, Manninen pohti lehdessä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa